Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Ukrajina dostane zbraně od českých firem. A armáda pošle 400 vojáků na východní křídlo NATO

Aktualizováno -
3. března 2022
23:58
Autor: ČTK, sova - 
3. března 2022
18:25

Vláda mimořádně zasedla ve čtvrtek večer, aby projednala další českou pomoc Ukrajině. Do té se zapojují i české zbrojařské firmy. Prostřednictvím vlády darují Ukrajině zbraně, střelivo i rukavice, oznámilo na twitteru ministerstvo obrany. Ministryně Jana Černochová (ODS) seznámila vládu s tím, že pro posílení východního křídla NATO je pro ČR nejlepší zapojení na Slovensku. Vysláno by mělo být asi 400 vojáků. 

Vláda rozhodla o daru, o kterém jednala od neděle ministryně obrany Jana Černochová (ODS) se zástupci českých zbrojovek. Na Ukrajinu zamíří stovky samopalů, útočných pušek či nábojů.

Na Slovensko by mělo být vysláno 400 vojáků z mechanizovaných jednotek, logistického zabezpečení, Vojenské policie nebo velení a spojení. „Z těch variant, které jsou teď na stole, bychom upřednostnili vznik slovenské battlegroupy, ve které by byla Česká republika společně se Slovenskem, Maďarskem, Rumunskem a Bulharskem,“ řekla Černochová.  V následujících dnech o tom bude Česko jednat s dalšími zeměmi, které se mají do jednotky zapojit. Až se dohodnou na tom, která ze zemí bude uskupení velet, bude se vysláním zabývat vláda a následně Parlament.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) do ČR denně míří kolem pěti tisíc ukrajinských uprchlíků. Systém práce asistenčních center ve všech krajích, kam uprchlíci směřují kvůli prvnímu kontaktu s úřady, je podle Rakušana nastaven velmi dobře. „Samozřejmě jsou některá úzká hrdla,“ uvedl s tím, že problémy řeší operativně.

Ministři dnes podle premiéra Petra Fialy (ODS) vyslechli na jednání informaci od bezpečnostních složek, probrali, jaké jsou další scénáře, a „diskutovali o jízdním řádu příprav předpisů pro pomoc lidem, kteří utíkají do Česka před válkou na Ukrajině“.

Rakušan předloží příští týden návrh mimořádné ochrany podle dohody EU. Státy Evropské unie se dnes shodly na dočasném zavedení mimořádné ochrany. Ukrajincům prchajícím před válkou vyvolanou ruskou invazí státy EU nejméně na rok zajistí přístup k práci, vzdělání či sociální podpoře.

Mimořádná pravidla, která mají usnadnit situaci Ukrajincům i azylovým úřadům členských zemí, unie využije poprvé ve své historii. Jejich přijetí navrhla Evropská komise v reakci na vlnu uprchlíků, kterých po týdnu od začátku ruské invaze zamířil do zemí EU již zhruba milion. Eurokomisařka pro vnitřní věci Ylva Johanssonová upozornila, že unie se musí připravit na několik milionů lidí.

„Dočasná ochrana jako celoevropský instrument má smysl v tom, že platí po celé Evropě. V tom je výhoda proti našim národním vízům, která teď v ČR vydáváme, ale jinak je ten koncept velmi podobný,“ řekl Rakušan. Systém evropské ochrany bude podle něj stejně jako česká víza pro Ukrajince platit rok s možností prodloužení.

Zástupci unijních vlád se na něm shodli jednotně, přestože například Maďarsko v průběhu dne dávalo najevo, že považuje za dostatečná současná azylová pravidla. „Některé jednotlivosti dočasné ochrany mohou být modifikovány domácím právním předpisem, což se finálně v té konečné verzi objevilo,“ objasnil český ministr důvod, který přesvědčil i skeptičtější Budapešť.

21:30
Dnes

Děkujeme za pozornost, kterou našemu online přenosu věnujete. Vše, co se týká ruské agrese na Ukrajině, budeme sledovat zase od nedělního rána.

21:25
Dnes

Začaly se objevovat zprávy o tom, že Rusko naverbovalo chudé Kubánce, aby bojovali ve válce na Ukrajině. Mělo tak být učiněno podvodem, kdy byla rekrutům přislíbena práce v Rusku nebo vysoký finanční obnos za účast v boji. Ani k jednomu však nedošlo. „Už jsem ve válce nějakou chvíli a neplatí se nám. Mnoho z mých přátel bylo už zabito,“ vypověděl jeden z obelhaných. Celý článek čtěte ZDE

20:30
Dnes

Ukrajinská společnost Naftohaz v ranním prohlášení uvedla, že při dnešním útoku na její plynárenská zařízení nebyl nikdo zraněn a že útok „nebude mít vliv na poskytování služeb ukrajinským spotřebitelům ani zákazníkům skupiny“.

Rusko v posledních týdnech zintenzivnilo vzdušné útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu. Rozsáhlé škody utrpěly zejména tepelné elektrárny a přenosová soustava.

Cílem útoků byly v minulosti také podzemní zásobníky plynu, které jsou v hloubce i několika stovek metrů umístěny na západní Ukrajině. Ukrajina má větší skladovací kapacity než kterákoliv jiná země na západ od Ruska a aktivně se snaží přimět evropské obchodníky, aby tam uskladňovali své zásoby.

Zobrazit celý online

Video  Vláda vyhlašuje nový nouzový stav! Kvůli přílivu uprchlíků z Ukrajiny, nikoli covidu.  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa