Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Klaus citoval sám sebe a chválil se. Zbavit se hranic prý byla chyba

Václav Klaus opět promluvil o uprchlické krizi
Václav Klaus opět promluvil o uprchlické krizi  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl, Reuters)
Autor: simao - 
14. září 2015
15:15

Exprezident Václav Klaus podepsal jako první petici proti imigraci. Ba co víc, sám ji sestavil. Na téma uprchlíků se nyní rozpovídal v časopise Týden. Pozoruhodný je moment, kdy Klaus citoval sám sebe. Uvedl větu, na kterou prý zapomněl, ale přijde mu zkrátka fascinující. Učinil to v odpovědi na dotaz ohledně státních hranic, které by nejraději chtěl nechat hlídat.

Svou petici proti migraci představil Klaus na počátku září v Lysé nad Labem. Vyzývá v ní stát, aby nejen odmítl kvóty na imigranty, ale také zajistil vnitřní bezpečnost a vnější hranice. Pomocí policie i armády.

„Masová migrace představuje zásadní ohrožení stability Evropy i jednotlivých členských zemí Evropské unie. Jsme konfrontováni se zásadní hrozbou pro budoucnost naší země,“ stojí v Klausově petici a v závěru je dopsáno: „Podpis číslo jedna: Václav Klaus, 4. 9. 2015.“

Video  Václav Klaus a jeho výzva proti imigraci  - Blesk - Martin Přibyl
Video se připravuje ...

Klaus se tak zapojil do proudu, který odmítá nejen uprchlíky, ale třeba také výzvu vědců proti strachu a lhostejnosti. Zatímco výzvu vědců, která se snaží mírnit hysterii kolem uprchlické krize, podepsalo 3306 vědců a vědkyň a podpořilo dalších 8256 osob, Klausovu petici dle počítadla na stránkách petice podepsalo přes 60 tisíc lidí.

Klaus fascinovaný: Cituji sebe

Klaus se problémem ochrany státních hranic zabývá i v aktuálním rozhovoru pro Týden. A nezapomíná upozornit na to, že on to přece říkal... „O tom, že jsme se de facto zbavili hranic a potenciálních sil, které by je mohly hájit, mluvím už dlouho. Byl jsem jediný, kdo před deseti lety mluvil o tom, že hranice jsou nepostradatelnou institucí. Lidi si tehdy klepali na čelo,“ uvedl Klaus. 

A následně se rozhodl citovat sám sebe. „Vy ale máte doma také dveře a nenecháváte je otevřené. Teď mi kdosi připomněl moji větu z roku 2005. Cituji sebe: ‚Masová migrace vznikla jako falešná ideologie, že je jakýsi nárok, obecné lidské právo, potulovat se kdekoli po světě.‘ Přiznám se, že jsem tuto větu zapomněl. Ale zdá se mi naprosto fascinující a úplně zásadní.“

Sám sebou fascinovaný Klaus pak v další části rozhovoru při zmínce nejen o schengenské hranici, ale také jeho dřívějších kritických výrocích k euru a Řecku, dodal: „Je to skutečně tak, že jsem vám to říkal. Z toho nemohu ustoupit. Ale to nám dnes v ničem moc nepomůže. Pocit nějakého zadostiučinění je dnes prakticky bezcenný. Že jsme se v Evropě po pádu komunismu zbavili hranic, byla naše velká euforická chyba. Zásadní věta. Tečka.“

Klaus zhrozený: Hrozivá vize migrantů jako tmelu Evropy

Podle Klause je model Schengenu (stejně jako model eura) „tichou sabotáží, jak zrušit jednotlivé evropské státy“. Podle Klause chtějí evropští lídři sjednocenou Evropu a hledají všechny metody, jak to udělat. Včetně podpory migrace. „I v minulosti se občas migrovalo. Ale ještě nikdy evropští lídři nemávali praporky jako Merkelová s Gauckem a neříkali: ‚Přijďte k nám, my vás vítáme, chceme a potřebujeme.‘ To je naprostá novinka evropské civilizace,“ podotkl v Týdnu Klaus.

Zároveň ho však prý děsí jedna věc: „Migranti mohou být tmelem budoucí sjednocené Evropy. To je hrozivá vize.“ A tak se rozhodl nejít na tenis, ale pustil se do sestavení petice. Což u Klause není zrovna dvakrát obvyklé. V minulosti petice kritizoval, třeba známou výzvu „Děkujeme, odejděte“, namířenou proti českým politikům. Sám přiznává, že mnohokrát v životě petici nepodepisoval. Teď však rovnou sám jednu napsal. „Jsem přesvědčen, že právě teď něco mimořádného hrozí a právě dnes jsme v situaci, kdy je zásadně zpochybněna budoucnost evropské civilizace,“ varoval v rozhovoru Klaus.

Klaus terčem kritiky

Za svou petici však schytal Klaus i kritiku. „Pan Klaus není ani první, ani poslední politik, který se snaží populisticky k tomuto tématu přivázat, a bohužel asi budeme svědky i u jiných lidí než u něj, že budou v tomto trendu pokračovat, tvrdil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) poté, co Klaus s peticí přišel.

„Přiznávám, že z těch citovaných výroků a z té petice je mi hnusno. Je to hnus, jak čelní představitelé našeho národa straší a povzbuzují nenávist. To je nejhorší, co může politik dělat,“ pronesl minulý týden exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).