Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

USA a Kanada stahují své občany z Ruska: Lidé by měli odcestovat okamžitě, radí ministerstvo

Autor: ČTK - 
6. března 2022
03:16

Americké ministerstvo zahraničí vyzvalo své občany v Rusku, aby zemi neprodleně opustili. Informoval o tom zpravodajský server Axios. Podobné doporučení vydala i kanadská diplomacie, britské ministerstvo zahraničí okamžité opuštění Ruska Britům doporučilo, napsala agentura Reuters.

Americká diplomacie cestovní doporučení změnila na svých webových stránkách, píše Axios.

„Necestujte do Ruska kvůli nevyprovokovaným a neodůvodněným útokům ruských vojenských sil na Ukrajině, potenciálnímu obtěžování amerických občanů (...) a omezeným možnostem velvyslanectví asistovat americkým občanům v Rusku,“ uvádí ministerstvo zahraničí v prohlášení. „Američtí občané by měli z Ruska okamžitě odcestovat,“ dodává.

„Dostupnost letů začíná být velmi omezená,“ píše kanadské ministerstvo zahraničí. I podle tohoto úřadu mohou být možnosti kanadského velvyslanectví v Rusku asistovat kanadským občanům do budoucna omezeny.

Británie své občany vyzvala, aby opuštění Ruska zvážili.

„Pokud není vaše přítomnost v Rusku nutná, silně doporučujeme, abyste zvážili, že zbývajícími komerčními cestami odcestujete,“ uvedla britská vláda v prohlášení.

Spojené státy tento týden v reakci na vpád ruských vojsk na Ukrajinu uzavřely vzdušný prostor pro ruská letadla, ke stejnému kroku přistoupila i Kanada. Británie zakázala lety ruské společnosti Aeroflot. Tyto ruské aerolinky od 8. března zruší všechny lety do zahraničních destinací kromě Běloruska. Podobný krok dříve ohlásila i ruská letecká společnost S7, po Aeroflotu druhá největší v zemi.

10:37
Dnes

Ukrajinský generální štáb odvolal Nataliju Humeňukovou z funkce mluvčí jižního velitelství armády - po výzvě armádnímu vedení od více než 150 ukrajinských a zahraničních novinářů. Generální štáb uvedl, že k dnešnímu dni se rozhodl ukončit přidělení plukovnice Humeňukové k jižnímu uskupení ukrajinské armády. Nyní se hledá vhodný odborník, který ji nahradí.

Novináři, kteří se připojili k výzvě za odvolání Humeňukové, uvedli, že brání v informování o ruských válečných zločinech nebo o ukrajinských vojácích bránících tuto část Ukrajiny. Nejvýrazněji se to podle nich projevilo při loňské destrukci Kachovské přehrady, kdy mluvčí nedostatečně objasňovala, co se stalo, což vedlo k tomu, že "světová média hledala informace o zničení hráze v nepřátelských zdrojích".

Humeňuková, která tiskové oddělení jižního velitelství ukrajinské armády vedla od jara 2022, kritiku odmítla.

9:33
Dnes

„Litevský prezident Gitanas Nauseda na tiskové konferenci oznámil, že ve spolupráci polských a litevských orgánů činných v trestním řízení byly v Polsku zadrženy dvě osoby, které se podílely na útoku na mou osobu 12. března,“ tweetuje Leonid Volkov z Navalného týmu. S kolegy odešli z Ruska do Litvy, před měsícem tam byl Volkov surově napaden. 

„Zatím neznám žádné další podrobnosti, ale mohu říci, že jsem viděl, jak energicky a vytrvale litevská policie v uplynulém měsíci na tomto případu pracovala, a jsem velmi potěšen, že tato práce byla efektivní.“

 

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil resort obrany. Gubernátor Stavropolského kraje Vladimir Vladimirov později dodal, že jeden z evakuovaných zemřel. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

Zobrazit celý online

Video  Ukrajinská novinářka Natalja Aharkovová ze Záporoží poslala vzkaz ruským matkám. Ve videu řekla: Vaši synové nás vraždí, padnou na Ukrajině.  - facebook
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa