Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Ztratili jsme přístup k Azovskému moři, přiznává Ukrajina. Boje o továrny pokračují

Autor: ČTK - 
19. března 2022
11:23

Ukrajinské ministerstvo obrany přiznalo, že Ukrajina během ruského obléhání jihoukrajinského města Mariupol ztratila přístup k Azovskému moři. V okolí města přitom dál pokračují těžké boje. Desítky ukrajinských vojáků pak byly pravděpodobně v pátek zabity při ruském útoku na kasárna u přístavního města Mykolajiv na jihu Ukrajiny. Podle ruskojazyčné verze serveru BBC to dnes uvedl ukrajinský poslanec Oleksij Hončarenko. Boj se svádí také o velkou ocelárnu.

„Okupanti částečně uspěli v Doněcké oblasti a dočasně zbavili Ukrajinu přístupu k Azovskému moři,“ citovala agentura Reuters v noci na dnešek z prohlášení ukrajinského ministerstva obrany. Rusové již 1. března oznámili, že převzali kontrolu nad celým pobřežím Azovského moře.

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že ruská armáda se nadále snaží proniknout do Mariupolu, který je hlavním přístavem v oblasti. Podle odhadů bylo v bojích dosud zničeno 80 procent města. V krytu pod troskami rozbombardovaného mariupolského divadla zřejmě nadále zůstává asi 1000 lidí, o jejichž osudu není nic známo. Zhruba 130 lidí se podařilo z krytu vyvést živých, záchraně dalších brání ruské ostřelování, uvádí ukrajinská strana.

Tvrdé boje se vedou v Mariupolu o velké ocelárny Azovstal, prohlásil dnes podle ruskojazyčné verze BBC poradce ukrajinského ministra vnitra Vadym Denysenko. „Bojuje se o Azovstal... Můžu říct, že jsme tohoto ekonomického giganta ztratili. Jedna z největší metalurgických továren v Evropě je v tuto chvíli ničena,“ řekl Denysenko.

Civilních obětí přibývá

Kasárna u města Mykolajiv na jihu Ukrajiny se podle ukrajinského poslance Hončarenka stala v pátek brzy ráno terčem útoku ruské armády, která proti němu použila střely s plochou dráhou letu Kalibr. „Zemřely desítky lidí,“ řekl poslanec. Starosta Mykolajiva uvedl, že vzhledem k tomu, že ruské jednotky vedly útok z území sousední Chersonské oblasti, nestihlo město ani včas vyhlásit letecký poplach.

Ukrajinská prokuratura dnes informovala, že válka na Ukrajině si už vyžádala životy 112 dětí. Dalších 140 dětí utrpělo zranění.

Generální štáb ukrajinské armády uvedl, že situace na bojišti se k dnešnímu ránu zásadněji nezměnila. Ukrajinským ozbrojeným silám se podle něj podařilo zabít dalšího, již pátého ruského generála. „V důsledku dělostřeleckého úderu byl zabit velitel 8. armády Jižního vojenského okruhu generálporučík Andrej Mordvičev,“ sdělilo ukrajinské velení, podle nějž generál padl v Chersonské oblasti.

21:59
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek se s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:39
Dnes

Běloruské úřady dnes prohlásily běloruský servis německé veřejnoprávní stanice Deutsche Welle (DW) za extremistickou organizaci a zakázaly veškeré jeho aktivity v zemi. Stanice o tom informovala na svém webu. V praxi to znamená, že každému, kdo s médiem spolupracuje, hrozí až sedmiletý trest vězení, napsala agentura AP.

21:13
Dnes

Ruské rakety zasáhly budovu Oděské právnické akademie. Podívejte se na novou fotografii z dnešního útoku.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa