Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Veterán Tom zachraňuje mazlíčky z okupovaných měst. Za hranice dostal přes 700 psů a koček

Autor: tsv - 
30. března 2022
05:00

Britský veterán objíždí ukrajinská města zasažená válkou a spolu se svým spolkem na ochranu zvířat zachraňuje opuštěné mazlíčky, vytahuje je z rozbombardovaných úkrytů a útulků a převáží je do zahraničí. Dosud se organizaci Breaking the Chains podařilo odvézt 700 psů a koček. Tým se na záchranných misích musí vyhýbat ruským tankům a dělostřeleckým jednotkám, na Ukrajinu dosud přivezl sto tun jídla a lékařských potřeb.

Tom (34) po 16 letech u armády trpí posttraumatickou stresovou poruchou, se kterou mu podle vlastních slov ohromně pomohl jeho pes. Bylo pro něj proto nepředstavitelné nechat nevinné mazlíčky napospas válce. Se svým spolkem odcestoval na Ukrajinu, kde nyní podniká nebezpečné mise s cílem zachránit co nejvíc domácích zvířat. „Je to jako vojenská operace,“ řekl Tom pro server DailyMail.

23:06
23. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, se kterou sledujete náš online přenos věnovaný konfliktu na Ukrajině a událostem s ním souvisejícím. Další čerstvé zprávy můžete očekávat opět zítra ráno. Do té doby přejeme dobrou noc.

21:52
23. 4. 2024

Počet zraněných při dnešním ruském útoku na Dnipro se zvýšil na osm, informoval gubernátor Dněpropetrovské oblasti Serhij Lysak.

21:17
23. 4. 2024
!

Ruské úřady dnes informovaly o zadržení náměstka ruského ministra obrany Timura Ivanova kvůli podezření z braní úplatků. Ivanov patří k důležitým úředníkům ministerstva, uvedl portál Meduza. Na starosti měl záležitosti spojené s výstavbou.

Ivanov zodpovídal například za projekt takzvané obnovy okupovaného ukrajinského Mariupolu, výstavbu hlavního chrámu ruských ozbrojených sil nebo kosmodromu Vostočnyj, píší média. Náměstkem ministra obrany Sergeje Šojgua byl od roku 2016.

Zobrazit celý online

„Je to válka, ne přírodní katastrofa jako hurikán nebo tornádo. Je tu několik faktorů, kterých si musíme být vědomi. Musíme rozumět situaci. Musíme rozumět terénu. Pracujeme s mapami a satelity,“ popsal svou práci bývalý voják. Jedna z jeho nedávných misí skončila osvobozením 120 zvířat z útulku v rozbombardovaném Charkově.

„Byl to útulek, který dvakrát vybuchl. Nikdo se k němu nemohl dostat a těm zvířatům pomoct, tak jsme do toho šli. Byli jsme 900 metrů od ruské přední linie. Kolem nás dopadaly rakety, když jsme ta zvířata osvobozovali,“ vzpomínal Tom. „Psi štěkali jako šílení. Jeden z nich se mě pokusil kousnout, protože se bál. Všichni se báli, ale povedlo se nám je odtamtud dostat, takže to skončilo dobře.“ Tomův tým o čtyřech lidech převáží zvířata v jediné dodávce.

Opuštěná zvířata k milujícím rodinám

Všichni psi a kočky jsou z měst přepraveni na „bezpečné místo“, kde dostanou vodu, koupel a péči veterinářů, vysvětloval veterán. Zvířata jsou poté převezena na hranice, odkud je druhý tým transportuje do útulků v Rumunsku. Takto se spolku podařilo zachránit už přes 700 mazlíčků.

„A nejsou to jen zvířata z útulků, která potřebují naši pomoc. Máme tu zachráněná pouliční zvířata, množitele, lidi, kteří vzali domů zatoulance. Musí tu být alespoň 1000 míst, která mají přes 30 psů. Jsou jich tu tisíce,“ upozornil. „Největší problémy nám ale dělají právě útulky, protože mívají mezi 500 a 600 zvířat. V tuhle chvíli můžeme vždy zachránit jen kolem 100 psů a koček. Chtěli bychom sehnat tři další vozidla, dva sprintery a jeden pick-up. Takhle bychom v terénu mohli mít víc týmů, což by nám dalo čas na záchranu dalších zvířat a dovážení jídla a zásob.“

Tom se spojil s britskou záchrannou stanicí Bus Dog, společně se kterou plánuje v Rumunsku vybudovat útulek pro více než 1200 zvířat. „Útulek bude krásný, s velkým venkovním prostorem a vnitřním vyhříváním. Psy tam prohlédnou, naočkují a dají do dočasné izolace, než je převezou v dalších útulcích po Evropě, odkud půjdou k milujícím rodinám,“ popsal svou vizi Tom.

„Pomáhali jsme si navzájem.“

 „K armádě jsem se přidal v 16 letech, takže od 16 až do doby před dvěma lety jsem byl vystavován válce,“ uvedl. „Byl jsem v pěchotě, v Iráku, v Afghánistánu, procestoval jsem svět. Už mi to přijde normální, protože je to to jediné, co znám.“ Spolek Breaking the Chains založil v roce 2020. „Vždycky jsem miloval zvířata. Vyrůstal jsem s nimi, pracoval jsem s nimi v armádě a zachránila mi život víckrát, než dovedu spočítat, a to fyzicky i psychicky.“

„Když jsem opustil armádu s těžkým posttraumatickým syndromem, byl jsem na tom fakt špatně a našel jsem si psa, který na tom byl taky špatně. Pomáhali jsme si navzájem. Díky tomu jsem si plně uvědomil sílu zvířat a to, co nám dávají,“ svěřil se na závěr. „V tom momentě jsem se rozhodl, že budu ze světa dělat bezpečnější místo pro zvířata, a to je to, co od té doby dělám.“

Tom má doma v Anglii pět psů, jedním z nich je oddaný Gypsy, kterého adoptoval po odchodu z armády. „Gypsy je pořád se mnou. Je to slepý špringršpaněl a sám je to veterán.“

Video  Izraelská velvyslankyně: Nemáme v Izraeli jejich jedinou jachtu, ani jednoho zaparkovaného oligarchu  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa