Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

„Penízky na opravu školky.“ Ukrajinský velvyslanec zadržoval slzy, armádě přispěla i Emilka (4)

Autor: ČTK, trm - 
2. března 2022
10:35

Tisíce lidí ubytovávají uprchlíky před válkou, stovky jich pro ně jezdí na hranice, na pomoc Ukrajině posílají peníze lidé i firmy. Českem se šíří nebývalá vlna solidarity. Sbírku spustila i ukrajinská ambasáda, ta vybírá peníze na pořízení vojenského materiálu pro ukrajinskou armádu a domobranu. Češi už poslali na konto 316 milionů korun, řekl velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. A popsal, jak ho dojala 4letá Emilka z Prahy, která poslala peníze ze své kasičky na opravu školky.

„Chtěl bych krátce říct o tom, co se děje na Ukrajině. Pokračují velmi tvrdé boje kolem Charkova, Kyjeva a dalších měst. Chtěl bych říct, že ukrajinská armáda klade velmi tvrdý odpor, způsobuje nepříteli velmi velké ztráty. Bleskový útok se Putinovi nepodařil. A jsme si jistí, že se nám podaří ubránit naši zem před ruským agresorem. Otázkou je, za jakou cenu, cenu lidských životů,“ řekl na úvod ukrajinský velvyslanec.

„Aby obětí bylo co nejmíň, potřebujeme pomoc civilizovaného světa, NATO, Evropy, apelujeme na zřízení bezletového prostoru nad Ukrajinou. Diskutuje se o tom, a NATO říkalo, že to nyní není možné. Putinovo Rusko ostřeluje nemocnice, školy, obytné domy,“ povzdechl si Perebyjnis.

Podle velvyslance na Ukrajině probíhá opravdová genocida. „Svět může v přímém přenosu sledovat vyhlazování obyvatelstva. Proto náš prezident inicioval vytvoření protiputinovské koalice,“ řekl.

Emilka (4) z Prahy poslala peníze na opravu školky

Perebyjnis ocenil podporu, kterou Česko poskytuje, podle něj česká vláda zareagovala velmi dobře. Zmínil také konto, kam lze posílat peníze na nákup zbraní, dodal, že celý proces koordinují s českými orgány. Příspěvky lze posílat na účet 304452700/0300.

Češi na něj poslali už 316 milionů korun, z toho 184 milionů korun již bylo použito pro nákup vojenského materiálu od českých firem, který je již na cestě.

„Zbraně jsou to nejdůležitější, co potřebujeme. My máme statečné vojáky, statečnou armádu. Ale potřebujeme zbraně, kterými můžeme bránit Evropu,“ vysvětlil velvyslanec.

Popsal také příběh, který ho dojal. „My jsme dostali od 4leté Emilie z Prahy vzkaz. Posílá nám ze své kasičky penízky, asi sto korun, abychom přispěli na naši armádu. Ona samozřejmě ještě neumí psát, tak to rodiče napsali za ni, ona se jen podepsala,“ řekl velvyslanec, který u toho viditelně zadržoval slzy.

Video  Ukrajinský velvyslanec: Peníze armádě poslala i Emilka (4) z Prahy  - ČTK
Video se připravuje ...

„Posílá peníze ze své kasičky, abychom si opravili školku (… ) já se samozřejmě s Emilií a jejími rodiči setkám osobně a poděkuji jí,“ uvedl velvyslanec s tím, že to je příklad solidarity, která se Ukrajině dostává.

8:16
Dnes

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy (ODS) mohlo uskutečnit další společné jednání české a ukrajinské vlády. Poslední se konalo koncem října 2022 v Kyjevě. Česko s Ukrajinou jedná průběžně na všech úrovních, země napadená Ruskem potřebuje především zbraně a munici, řekl Fiala v rozhovoru s ČTK.

„Převaha Rusů je obrovská a Ukrajina může uspět jedině tehdy, když bude mít (zbraní a munice) dostatek a rychle,“ uvedl premiér. Především se svými protějšky z Dánska a Nizozemska řešíme, co lze pro Ukrajinu udělat a jak pomoc včetně české iniciativy na shánění dělostřelecké munice dále posouvat, doplnil.

Čeští ministři v čele s Fialou jednali v Kyjevě s ukrajinskou vládou a prezidentem Volodymyrem Zelenským předloni 31. října. Cesta měla vyjádřit jasnou podporu Ukrajině bránící se ruské invazi a podpořit ukrajinské ambice vstoupit do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Členové obou kabinetů jednali také o poválečné obnově Ukrajiny.

Fiala navštívil Kyjev i předloni v březnu, krátce po začátku ruské invaze. ČTK v rozhovoru řekl, že by se letos mohlo zopakovat mezivládní jednání. „Je to ve hře a dovedu si představit, že v průběhu tohoto roku takové jednání uskutečníme,“ uvedl Fiala.

8:08
Dnes

Ruská armáda také z těžkého dělostřelectva nebo raketometů Grad ostřelovala okolí města Nikopol ležícího u zničené Kachovské přehrady. Poškozeno byla řada veřejných budov, včetně školy nebo banky, a také objekty kritické infrastruktury. Nikdo nebyl zraněn.

„Ráno začalo ostřelováním, Rusové zasáhli obec Myrovska, začal hořet zemědělský podnik,“ informoval šé Dněpropetrovské oblasti Lysak na svém telegramovém kanálu.

8:04
Dnes

Ukrajinská protivzdušná obrana dnes informovala, že v noci na dnešek sestřelila všech 13 bezpilotních letounů, které nad Ukrajinu vyslalo Rusko.

Pět z nich zlikvidovala v Dněpropetrovské oblasti, uvedl její šéf Serhij Lysak. Trosky sestřelených letounů zasáhly blíže neurčený objekt kritické infrastruktury a tři soukromé domy. Zranění utrpěli dva lidé. Jsou ve středně těžkém stavu.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa