Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ruští vojáci vůbec nevědí, kam a proč jdou: Mám strach, bombardujeme civilisty, psal jeden z nich matce

Autor: rc - 
4. března 2022
18:44

Dojemné zprávy ruského vojáka přečetl na Valném shromáždění OSN zástupce Ukrajiny Serhij Kyslycja. Voják v nich psal své matce, že ve skutečnosti se svými spolubojovníky nejel na cvičení na Krym, ale na Ukrajinu, kde bombardují nevinné lidi, kteří jim nadávají do fašistů. Napsal jí, že má strach. Na Ukrajině nakonec zemřel.

V pondělí se konalo mimořádné zasedání Valného shromáždění OSN, během něhož 193 členů diskutovalo o ruské agresi na Ukrajině. Na mimořádném zasedání svolaném Radou bezpečnosti promluvil i velvyslanec Ukrajiny při OSN Serhij Kyslycja, který přirovnal ruského prezidenta Vladimira Putina k „muži z bunkru“, jenž spáchal sebevraždu v květnu roku 1945. „Lze vyvodit velmi jasné paralely se začátkem druhé světové války,“ poznamenal.  

„Mami, mám strach“

Zároveň přečetl zprávy, které měl psát jeden z ruských vojáků, jenž byl vyslán na Ukrajinu. „Mami, už nejsem na Krymu. Nejsem na cvičení,“ psal vyděšený Rus. „Kde tedy jsi? Táta se ptá, zdali ti můžeme poslat balíček,“ ptá se zmatená máma, načež jí její syn odpovídá, jak mu balíček chtějí poslat. „O čem to mluvíš? Co se stalo?“ naléhá jeho máma, která očividně nemá vůbec tušení, co se jejímu dítěti děje.

„Mami, jsem na Ukrajině. Zuří tu skutečná válka. Mám strach. Bombardujeme všechna města, dokonce i civilisty,“ vysvětluje vyděšený voják s tím, že jim bylo řečeno, že je budou Ukrajinci vítat. „Padají pod naše obrněná vozidla. Vrhají se pod kola a nenechají nás projet. Nazývají nás fašisty. Mami, je to těžké,“ dodává voják ve zprávách. Kyslycja poznamenal, že poslední zpráva byla jeho matce doručena jen pár okamžiků předtím, než voják padl.

18:43
Dnes

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.

„Nikdo je samozřejmě nebude svolávat a odvážet na Ukrajinu, to se nestane. Ale (tyto osoby je možné) omezit z hlediska sociálních dávek, pracovního povolení, dokladů. To jsou varianty, které slyším z polské strany,“ sdělil Kasčiúnas. Dodal, že zhodnotit, kolik Ukrajinců v branném věku pobývá v Litvě, je zatím těžké.

18:13
Dnes

Evropský parlament (EP) vyzval lídry Evropské unie a členské státy, aby důrazně čelili pokusům o ruské vměšování. Takovéto ruské snahy musí mít následky, stojí v dnes schválené rezoluci. Dokument výslovně zmiňuje server Voice of Europe, který česká vláda koncem března zařadila na sankční seznam, protože ho podle českých zpravodajců provozovali proruští podnikatelé s cílem ovlivnit evropské volby.

Europoslanci v rezoluci vyjádřili zděšení nad věrohodnými obviněními, že někteří jejich kolegové byli placeni za šíření ruské propagandy a podíleli se na činnosti Voice of Europe v době, kdy Rusko vede agresivní válku proti Ukrajině.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

Zobrazit celý online

VIDEO: „Někteří vojáci neví, kde bojují.“ Expert o „strašpytlu„ Putinovi i čemu věří běžný Rus

Video  „Někteří vojáci neví, kde bojují.“ Expert o „strašpytlu" Putinovi i čemu věří běžný Rus  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa