Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíci si v pražském asistenčním centru mohou otevřít bankovní účet. Většinu tvoří ženy a děti, ukazují data

Autor: jza - 
17. března 2022
13:08

V Praze je podle posledních údajů už 43 tisíc lidí, kteří se uprchli před válkou z Ukrajiny. Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) stále platí, že největší procento z nich tvoří mladiství do 18 let a ženy v produktivním věku. Novinkou v asistenčním centru na Pankráci je, že tu přibude stan, ve kterém si budou lidé moci zařídit účty v bance.  

V Kongresovém centru už odbavili přes 41 tisíc uprchlíků, jen za středu jich sem dorazilo 2 765. Pořád platí, že hlavní problém je sehnat ubytování. Proto se otevřelo už asi 20 tělocvičen v městských částech, kde jsou přechodně ubytování. „K dnešnímu dni máme ubytováno cca 650 osob,“ uvedl šéf pražských hasičů Luděk Prudil.

K disposici pro nouzové ubytování je podle něj dalších 10 tělocvičen. Upozornil ale na to, že je nedostatek materiálu na jejich vybavení, jako jsou lůžka nebo matrace.

Příspěvky

Vláda ve středu zvýšila příspěvek krajům na ubytování uprchlíků na 200 korun za osobu a noc včetně stravy bez ohledu na to, zda se bude jednat o dospělého nebo dítě. V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun bez stravy. Hřib úplně neočekává, že by to zásadně změnilo situaci v Praze. „Počítá se spíše s tím, že to navýšení spíše uvolní kapacity v jiných krajích,“ řekl ve čtvrtek na tiskové konferenci.

Připomněl, že Praha už dříve nasmlouvávala ubytování za více peněz, než dostávala od státu. Předpokládá, že ubytování v tělocvičnách bude potřeba i nadále. Bude podle něj také potřeba uprchlíky přesouvat i do jiných krajů.  „Budeme se snažit, aby fungoval relokační mechanismus,“  doplnil

Hřib upozornil také na to, že na datové platformě Golemio jsou nyní volně k disposici data o počtu osob, kteří dostali pobytové oprávnění. Celkem se v Praze zaregistrovalo už 43 tisíc osob. „Nadále platí, že velkou část tvoří děti. Co se týče dospělých, v produktivním věku, převažují ženy nad muži,“ doplnil.

Mladiství do 18 let tvoří 41 procent. Přes 44 procent z nich tvoří ženy ve věku do 19 do 45 let. Muži v toto věkovém rozpětí je 10,5 procenta všech uprchlíků. Senioři pak tvoří 3,3 procenta. Z dat lze také vyčíst například to, že v Praze je asi 2 300 ukrajinských dětí ve věku do tří let.

Novinkou v Kongresovém centru je stan, kde si lidé mohou zařídit účet v bance. Podle primátora projevilo zájem 8 bank. Některé budou vyřizovat vše na místě, jiné odesílat zájemce na pobočky.

14:55
19. 4. 2024

„Od hybridního útoku Běloruska z listopadu 2021 proti Litvě, Lotyšsku a Polsku všichni víme, jak Putin a jeho spojenci využívají migranty k testování naší obrany a snaží se nás destabilizovat,“ řekla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová během návštěvy Finska. „Teď se Putin soustředí na Finsko,“ dodala.

Helsinky koncem loňského roku uzavřely 1340 kilometrů dlouhou hranici s Ruskem v reakci na zvyšující se počet migrantů přicházejících z třetích zemí do Finska přes ruské území. Helsinky již dříve obvinily Rusko, že k hranici přepravuje žadatele o azyl z blízkovýchodních, afrických a dalších zemí, kteří nemají platné doklady, s cílem vyvolat migrační krizi. Moskva to popřela. Na začátku dubna Finsko uzávěru pozemních přechodů prodloužilo na neurčito a na seznam přidalo několik přístavních hraničních přechodů.

14:33
19. 4. 2024

Mezi osmi zabitými ruským bombardováním v Dněpropetrovské oblasti je osmileté a čtrnáctileté dítě. Úřady původně informovaly, že zemřel i šestiletý chlapec, šéf vojenské správy regionu Serhij Lysak ale později uvedl, že ač byl v těžkém stavu, lékařům se ho podařilo zachránit.

Dnipro vyhlásilo den smutku.

14:00
19. 4. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil vojáky bojující na frontě Doněcké oblasti, kde Rusové pomalu postupují. „Musíme si vždy vážit lidí, kteří dělají vše pro to, aby Ukrajina žila a vzdorovala okupantům,“ uvedl Zelenskyj na sociálních sítích.

V Doněcké oblasti ukrajinská armáda svádí boje už od roku 2014, před začátkem plnohodnotné ruské invaze z předloňského února tam válčila proti separatistům podporovaným Moskvou. Ukrajina v této části fronty posiluje budování obranných linií, ukrajinští činitelé varují, že ruské jednotky by tam později během jara nebo v létě mohly podniknout ofenzivu.

Kompletní online
Video  Náměstek primátora pro oblast bezpečnosti Petr Hlubuček hovoří o situaci v rámci pomoci ukrajinským uprchlíkům v Praze. (15. březen 2022)  - Jan Zázvorka
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa