Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Tragická smrt dobrovolnice na Ukrajině: Nasťu (†26) zastřelili, když pomáhala pejskům!

Autor: rc - 
6. března 2022
12:45

Neopustila svou zemi a pomáhala, kde mohla. Aktivistka a dobrovolnice Anastasija Jalanská se zrovna vracela spolu s dalšími dvěma dobrovolníky z útulku pro psy v ukrajinské Buče, když se její auto dostalo pod palbu. Všichni tři zemřeli. Krásnou šestadvacetiletou ženu na sociální síti oplakává její kolega, který ji popisuje jako empatickou, chytrou a statečnou bytost.

„Žádal jsem ji, aby byla extra opatrná,“ uvedl odloučený manžel Anastasije Jalanské Jevhen pro britský deník Daily Mail s tím, že ji prosil, aby odešla z Kyjeva pryč, ale neposlouchala. „Byla jednou z nejúžasnějších lidských bytostí, které jsem znal. Byla odhodlána pomáhat, pomáhat svým přátelům, příbuzným a komukoli, kdo pomoc potřeboval. Milovala zvířata. Měli jsme psa a kočku,“ zavzpomínal na svou tragicky zesnulou ženu Jevhen, jenž se o smrti manželky dozvěděl na Srí Lance.

Anastasije o své pomoci v období války informovala na sociálních sítích. Pomáhala všude, kde to bylo třeba. Za svou pomoc zaplatila svým životem. „Přeji nám mír. Už nevím, co říct. Celý den sleduji zprávy,“ uvedla 24. února na Telegramu. O tři dny později svým sledovatelům sdělila, že strávila noc v autě zaparkovaném v podzemním parkovišti. První dny války se snažila schovávat před bombami, ale 28. února se rozhodla pomáhat. Tehdy poprvé od začátku války vyšla ven a viděla, jak se její země ze dne na den změnila. Další den navštívila školku ve městě Brovary, které leží pouhých dvanáct kilometrů od hlavního města. Děti tam živořily bez jídla a základních potřeb, například plenek.

Mezi informacemi o její humanitární činnosti rovněž popisovala, jaké je pohybovat se venku za válečného běsnění. Uvedla, že musí jezdit v autě s pootevřeným okénkem, aby slyšela, z jaké strany se ozve rána. „Vyhozené mosty a silnice jsou hrozné, domy jsou zničené raketami, je to strašlivé,“ popsala hrůzostrašnou podívanou.

Jako milovnice zvířat se rozhodla pomoci i útulkům, kde jsou opuštěná zvířata. Lidé, kteří utíkají před válkou do zahraničí, často nechávají v zemi své mazlíčky. Spolu s dalšími dvěma lidmi nakoupila jídlo pro psy a jela do města Buča, jež je pětadvacet kilometrů vzdálené od Kyjeva. Buča se dostala do obležení ruských vojsk a útulek pro psy, který navštívila, byl údajně bez jídla tři dny. Do útulku se dostala, ale při cestě zpátky její auto zasáhly kulky. Vojáci údajně rozstříleli její auto a všichni uvnitř zemřeli.

Nejen její rodina, ale rovněž i její kolegové jsou z její smrti zdrceni. „Byla velmi bystrá, statečná, empatická a dodávala energii všem kolem. Byla zábava s ní pracovat. Nechtěla opustit Kyjev a rozhodla se pomáhat lidem. Nasťa byla zastřelena ruskými vojáky, když řídila auto v oblasti Buče. Nejednalo se o náhodnou střelbu,“ uvedl její kolega z firmy DataRobot Adrij Piddubny na Facebooku.

9:25
Dnes

„Já proti tomu nebojuji, ať si každý občan Slovenské republiky dělá se svými penězi, co chce, je to jeho rozhodnutí,“ komentoval premiér Robert Fico sbírku na nákup zbraní pro Ukrajinu. „Samozřejmě je to symbolické, tři miliony eur (75 milionů Kč) do války na Ukrajině... Víte, co říkají Češi? 'Prd do Stromovky', promiňte ten výraz,“ prohlásil před několika dny v rozhovoru pro Joj. Od té doby Slováci vybrali další milion.

„Je to o 4 miliony eur víc, než poslala na nákup zbraní pro Ukrajinu jeho vláda,“ kontruje iniciativa Dárek pro Putina a nabízí tričko proti Ficovi.

8:56
Dnes

Turecko jedná s americkým energetickým gigantem ExxonMobil o mnohamiliardové dohodě o nákupu zkapalněného zemního plynu ve snaze omezit svou závislost na ruské energii, uvedl list Financial Times. Turecko je sice v NATO a prodává zbraně Ukrajině, Ankara však nadále dokázala s Moskvou jednat.

8:05
Dnes

„Rusové zasáhli od začátku války ukrajinské elektrárny už sto osmdesátkrát. Spálená země, to by Rusákovi šlo,“ tweetuje Dana Drábová, šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, ve svém pravidelném hlášení o radiační situaci na Ukrajině (zůstává normální).

 

Zobrazit celý online

VIDEO: Kyjev pod palbou: Město počítá škody po nočních explozích.

Video  Kyjev pod palbou: Město počítá škody po nočních explozích  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa