Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ludmilla utíkala z Oděsy s tříměsíčním miminkem: Vymrzlým autobusem se dostali do cizí země

Autor: rc - 
21. března 2022
19:45

S tříměsíčním miminkem a dalšími dvěma malými dětmi se vydala na dlouhou cestu do bezpečí Ludmilla Bešnjeva. Osmadvacetiletá máma z rodné Oděsy utíkala do polského Přemyšle. Za hranice se rodina dostala až po pěti dnech.

Ludmilla Bešnjeva se svými třemi dětmi bydlela v ukrajinském přístavním městě Oděsa. Poté, co se k městu začali blížit ruská vojska, rozhodla se osmadvacetiletá maminka vzít své děti a odvézt je do bezpečí. Na dlouhou cestu se vypravila s tříměsíční holčičkou Victorií a pětiletými dvojčátky Nasťou a Konstantinem. Na cestě nebyli sami, ale doprovázela je rodina její sestry.

Nejdřív odjeli vlakem do Lvova, města, které je přestupní stanicí pro sta tisíce Ukrajinců prchajícími do bezpečí. „Díky tomu mohli počkat, až se situace na hranicích mírně uklidní a nebudou muset spát venku v mrazech,“ popsala příběh Ludmilly Charita České republiky, která pomáhá válečným uprchlíkům. Do Přemyšle v Polsku jeli autobusem, který byl vymrzlý. „Vzhledem k nedostupnosti benzínu řidič netopil,“ dodává Charita, která poznamenává, že právě Polsko je cílovou stanicí většiny uprchlíků z Ukrajiny.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

VIDEO: Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě

Video  Děsivá zkáza po útoku Rusů: Naprosto zničili obchoďák v Kyjevě  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa