Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinci v Česku na pokraji zoufalství: Nevíme, co bude za pár hodin

  • Autor: mat,jn - 
    28. 2. 2022
    19:04

    Strach, nejistota a totální bezmoc.Takové pocity prožívají Ukrajinci i na našem území. Někteří sem chvatně přijeli za příbuznými, aby unikli před válkou, jiní se naopak na Ukrajinu chystají. Tady jsou jejich příběhy.

    Jen se sedmi ve spěchu sbalenými velkými taškami a koloběžkou pro příbuzné vystoupila v Brně z autobusu z Kyjeva Ukrajinka Nadja (40).

    „Maminka, která pracuje v Brně, mi volala, ať na nic nečekám a okamžitě přijedu sem za ní. Sedla jsem do prvního volného autobusu,“ svěřila se Blesk.cz dcera.

    Putinovy bomby

    „Kyjev bombardují z různých stran. Rusové se snaží ze všech stran dostat na náš »Bílý dům«. Střílejí i po panelácích,“ dosvědčila paní Nadja. Utrmácená po celodenní jízdě se pokusila o úsměv.

    Hned na peróně se nadechla a volala mamince, ať pro ni přijede. V Brně se ocitla poprvé v životě. Bude zde nějakou dobu bydlet.

    V Kyjevě je podle ní hodně nebezpečno. „Lítají kolem všude bomby. Putinovy bomby,“ otřásla se žena.

    Video  Ukrajinka Nadja (40) přicestoval z ostřelovaného Kyjeva autobusem do Brna.  - Jiří Nováček
    Video se připravuje ...

  • 1. Halyna (24) má v Brně obchůdek: Modlím se za babičku a dědečka

    Její rodiče přišli do Česka pracovat v roce 1997, Halynu Popovych (24) se už narodila v Česku. Nyní má mladá žena v Brně obchůdek s ukrajinskými potravinami. Na rušné ulici Cejl je její »Ukrajinočka« k nepřehlédnutí.

    „Na Ukrajině zůstali babička a dědeček, neustále si telefonujeme. Situace je děsivá. Na pumpách jsou obří fronty, v obchodech skoro nic není. Poslali jsme domů peníze, abychom jim přilepšili,“ svěřila se Halyna.

    Češi drží palce

    Prarodiče žijí na zakarpatské Ukrajině, které se ničivé útoky ruské armády zatím nedotkly. „Bohužel v domku nemají sklep. Žádné kryty v okolí nejsou, aby se mohli případně schovat,“ stýská si obchodnice.

    Slovo válka teď opakuje neustále. „Chlapi tady už plánují, že pokud dostanou rozkaz, odjedou domů bojovat. Moc děkuji Čechům. Skoro každý zákazník, který přijde, řekne, že nám moc drží palce,“ neskrývá dojetí mladá žena.

    V obchodě ji pomáhá i prodavač Mihajlo. Také on v těchto dnech přijímá desítky hovorů a pozorně sleduje, jak se situace po ruské agresi vyvíjí. „Teď je vyhlášena všeobecná mobilizace pro muže od 18 do 60 roků. Počítám, že se vypravím domů," svěřil se mladík.  

    Halyna (24) má obavy o příbuzné na Ukrajině. V Brně má otevřený obchůdek Ukrajinočka. Foto:  Foto Blesk - Zdeněk Matyáš

  • 2.Odjížděl v míru, přijel a byla válka

    V bistru U Tatyany na hlavním autobusovém nádraží v Brně bylo v pátek živo víc, než je obvyklé. Ukrajinci nakupovali u svých krajanů zásoby jídla a pití na dalekou cestu domů.

    „Zpátky na Ukrajinu teď cestuje mnohem víc lidí, než bylo kdy v této době zvykem,“ svěřila se Blesk.cz majitelka oblíbené hospůdky.

    Její krajané se narychlo snaží všemi možnými způsoby dostat domů, k rodinám. Ochránit před válkou nejbližší a třeba i majetky. Ty jsou u mnohých v ohrožení, možná už dokonce zničené.

    „Přijel jsem z Ukrajiny do práce do Brna. Vyjížděl jsem z domu ze Záporoží a ještě se v podstatě nic nedělo. Přijel jsem sem a najednou mi pípá mobil jako zběsilý. Válka!,“ svěřil se Blesk.cz Andrij (34).

    Neví, co bude za pár hodin

    Fotografovat se odmítl. „Nevíte, kdo si co kde přečte. Rusové mají špicly všude. Mám doma rodinu,“ vysvětlil. Zamíchal kafe a zvedl unavené oči.

    „V neděli jedu nazpět, dřív se domů nedostanu,“ povzdechl si.  „Bojovat? Proti komu? Čím? Kde? Nevím, kam se vůbec dostanu a co bude za pár hodin,“ kroutí hlavou bývalý voják.

    Na cestu Andrije dost možná vyprovodí i jeho kamarádi z řad „brněnských“ Rusů a Bělorusů. „Scházíme se tady občas všichni z bývalých sovětských republik. Nikdy mezi námi, obyčejnými, nebyly problémy a snad ani nebudou,“ doufá ukrajinská servírka.

    Servírka z bistra U Tatyany na hlavním autobusovém nádraží v Brně říká, že se tam scházejí Ukrajinci, Rusové  i Bělorusové. Foto:  Blesk:Jiří Nováček

Video se připravuje ...
Další videa