Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakušan o útoku Rusů na elektrárnu, radiaci i uprchlících: Češi, nepropadávejte panice!

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
4. března 2022
14:14
Autor: ČTK - 
4. března 2022
13:33

Vicepremiér Vít Rakušan (STAN) vystoupil v pátek na tiskovce po jednání krizového štábu. Promluvil i o nočním útoku Rusů na jadernou elektrárnu na Ukrajině. Občané mohou být v klidu, žádný zvýšený stupeň nebezpečí nehrozí, uvedl. Zopakoval, že nouzový stav neznamená, že se nám uzavřou obchody, ale že byl vyhlášen pro legislativní prostředí, aby se mohlo lépe pomoci uprchlíkům. Podle ministra vnitra pravá uprchlická vlna teprve přijde, navíc můžeme být velice zasaženi i tím, že zde máme velkou ukrajinskou komunitu. 

Podle Rakušana lidé berou nouzový stav jako součást krizové legislativy a máme jej spojený s epidemií. „Chápu, že ten zážitek posledních let není příjemný, ale opakuji, nebude se nijak zneužívat proti občanům ČR, a dokonce to, co se objevilo ve veřejném prostoru, mám konzultováno s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem - větší postihy za trestné činy, ano, ale jen ty, co souvisí s krizovým opatřením. Kdyby někdo zboural krizový stan - nevím proč by to dělal - tak je to v nouzovém stavu bráno jako větší přečin,“ osvětlil ministr vnitra po jednání štábu, co vlastně nouzový stav znamená. 

Rakušan: Podvodná víza? Obchod s lidským neštěstím

Rakušan se zmínil i o podvodnících, kteří podle jeho informací nabízí falešná víza za desítky tisíc korun. „Všechno je poskytováno bezplatně a žádné výhody nikdo placením nezíská, je to čistý podvod!“ uvedl a dodal, že „obchod s lidským neštěstím je závažný trestný čin“ a apeloval na organizace, aby podobné trestné činy nahlašovaly.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

„Podle statistik policie máme v Česku přes 32 tisíc přihlášených Ukrajinců, vydali jsme přes 23 tisíc pobytových víz. Samozřejmě, ne všichni ještě prošli registračním procesem. Na našem území je tedy přes 50 tisíc lidí, kteří nyní dorazili na české území. Jsou to opravdu hlavně maminky s dětmi a staří lidé. To je logické – muži v aktivním věku ani nesmí opouštět území Ukrajiny,“ řekl také ministr vnitra. Podle ministra se od nás ostatní státy chtějí inspirovat, v podstatě opsat. Je také rád, že nás stále nepustila vlna solidarity.

Krátce po jeho řeči doplnila Pavla Novotná z Úřadu azylové a migrační politiky, že jen za posledních pár hodin se stihlo vyplnit dalších 5 tisíc víz. Co se ještě týče víz, náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek dodal informace k tomu, jak se zde vlastně Ukrajinec může pohybovat. „Pobytový status Ukrajince, a to chci zdůraznit, aby to občané ČR věděli, prostě se tu pohybuje 90 dní bez vízové povinnosti a nějaké fámy, že policie snad toho Ukrajince vede k odpovědnosti, že se tu pohybuje nelegálně se nezakládá na pravdě,“ vysvětlil s tím, že policie mu nebráni v pohybu ani sehnání pobytu. 

Praví váleční uprchlíci teprve přijdou

Podle Rakušana je jisté, že se bude muset změnit státní rozpočet. Dle odhadů totiž můžeme být jednou z nejzasaženější zemí v rámci uprchlické krize. První vlna podle něj přišla do rodin a ke svým známým, ta druhá a třetí ale bude z měst zasažených bombami. „To budou praví váleční uprchlíci!“ 

Ukrajinci se mohou v rámci 90 denního pobytového víza pohybovat po celé ČR. Na 50 % uprchlíků je v Praze a ve Středočeském kraji. Podle Novotné většina běženců šla tam, kde to znají. Uprchlíci, kteří to zde neznají a nemají zde příbuzné, teprve přijdou. I proto podle Rakušana není zaplněno 5 tisíc míst od státu. Připomněl, že máme v ČR „na hlavu“ největší ukrajinskou komunitu. 

Do Česka míří nyní hlavně ženy, děti a starší lidé. Muži kvůli mobilizaci zůstávají ve vlasti. Aby mohly děti navštěvovat předškolní zařízení, potřebují v Česku příslušná očkování.

„Předběžně je idea taková, že očkovacích schéma z Ukrajiny bude uznáváno v ČR,“ uvedl Rakušan. Pokud podle něj dítě nebude mít očkovací průkaz či nebude naočkované, mohlo by se nechat ve zrychleně naočkovat v „čtyř- až pětitýdenním očkovacím cyklu“. Poté by předškoláci mohli začít do školek či dětských skupin chodit.

Vondrášek během konference nastínil i nějaké problémy. „Koordinace autobusové dopravy je velice problematické a pro krizové orgány je velice těžké reagovat na dva autobusy, které se bez varování objeví na hranicích,“ uvedl Vondrášek. I podle generálmajora Vladimíra Vlčka je důležité, aby organizační složky věděli kdy a kde se objeví autobus s uprchlíky. 

Vlček informoval o tom, že ví již o smrti 11 ukrajinských hasičů a o dalších 16 zraněných. Vyjádřil s Ukrajinou solidaritu a doufá v brzký konec války. 

Rakušan se vyjádřil i k pátečnímu ruskému útoku na jadernou elektrárnu. „S hrůzou jsme sledovali, čeho všeho jsou Putin a jeho vojáci schopní, a to byl útok na Záporožskou jadernou elektrárnu, nedošlo k porušení reaktorů. Neexistuje nyní žádné riziko pro občany České republiky. Neunikla žádná radiace, není třeba propadávat panice, v Česku máme precizní systém varování proti zvýšení míry radiace,“ doplnil Rakušan. Vlček potvrdil, že opravdu byla elektrárna napadena a že je nyní obsazena, ale že nehrozí velké nebezpečí, neboť hasiči nadále mohou vykonávat svou práci. 

Vlček dodal také to, že směr větru jde navíc na Rusko, kdyby se mělo cokoliv stát. „My teď opravdu primárně nechceme šířit paniku. Je to bezprecedentní tím, že se někdo vůbec odvážil. Je neuvěřitelné z dnešní perspektivy, že by u nás Rusové stavěli jadernou elektrárnu,“ dodal ještě Rakušan k tématu jaderné elektrárny. Podle něj je možné, že se množství radiace bude objevovat ve zprávách, ale ne kvůli panice ale kvůli tomu, aby měli lidé informace k dispozici. 

Video se připravuje ...
Další videa