Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Máša o děsu v Mariupolu: Útok na porodnici srazil syna na zem, babička (87) žije v suterénu

Autor: amb - 
31. března 2022
05:00

Máša Adamanová (33) žila v Mariupolu od narození. Chodila tam do školky, školy, na univerzitu i do práce. „Velmi miluji své město. Je to koktejl historie a průmyslu, symbióza všeho. V posledních letech se lidé začali zajímat o historii Mariupolu, restaurovat staré dveře a budovy, hledat zajímavé turistické trasy. V centru města máme vodárenskou věž, která byla právě zrekonstruována,“ napsala. Pak dopadly bomby na porodnici, u které bydlela, stejně jako na divadlo, vedle kterého žila její babička. Jaký je Mášin příběh? 

Stylistka Máša popsala, že před válkou bylo i díky moři v Mariupolu hodně rekreantů, po roce 2014 ale došlo k úpadku. Lidé z města rádi jezdili také do nejbližších vesnic, jako je Melekyne nebo Bilosarayska kosa. 

„Já jsem celé dětství strávila v mariupolské městské zahradě a parku, z toho už nezbylo téměř nic. Dnes jsem viděla fotku části domu, kde jsem vyrůstala. Nejsou tam okna,“ napsala Máša pro Ukrajinskou pravdu

„Mám však skvělou zprávu - máma s babičkou žijí! Jsou v suterénu. Babičce je 87 let, skoro nechodí. Hodní lidé ji ukryli ve sklepě. Jen nevím, jestli mají co jíst a pít. Hledám každou příležitost, jak jim pomoci,“ svěřila se trojnásobná matka.

Naopak její druhá babička bydlela v centru města naproti Činohernímu divadlu, které Rusové bombardovali. Nic o ní neví. Ženě je 86 let, má slabé srdce a bydlela v 5. patře. „Je to velmi bolestivé,“ řekla Máša. Přestože je to těžké, musí vydržet kvůli dětem.

Bydleli naproti porodnici, kam Rusové shodili bombu

První „zvuky války“ slyšeli už 23. března. „Děti jsme s manželem přestěhovali na druhou stranu bytu, z východu na západ, protože jsme slyšeli výbuchy. Ale jakmile jsme to udělali, výbuchy začaly na druhé straně. Rozhodli se nás pozdravit ve 4 hodiny ráno,“ popsala momenty těsně před začátkem války.

24. února ji budil manžel se slovy, že ostřelování začalo v Kyjevě. Chtěli jet navštívit své známé v Irpini, nakonec ale neodjeli. „V Mariupolu lidé čekali, že se všechno rychle vyřeší. Je 21. století, lidé se přece umí domluvit!“ doufala. Každé ráno si říkali, že válka potrvá jen dalších pár dní.

„Se začátkem invaze jsme se přestěhovali k sousedovi do druhého patra, protože bydlet v pátém patře bylo nebezpečné. Náš dům je hned naproti porodnici, kde byla svržena bomba,“ vzpomínala Máša.

V ten moment se zrovna chystali dát si v kuchyni čaj ohřívaný na ohni, protože neměli plyn ani elektřinu. Najednou v okně viděli záblesk světla. Víc už nestihli, výbuch je srazil na podlahu, včetně osmiměsíčního syna Vladika. Okna vyletěla, přestože byla polepená.

Máša během války se synem Vladikem. Máša během války se synem Vladikem. | Instagram @adamanova_masha

„Vůbec mě nenapadlo, že by to mohl být letecký úder. Předtím tam byly jen rakety Grad,“ řekla Máša. Své starší děti, kterým je 8 let, kvůli zkušenostem z roku 2014 naučila, jak se krýt. Zatímco její třetí syn ležel na podlaze s rukama na hlavě, Máša vzala malého Vladika a doufala, že bude mít aspoň chvilku, aby se schovali.

„Mami, proč je válka?" Ve sklepě četli dětem Mumínky

Ale pak přistála druhá bomba,“ vyprávěla Máša. Naštěstí byly zdi ze sádrokartonu, takže se jen praštili do hlavy a mamince to potrhalo kůži na rukou. Přesunuli se do sklepa, kde bydleli přibližně týden s dalšími třemi desítkami lidí. Navzájem si pomáhali, svítili si baterkou a svíčkami, na odbourání stresu hráli šachy, dokonce tam oslavili jedny narozeniny.

Sklep, ve kterém se Máša a její rodina schovávaly před bombami. Sklep, ve kterém se Máša a její rodina schovávaly před bombami. | Instagram @adamanova_masha

Jídlo měli, protože Mášin muž nakoupil zásoby hned, jak začala invaze. Vařili si polévky a kaše. Když všem došel plyn, vyndali z jedné kuchyně gril a připravovali jídlo na ohni na ulici. „Každý den v 6-7 hodin ráno, když skončil zákaz vycházení, vyšli muži ven, zapálili oheň, ohřívali vodu a vařili. Tedy pokud byl klid, když zazněly výstřely, tak všichni utíkali ke vchodu, do krytu,“ řekla.

Vedle jejich domu byla cukrárna, kam chodili pro vodu a pro sušenky. „Mami, proč je válka?“ ptaly se Máši děti. Matka si musela dávat pozor, protože kdyby zemřela, nejmladšího kojence by neměl kdo nakojit. Větší děti se snažila zabavit, a tak jim s baterkou četla příběhy o Mumíncích od Tuve Janssonové, napsané po 2. světové válce.

„Když ve městě začalo rabování, šli jsme za babičkou a viděli různé páry bot, které se povalovaly poblíž centrálního obchodního domu. Lidé popadli všechno... Možná to byl způsob, jak se vypořádat se stresem,“ vypověděla Máša.

Dozvědět se o humanitárních koridorech bylo těžké

„Co jsem si myslela ve sklepě? Až do konce jsem věřila, že vše bude v pořádku. Měla jsem vnitřní jistotu, že přežiju a přežijí i moje děti. Mnozí se modlili. Nejsem výjimkou, přestože o sobě nemůžu říct, že bych byla věřící. O dalších příbuzných teď nemám informace, ale věřím, že jsou naživu, že se mají dobře,“ popsala Máša své pocity.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Zobrazit celý online

Nevěděli ale, jak se dozvědět o humanitárním koridoru a dostat se díky němu pryč, protože telefonní signál někde nefungoval. Máša řekla, že ne vždy dorazila oficiální zpráva o únikových cestách, objevovaly se i falešné informace. Někteří lidé proto odjížděli sami, stejně jako Mášina rodina v autě jejich sousedů.

„Šla jsem si do bytu vyzvednout si věci a viděla jsem mnoho zničených domů. Jen jsem stála a dívala se. Nemohla jsem mluvit. I z auta jsem viděla rozbitá okna, střepiny tam, kde včera běhaly moje děti,“ popsala Máša město. Odjížděli celí v bílém na znamení míru a strach z nich trochu opadl, až když uviděli další auta.

Máša během války. Máša během války. | Instagram @adamanova_masha

„V osadě u Mariupolu, kde se právě nacházíme, už visí ruské vlajky. Ale je tu klid. To je naše přestupní stanice, přemýšlíme, kam dál,“ zakončila Máša svůj příběh. Zkouší si představit, že by se do Mariupolu někdy vrátila, vždy se však při té představě rozpláče.

Video  Putin vyváží ruské lži! Válkou chce zakrýt neschopnost, říká poslanec Žáček  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa