Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Je libo jeden koktejl na cestu? Odvážní Ukrajinci hází molotovy na tanky z jedoucích aut

Aktualizováno -
1. března 2022
12:40
Autor: rix, dce - 
27. února 2022
20:06

Symbol civilního odporu na Ukrajině? Molotovovy koktejly. Vyrábí je dobrovolníci napříč celou zemí. Do produkce se zapojují i maminky s dětmi. A co víc, do jejich zhotovení se zapojil i velký pivovar ve Lvově! Na etiketě stojí vzkaz „Putin je čů*ák“. Ukrajinci je na vojenskou techniku nepřítele hází i z jedoucích aut!

„Je to stejné jako vaření,“ vysvětlují ukrajinské mámy, které pomáhají civilistům vyrábět Molotovovy koktejly. Například ve městě Dnipro se sešly stovky lidí různých profesí, jen aby pomohly s výrobou koktejlů. „Nechtěli jsme takhle trávit sobotní odpoledne, ale nevíme, co jiného dělat,“ svěřily se podle deníku Metro

„Připravíme Putinovi peklo z každého obýváku,“ zdůrazňovali civilisté. Smrtící koktejly připravují dobrovolníci i v protileteckých krytech v Kyjevě, kdy se schovávají před neutuchajícími nálety ze strany okupantů. Rodiny s dětmi se tam tísní ve strašných podmínkách. 

Ukrajinci připravují zápalné lahve - k výrobě posloužily i flašky českého pivovaru Velkopopovický Kozel Ukrajinci připravují zápalné lahve - k výrobě posloužily i flašky českého pivovaru Velkopopovický Kozel | Profimedia

Hotové koktejly pak odvážní Ukrajinci hází po nepříteli - vláda vydala návod na výrobu zbraně a vojáci civilisty učí i jak s bombou zacházet. Někteří dobrovolníci molotovy hází i na vojenskou techniku za jízdy z auta! To ostatně dokazuje i video, které se šíří po sociálních sítích. Žena na něm hází lahev z okýnka na tank, kolem kterého projíždějí. U toho Rusy zásobuje i řádnou zásobou nadávek. Drobný požár, kterým zahalila i interiér auta se jim naštěstí podařilo rychle uhasit.

Od piva ke zbraním

K výrově Molotovových koktejlů se zavázal i pivovar Pravda sídlící ve Lvově. Výrobu piva naprosto pozastavil a zaměřuje se na dodávku zbraní civilnímu obyvatelstvu. Etiketu koktejlů zdobí nápis „Putin je čů*ák“

Rada národní bezpečnosti a obrany Ukrajiny 26. února sdílela na twitteru podrobný popis, jak vyrobit Molotovovy koktejly. „Zatímco naši partneři nakládají zbraně a auta pro Ukrajinu, my připravujeme náš značkový ‚bratrský‘ dárek pro ruské bastardy,“ stálo v prohlášení. 

8:06
Dnes

Rusko ostřelovalo střelami S-300 Charkov, poničeny byly čtyři obytné budovy. Moskva hlásí útoky na energetickou infrastrukturu ukrajinskými drony.

6:59
Dnes

Daleko od zákopů, v nových centrech po celé Ukrajině, nabízejí civilní náboráři vyzbrojení informačními balíčky a notebooky vlasteneckým dobrovolníkům možnost zapojit se do války. Snahy Ukrajiny naverbovat dostatek mužů do boje proti Rusku narážejí na skepsi veřejnosti, a země se proto rozhodla zahájit ofenzivu pomocí lákavých nabídek, a rozšířit tím řady armády, píše agentura Reuters.

S umírněným náborem se mohou Ukrajinci setkat na serverech nabízejících práci či v informačních centrech, na billboardech a sociálních sítích. Nabízí jim v dobách války novinku: možnost volby. Kandidáti si mohou vybrat konkrétní jednotku a pozici, která bude odpovídat jejich dovednostem. Na výběr mají i dobu, po kterou budou sloužit.

V ulicích měst na Ukrajince z billboardů shlíží vojáci, kteří je vyzývají, aby se zapojili do obrany vlasti. Pro pohodlnost jsou slogany doplněny QR kódy. Na internetu, ve videokampani, 93. mechanizovaná brigáda své spoluobčany ujišťuje, že „to zvládne každý“. Záběry ukazují kuchaře či traktoristu, kteří jsou nasazeni na podobné pozice v armádě - na post polního kuchaře a řidiče tanku.

Ukrajinští vojenští odborníci si uvědomují, že v demokratické zemi může být prvek volby klíčem k nalákání lidí do armády, uvedla náměstkyně ministerstva obrany Natalija Kalmykovová. „Lidé, kteří mají teď bránit naší zemi, by si armádní kariéru nevybrali: jsou to civilisté,“ řekla náměstkyně. „A civilisté jsou zvyklí na možnost volby,“ dodala.

6:45
Dnes

„Jsem vděčný americkému Senátu za to, že dnes schválil životně důležitou pomoc Ukrajině,“ uvedl krátce po hlasování na sociální síti X ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AFP je schválení balíku úlevou pro ukrajinskou armádu, která čelí ruským útokům.

Klíčové bylo sobotní hlasování ve Sněmovně reprezentantů, kde byl balík mnoho měsíců zablokován. V Senátu se očekávalo jeho relativně hladké schválení. Pro hlasovalo 79 senátorů, proti bylo 18 členů horní komory. Schválení balíku uvítali šéf demokratů v Senátu Chuck Schumer i předseda republikánských senátorů Mitch McConnell.

Zobrazit celý online

Video  Boje v Kyjevě. Lidé prchají, prezident zůstává. A pomoc od Česka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa