Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Miminko od náhradní matky nemohli odvézt kvůli válce: Dramatický převoz holčičky z Ukrajiny

Autor: jel - 
29. března 2022
11:23

Australský pár Jessica Van Nootenová a Kevin Middleton se těšili na miminko, které jim odnosila náhradní matka na Ukrajině. Vše jim však zkomplikovala krutá válka. Malá Alba se navíc narodila o deset týdnů dříve, a tak nemohla být dlouhou dobu evakuována. Zatímco mnoho lidí prchalo z válkou zmítané země, Jessica a Kevin se ze všech sil snažili dostat naopak na Ukrajinu, aby byli se svou holčičko. Albin stav se nakonec zlepšil, a tak mohla rodina uprchnout do Moldavska. Před sebou mají však ještě dlouhou cestu domů.

Trnitá cesta za vytouženým děťátkem čekala partnery z Melbourne. Jessice se podle deníku Daily Mail dlouho nedařilo otěhotnět, a tak se nakonec rozhodli pro náhradní mateřství. Jejich dcerka Alba se narodila náhradní matce na Ukrajině předčasně, o celých 10 týdnů dříve. Holčička přišla na svět v Oděse pouhé dva dny po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Kevin a Jessica vyrazili ihned na cestu, chtěli se co nejrychleji dostat ke svému miminku a odvézt jej z válečné zóny do bezpečí. 

Jenže Albin zdravotní stav byl nestabilní. Kvůli tomu, že se narodila předčasně, potřebovala intenzivní lékařskou péči a její evakuace nebyla v žádném případě možná. Rodiče tak s dcerkou museli ve válkou zmítané Ukrajině zůstat dlouhý měsíc. Pak přišla konečně naděje, stav malého miminka se stabilizoval natolik, že bylo možné ho převézt.

Rodina je v bezpečí

„K přesunu Alby jsme se rozhodli okamžitě ve chvíli, kdy se její stav dostatečně stabilizoval. Evakuace byla náročná, ale dopadlo to dobře, především díky lidem, kteří neúnavně pracovali, aby Albu dostali do bezpečí,“ stojí v instagramovém příspěvku na profilu věnovaném Albě a jejím rodičům. 

Na sociální síti zveřejnili fotografie s lékaři. Ti se o novorozené miminko starali celou cestu sanitkou z Oděsy až na hranice s Moldavskem. Připojili i snímek s úředníky, kteří jim pomohli usnadnit přechod do jiné země. V příspěvku se také uvádí, že rodiče děkují všem za podporu, které si moc váží. V blízké době chtějí podrobně popsat, jak cesta probíhala, nyní si však potřebují odpočinout po náročné evakuaci a potřebují být se svou dcerkou, která musí být stále připojena na přístrojích.

V Moldavsku budou nyní do té doby, než se zdravotní stav malé Alby zlepší natolik, že bude její převoz do domova v Austrálii zcela bezpečný. 

18:13
Dnes

Kyjevská městská správa oznámila naléhavou evakuaci dvou nemocnic v hlavním městě. Ukrajinská média naznačují, že evakuace je způsobena výhrůžkami ze strany šéfa běloruské KGB Ivana Tertela, píše kanál Nexta.

Na zasedání „Všeběloruského lidového shromáždění“ Tertel prohlásil, že jeho služba bude čelit „teroristům“ z Ukrajiny. „Všichni tito lidé a jejich plány jsou nám známy. V boji proti terorismu jednáme podle zákonů válečného stavu. Mezi teroristy jsou mrtví a zranění, budou potrestáni, přestože si za své doupě vybrali kyjevské nemocnice v Bohatyrské ulici 30-32, kde se vlastně schovávali za zády nemocných dětí,“ řekl šéf KGB.

18:01
Dnes

Na moskevském letišti Ostafjevo se v noci na dnešek podařilo zničit víceúčelový ruský vrtulník Ka-32, oznámila ukrajinská vojenská rozvědka HUR. Zveřejnila také videozáznam, který podle ní operaci zachycuje. K zodpovědnosti za operaci se přímo nepřihlásila, ukrajinské zapojení ale naznačila heslem „Sláva Ukrajině!“ na konci oznámení. Podobná prohlášení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Vrtulník podle rozvědky používala ruská armáda během svého tažení na Ukrajině při podpůrných operacích. Vrtulníky Ka-32 se využívají k přepravě osob či nákladu, k pátracím a záchranným operacím při humanitárních katastrofách nebo i k hašení požárů.

Letiště Ostafjevo podle ukrajinské rozvědky patří ruskému ministerstvu obrany, které ho využívá společně se společností Gazpromavia patřící pod plynárenský podnik Gazprom. Podle dostupných informací slouží letiště pro civilní i vojenské lety.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

Zobrazit celý online

Video  Další výbuchy a požár Černobylu! Skartoval Vrbětice Mynář? A Oscarová facka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa