Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vojenská technika se obrací proti Rusům: Speciální tým ji zabavuje, předělaná vozidla slouží Ukrajině

Autor: amb, CNN - 
21. března 2022
21:13

Ukořisťování ruské vojenské techniky pokračuje. Speciální tým Ukrajince Jurije Golodova zabavuje výbavu okupantů a používá ji pak proti nim samotným. Není to podle něj ani těžké, protože ruští vojáci jsou nezkušení. „Ruští vojáci utekli a my jsme jim vojenskou techniku sebrali,“ říká Golodov. Rozdíly mezi ukrajinskou a ruskou technikou nejsou příliš velké, Golodov mluví "o poměrně spolehlivé staré sovětské výbavě". Co se například s ukradenými vozidly děje dál?

V jiné době by to bylo klidné ráno, během těchto dnů se ale běžně stává, že ticho v Kyjevě přerušuje zvuk raket odpalovaných v synchronizovaném rytmu. „To jsme my, útočíme na ruské pozice poblíž Hostomele,“ říká ukrajinský voják.

Rakety, které míří na nepřátelská vojska, jsou překvapivě ruské. Ukrajinci totiž nově ukořistili 24 raket Uragan, které měly dopadat na ukrajinská města. Místo toho je poslali ozbrojeným silám Ukrajiny, které je odpalují na Rusy.

CNN o tom vypráví Jurij Golodov (69), ukrajinský námořník ve výslužbě. Ten je nyní zástupcem velitele jednotky ukrajinských obranných sil, která se specializuje na ukořistění a následné opětovné využití ruské vojenské techniky. Buď jde o opuštěné, nebo o ukradené ruské vojenské vybavení.

Zničená ruská vojenská technika u Kyjeva (20. 3. 2022) Zničená ruská vojenská technika u Kyjeva (20. 3. 2022) | Reuters

A jak se ukrajinské jednotce podaří ruskou válečnou výbavu zabavit?

„Stříleli jsme na první vozidlo, a když explodovalo, kolona se zastavila. Ruští vojáci utekli a my jsme jim vojenskou techniku sebrali,“ vysvětluje Golodov.

Takové situace se podle něj stávají běžně, protože ruští vojáci jsou vystrašení a demoralizovaní. Jde mladé, nezkušené chlapce, kteří se bojí, když na ně někdo střílí. „Většina z nich neví a nechápe, proč tu jsou,“ dodává Golodov.

Podobné, ale přesto jiné je to i s ukrajinskými vojáky. Ani ti před ruskou invazí neabsolvovali vojenský výcvik. Přesto jsou ale připravení bojovat.

Golodovův tým zpracovává válečné kořisti na vojenském vrakovišti v Kyjevě. Tam opravuje a přebarvuje ruské vojenské vybavení, aby ho pak mohli použít ukrajinští vojáci.

Do této práce patří například rozebrat dělostřelecké podpůrné vozidlo sloužící k zaměřování cílů. Golodovovi muži u něj odstraní komunikační zařízení a přemalují ruské symboly na ukrajinské vlajky.

Válečné trofeje: Ukrajincům se podařilo zabavit velké množství ruské vojenské techniky Válečné trofeje: Ukrajincům se podařilo zabavit velké množství ruské vojenské techniky | Twitter - bad_immigrant

„Budeme ho používat k přepravě raněných. Je to velmi vhodné terénní vozidlo. Poradí si s jakoukoli bažinou nebo sněhem,“ říká Jurij Golodov. Aktivita jeho mužů podle něj hraje důležitou roli v ukrajinském válečném úsilí. „Všechno, co odebíráme ruské armádě, předáváme ukrajinským ozbrojeným silám,“ doplňuje.

K dalšímu použití se na vrakovišti dále nachází například vojenská cisterna, pod maskovací přikrývkou se tu ukrývá i obrněný transportér.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

 

Vybavení ruských vojáků je většinou stejné nebo podobné jako to, které používají ukrajinští bojovníci. Ti ho tak umí dobře obsluhovat. „Pochází ještě ze Sovětského svazu," vypráví Golodov, který ho považuje za „poměrně spolehlivou“ vojenskou techniku, přestože je stará, zrezivělá a těžká.

 „Všechno je v provozuschopném stavu. Vypadá to sice jako stará výzbroj, ale ve skutečnosti nám při správném používání ještě dlouho poslouží,“ vysvětluje.

Ukrajinští vojáci se připravují v boji východně od Kyjeva (20. 3. 2022) Ukrajinští vojáci se připravují v boji východně od Kyjeva (20. 3. 2022) | Reuters

„Jsme prapor speciálních sil hloubkového průzkumu, který působí v týlu nepřítele," pokračuje Golodov. „Naším úkolem je ničit zásobování ruské armády, to znamená munici, pohonné hmoty, potraviny.“

S ruskou armádou už má Golodov zkušenosti z dob, kdy byl ještě jako člen námořnictva u severní flotily Sovětského svazu v Murmansku.

Od té doby ví, čeho jsou ruští vojáci schopní. Prý ho ale nepřekvapuje, že si Ukrajina vede proti přesile dobře. Sám je přesvědčený, že jeho země vyhraje a doplňuje to slovy: „Síla ruské armády není nic víc než mýtus. Jak si někdo může myslet něco jiného?“

Video  Epicentrum - Tomáš Pojar  - Vera Renovica, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa