Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Němci oprášili koncentrační tábor. Uprchlíci skončili v Buchenwaldu

Autor: vr, mb - 
14. září 2015
11:59

Nasedli do vlaku, který je odvezl do koncentračního tábora Buchenwald. To není věta z dob nacistického Německa, ale realita současnosti. Právě do bývalého koncentračního tábora Němci poslali celkem 21 žadatelů o azyl.

Západní soused Česka očekává podle nových odhadů jen za letošek až milion uprchlíků. Problém »kam s nimi« ale vyřešili Němci způsobem, který lidskoprávní organizace i Izrael považují za necitlivé.

21 mužů z Eritreje či Alžírska totiž nyní čeká na vyřízení azylu v kasárnách SS nechvalně proslulého koncentračního tábora, kde mezi lety 1937 a 1945 zemřelo kolem 56 tisíc lidí.

Běženci si Buchenwald pochvalují

Zatímco úřady odpovídají na kritiku tím, že se zkrátka snaží příliv migrantů řešit rychle a efektivně, sami běženci jsou vděční. „Je to tady dobré,“ řekl například Abdurahman Massa (20) z Eritreje. Pro spoustu jiných migrantů je to v podstatě luxus. Kromě jednoduše vybavených ložnic s palandami mají totiž v »koncentráku« k dispozici také skromnou kuchyň či televizi.

O využití areálu, kde řádila tzv. Buchenwaldská bestie Ilse Koch, se začalo uvažovat už v lednu. Není to poprvé, co je Buchenwald využíván pro zcela jiné účely, než zamýšleli nacisté. Místo, kde kdysi byli ubytováni esesáci, např. po válce sloužilo mimo jiné jako mateřská školka.

Historie tábora smrti

* Nacisté ho uvedli do »provozu« roku 1937 jako druhý koncentrák, hned po Dachau.

* Na rozdíl od Osvětimi, kde je na bráně napsáno Arbeit macht frei (Práce osvobozuje), Buchenwald »zdobí« slogan Jedem das Seine (Každému, co jeho jest).

* Vězněni tady byli Židé, Poláci a další Slované, pak také duševně nemocní, tělesně postižení, Romové či homosexuálové.

* Odhadem 56 tisíc lidí zde zemřelo v důsledku nucených fyzických prací v šílených podmínkách, lékařských experimentů či hromadných poprav.

* Část tábora je nyní pro veřejnost otevřena jako muzeum.