Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zelenskyj na mušce ruských žoldáků: Přežil už 12 pokusů o atentát?!

Aktualizováno -
9. března 2022
16:45
Autor: ČTK, kso - 
4. března 2022
10:38

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za poslední dva týdny přežil nejméně tucet pokusů o atentát, uvádí britský deník DailyMail. Tvrzení o „třech pokusech“ je podle poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Podoljaka podceněné. Zabít se ho údajně pokoušeli žoldnéři z ruské Wagnerovy skupiny a příslušníci speciálních jednotek z Čečenska.

Poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Michail Podoljak uvedl, že se pokusy o útoky podařilo zastavit. Dodal, že Západ měl pravdu v tom, že byl Zelenský Putinovým „terčem číslo jedna“, ale tvrzení, že „přežil za poslední týden tři pokusy o atentát“ jsou prý podceněné.

„Naši zahraniční partneři mluví o dvou nebo třech útocích,“ pověděl ukrajinskému listu Pravda.com. „Já si myslím, že takových útoků bylo více než tucet,“ řekl s tím, že prezidentova kancelář neustále čelí pokusům „skupin sabotérů“ o to vstoupit do budovy vlády, ale takové skupiny se daří sledovat a také včas „likvidovat“.

Jednou ze skupin, která se pokusila prezidenta Zelenského zabít byla Wagnerova skupina. V Kyjevě utrpěla ztráty a údajně byla vyděšená, jak přesně ukrajinská strana předvídala jejich přesuny po městě. The Times uvádí, že nejmenovaný zdroj blízký skupině řekl, že je „prapodivné“, jak dobré informace měl tým starající se o bezpečnost prezidenta Zelenského.

Wagnerovcům i bojovníkům z Čečenska pokusy o atentát zmařili příslušníci ruské tajné služby FSB, kteří se staví proti současné válce, tvrdí The Times. Tajemník ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany původní tři pokusy potvrdil. Nyní to však vypadá, že pokusů o odstranění Zelenského přibývá dál. A poměrně rychle.

Video  Wagnerovci: Putinovi nebezpeční nájemní vrazi a žoldáci  - Videohub
Video se připravuje ...

Již dříve se spelukovalo, že v ukrajinské metropoli operuje na 400 wagnerovců s cílem vyhledat a zavraždit Zelenského. 

Server Kyiv Independent uvedl, že u domů Zelenského nedaleho Kyjeva se objevily kusy zřejmě ruské střely. „Nestrefili se,“ vtipkoval prezidentův mluvčí Serhij Nykyforov.

Válka Rusko vs. Ukrajina
21:30
27. 4. 2024

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
27. 4. 2024

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
27. 4. 2024

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

 

Poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko informoval, že v Žytomyrské oblasti padl do zajetí jeden z příslušníků Wagnerovy skupiny. Tento Rus v minulosti bojoval v Sýrii.

Wagnerova skupina je soukromá firma údajně napojená na prokremelského podnikatele Jevgenije Prigožina. Evropská unie na ni uvalila sankce kvůli mučení, popravám a vraždám v Libyi, Sýrii a na Donbasu.

Video  Kdo je novodobý vojenský hrdina Volodymyr Zelenskyj?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa