Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Manželka ukrajinského exposlance Kotvického: Prchala ze země s kufry plnými peněz!

Autor: Petr Kašpar - 
23. března 2022
05:00

O dost víc než drobné na běžné »pokupky« si na cestu na Západ přibalila manželka ukrajinského exposlance Igora Kotvického (52). Paní Anastasia měla totiž v kufrech v hotovosti 28,8 milionu dolarů a 1,3 milionu eur, celkem tedy valuty za 676 milionů Kč!

Nenápadný Opel Vivaro s pěti osobami na palubě přejel ukrajinsko-maďarskou hranici (checkpoint Vilok) v pondělí 14. března. Vedle dvou maďarských občanů a dalšího muže v něm seděla Anastasia Kotvická a její matka Halyna. Na ukrajinské straně bez problémů projeli, nikdo je nekontroloval, až na maďarské straně měla posádka opelu smůlu. Celníci si nechali otevřít několik kufrů složených v zavazadelníku vozu a v nich našli štosy bankovek! Převoz takové sumy přitom posádka vozu nijak nedeklarovala...

Dala úplatek?

„Postup celníků je předmětem vyšetřování,“ oznámila ukrajinská strana. „Pro ty, kteří by chtěli věřit, že šlo o náhodu: V poslední době stojí podobná služba na zakarpatské celnici od tří do sedmi a půl procenta v závislosti na výši sumy a úrovni zájemce,“ šířil přes facebook ukrajinský podnikatel Seyar Kuršutov. „V ostatních západních regionech není situace lepší...“ podotkl. Kotvickij je známý obchodními vazbami na někdejšího ministra vnitra Arsena Avakova (58).

„Jsem si jist, že jde o malou část skryté černé hotovosti skupiny kolem ministra vnitra,“ hřímal zlostně aktivista a bývalý policista Denis Jaroslavskij. „Je velmi symbolické vyvážet »poctivě vydělané« prachy v době, kdy obyvatelé Charkova pokládají za své město životy,“ doplnil. Kotvickij celou historku označil za vymyšlenou, list Ukrajinská pravda ovšem uvedl i číslo řízení (č. 62022140050000058), pod nímž státní úřad pro vyšetřování začal celou událost prošetřovat. Míří zatím hlavně na celníky, jimž za závažné zneužití pravomoci může hrozit až 6 let basy.

Jak to celé vysvětloval?

„Je to celé výmysl. Všechny moje peníze jsou v ukrajinských bankách, nic jsem z nich nevybíral. Nikdo mou ženu nezadržel. Odjela před týdnem, aby se domluvila, kde bude a u koho bude rodit, termín za deset až 12 dnů. Rodit měla na klinice nedaleko Buči, všechno tam bylo ale vybombardováno. Momentálně je se mnou na Ukrajině, ze Zakarpatí pomáháme s humanitární pomocí pro můj rodný Charkov. Odjede příští týden.“

20:08
Dnes

Britské úřady vznesly obvinění proti dvěma mužům z centrální Anglie podezřelých z vazeb na ruské rozvědky, policie je spolu se třemi dalšími podezřelými zadržela v souvislosti s březnovým požárem skladu na východě Londýna. Dvacetiletý Dylan Earl čelí obvinění z „napomáhání zahraniční zpravodajské službě“ a dvaadvacetiletý Jake Reeves z „přijímání hmotného daru od zahraniční zpravodajské služby“, muži podle obžaloby plánovali útoky na podniky napojené na Ukrajinu, píší britská média. 

Podezřelý Earl stanul před soudem už před několika dny, prokurátoři však o případu informovali až dnes. Soud jej poslal do vyšetřovací vazby společně s dalšími čtyřmi podezřelými, kteří podle agentury AFP čelí méně závažným obviněním. Všichni kromě jednoho podle stanice BBC čelí obvinění ze žhářství.

Britská diplomacie si podle agentury Reuters dnes kvůli případu předvolala ruského velvyslance Andreje Kelina.

19:17
Dnes

Belgie se bude snažit dodat stíhačky F-16 na Ukrajinu už letos, řekla podle VRT belgická ministryně obrany. Původně to Brusel plánoval až příští rok.

19:14
Dnes

Spojené státy nakoupí pro Ukrajinu rakety do protivzdušných baterií a další vojenské vybavení v hodnotě šesti miliard dolarů (přes 140 miliard Kč), oznámil dnes americký ministr obrany Lloyd Austin. Některá americká média mluví o dosud největším balíku vojenské pomoci pro Ukrajinu, která se už přes dva roky brání ruské ozbrojené agresi. Na dodání materiálu si ale budou muset Ukrajinci počkat, neboť proces jeho pořizování je teprve na počátku.

Ohlášená investice se týká raket do systémů protivzdušné obrany Patriot a NASAMS, dalších druhů munice, dronů i systémů na jejich zneškodňování. Austin plán potvrdil po virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu, která sdružuje země dodávající Kyjevu vojenskou podporu.

Pentagon v tiskové zprávě dodává, že vláda nakoupí také vybavení pro integraci západních systémů protivzdušné obrany do ukrajinské výbavy. Jako další položky „historického balíku“ jmenuje dělostřeleckou munici, „taktická vozidla“, lehké zbraně i součástky pro výrobu dronů na Ukrajině.

Zobrazit celý online

VIDEO: Zdevastovaný Mariupol.

Video  Zdevastovaný Mariupol.  - Twitter Verkhovna Rada of Ukraine - Ukrainian Parliament
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa