Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Maruška (65) zachránila děti z ostřelovaného Žytomyru: Zoufalství ve sklepě vystřídalo bezpečí!

Autor: lc - 
13. března 2022
05:00

Když Marie Cymbrovičová z Odoleny Vody pomáhala v Česku organizovat tábory pro potomky Volyňských Čechů z Žytomyrské oblasti, netušila, že jednoho dne bude některé z nich před válkou schovávat u sebe doma. 

Marie Cymbrovičová je také potomkem Volyňských Čechů, kteří odešli v 19. století do oblasti Volyně. Do Česka se však vrátila a už tu zůstala. „V roce 1990 jsem byla ve vlně asi 1800 krajanů, kteří se ze zóny vzdálené ani ne sto kilometrů od Černobylu dostali zpátky do své původní vlasti,“ vzpomínala před třemi lety v povídání pro Blesk.cz.

13:54
26. 4. 2024

Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez podpory Číny. Podle agentury AFP to dnes prohlásil šéf americké diplomacie Antony Blinken po jednání s nejvýše postavenými čínskými představiteli, včetně prezidenta Si Ťin-pchinga. Předtím Blinken dlouze jednal s čínským ministrem zahraničí Wang Iem. Blinken uvedl, že jim své obavy ohledně podpory ruské válečné mašinerie sdělil.

13:03
26. 4. 2024

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj při příležitosti dnešního výročí havárie Černobylské jaderné elektrárny varoval před rizikem jaderného incidentu v důsledku ruské okupace Ukrajiny. V příspěvku na sociální síti X znovu upozornil zejména na situaci kolem Záporožské jaderné elektrárny na jihovýchodě Ukrajiny, kterou Rusko obsadilo na začátku své rozsáhlé invaze v únoru 2022.

12:15
26. 4. 2024

Největší hrozbou pro bezpečnost je ruský imperialismus, je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina ruské agresi ubránila. Po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártóem v Budapešti to řekl šéf české diplomacie Jan Lipavský. Szijjártó zopakoval postoj Maďarska, které napadené zemi nedodává zbraně.

Kompletní online

Když vypukla na Ukrajině válka, bylo jasné, že spolu se svou rodinou krajanům pomůže. Z předměstí bombardovaného Žytomyru za ní do Česka přijely dvě dcery její kamarádky i se čtyřmi potomky ve věku od 3 a půl do 14 let. 

Strach a rozbitá okna

„Vše proběhlo velmi rychle, večer mi ještě volali, že se nic neděje, že jen pořád sedí ve sklepě a zase se vracejí domů. Děti poslali k tetičce, která má lepší sklep. A ráno už bylo vše jinak, už byli v autobuse,“ popisuje Marie Cymbrovičová. Situace se totiž výrazně změnila. „Byli zoufalí, spadla bomba, vyrazilo jim to sklo z oken, spadl lustr. Na nic už nečekali,“ vysvětluje paní Marie.

Protože utíkali na rychlo, měli s sebou jen malý kufřík, maminka dokonce zapomněla na sbalený batůžek pro nejmenšího synka. Lidé z Odoleny Vody se o ně ale skvěle postarali. „Sbírali mezi sebou oblečení, na nejstaršího ho vybrali tolik, že až brečel dojetím a říkal, že tolik oblečení nikdy neměl,“ popisuje paní Marie.

Školáka dojala i dvoustovka od jednoho dárce. „Našel ji na oblečení a hned běžel upozornit, že ji tu ten pán asi zapomněl. Tak jsme mu vysvětlili, že to dostal na zmrzlinu. Byl šťastný,“ dodává paní Marie. Rodina z Ukrajiny se prý cítí v bezpečí a obě maminky si vyřizují potřebné dokumenty. A paní Marie je ráda, že mohla pomoci. Tak, jako to pro ukrajinské děti dělala už dříve.

Kdo jsou Volyňští Češi?

Volyňští Češi jsou etničtí Češi či jejich potomci usazení od druhé poloviny 19. století ve Volyni. V letech 1868 až 1880 odešlo z Rakouska-Uherska do carského Ruska téměř 16 tisíc Čechů. Důvodem jejich odchodu byly těžké životní podmínky v českých zemích a zvěsti o prosperitě v ruské říši, kde bylo velké množství nevyužité zemědělské půdy. Převážná část Čechů se usadila ve volyňských újezdech Rovno, Dubno, Luck, Žytomyr, Ostroh a další.

Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?

Video  Rusko útočí blízko Slovenska a Polska! A kam zmizel konvoj u Kyjeva?  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa