Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Trénink na nával imigrantů. Vojáci hbitě postavili tábor i se třemi jídelnami

Autor: ČTK - 
25. září 2015
18:20

Přes 40 ubytovacích, jídelních nebo zdravotnických stanů postavili olomoučtí ženisté od středečního rána ve vojenském prostoru Libavá na Olomoucku. Sloužit by v případě zesílení migrační vlny mohly pro ubytování až 450 uprchlíků. Cvičnou stavbu humanitárního tábora rozkázal náčelník generálního štábu Josef Bečvář. Tábor vojáci do sobotního poledne zboří.

Armáda má k dispozici dvě takzvané humanitární základny, ve kterých může v případě krize ubytovat až 900 lidí. Stavbu jedné z nich přijel zkontrolovat společně s Bečvářem i ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Vojáci začali na přípravě tábora pracovat v pondělí, v úterý vytyčili pozemek a ve středu začali se stavbou. Podle Stropnického ji zvládli ještě dříve, než stanovuje limit. „Několik minut po našem odjezdu začne bourání, v sobotu do 12:00 bude tábor v posádce v Olomouci,“ řekl Bečvář.

Vojáci během 48 hodin cvičně postavili tábor v Libavé. Výsledek přijel zkontrolovat i ministr obrany Martin Stropnický Vojáci během 48 hodin cvičně postavili tábor v Libavé. Výsledek přijel zkontrolovat i ministr obrany Martin Stropnický | ČTK

Stropnický zdůraznil, že stavba byla cvičením na případ nouze a doufá, že nebude muset tábor být v reálné situaci využit. Nasazení tábora si umí představit v teoretickém případě, kdy by přes Česko měla jít třeba jednorázová vlna uprchlíků do Německa. „Pak je třeba zabránit tomu, aby ten pohyb byl živelný, nekontrolovaný, bez registrací,“ řekl ministr.

Základnu tvoří 45 stanů, z toho 30 slouží pro ubytování lidí, další tři jako jídelny a zbytek jako zdravotnické středisko, ubytovna kuchařů či ochranky nebo jako umývárna. Logisticky je tábor rozdělen na tři části. V první by uprchlíky přijal a vyšetřil lékař. Druhá je ubytovací a třetí technologická. V každém stanu je patnáct lůžek a kamna na pevné palivo. K topení jsou využívány piliny lisované do briket.

Každý ubytovaný dostane spacák, hygienické potřeby, ešus a armádní ošacení standardní velikosti, armáda mu zajistí i jídlo a vodu. Tábor může být napojen na rozvody elektřiny a vody, vojáci jsou ale schopni vyrobit elektřinu agregáty a vodu dovézt z jiných zdrojů. Základna je určena pro krizové podmínky, uprchlíci či jiní obyvatelé by v ní mohli zůstat asi čtyři až šest týdnů. Měsíční provoz stojí kolem pěti milionů korun bez platů vojáků. K obsluze je potřeba ve dvou směnách celkem 100 lidí.

Vojáci garantují, že základnu postaví do pěti dnů od chvíle, kdy se o stavbě rozhodne. Vztyčení stanů trvá do 48 hodin. Podílí se na něm 40 vojáků, dalších 20 řidičů přiváží kontejnery se stany a zásobami.

Tábor jsou v české armádě schopny postavit čtyři jednotky. Tento vztyčili ženisté z Olomouce. I když jsou stany staršího typu, podle vojáků jsou zcela funkční. V minulosti některé sloužily jako zázemí pro hasiče při povodních v letech 2010 a 2013 či bezdomovcům v Praze během zimy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi