Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Za den podalo přihlášku na střední skoro 10 tisíc uchazečů, systém ale hlásí další problémy

Autor: ČTK - 
12. února 2024
12:34

Přihlášku na střední školu přes elektronický systém DiPSy podala k dnešku více než polovina letošních zájemců o studium. Elektronicky se na školy přihlásilo 59.000 uchazečů, přičemž jen v neděli systém přijal rekordních 9940 přihlášek, uvedlo na webu ministerstvo školství. Cermat spolu s Digitální informační agenturou (DIA) a ministerstvem vnitra nyní také řeší potíže několika set uživatelů systému se zobrazením seznamu dětí.

Na SŠ by se letos mohlo podle ministerstva hlásit 106.000 žáků devátých tříd základních škol a tisíce dalších uchazečů, například zájemců o víceletá gymnázia, studentů středních škol, kteří chtějí změnit obor, nebo dospělých uchazečů, kteří se hlásí do dálkového či večerního studia. Podle společnosti Cermat, která je za přijímací řízení zodpovědná, by systém DiPSy mohlo využít 50 až 70 procent rodičů.

Cermat měl systém původně spustit ve čtvrtek 1. února, kvůli problémům s nahráváním příloh a následnému ověření bezpečnosti ho ale otevřel o den později. „Jsem rád, že systém po počátečním zdržení funguje a uchazeči a jejich zákonní zástupci volí ze tří možných variant především tu plně elektronickou,“ uvedl dnes ministr školství Mikuláš Bek (STAN).

Podle ředitele Cermatu Miroslava Krejčího je v systému nově přidaný přehled podaných elektronických přihlášek, díky kterému uživatelé mohou vidět podstatné údaje o přihláškách. Přihlášku podanou elektronicky nově mohou také vzít zpět a podat novou. „Duplicitní přihlášky, tedy ty, které byly absolutně totožné, jsme systémově sloučili do jediné, což usnadňuje proces jak z pohledu ředitelů, tak z pohledu rodičů a zároveň zvyšuje efektivitu systému,“ vysvětlil Krejčí.

Podle něj Cermat spolu s Digitální informační agenturou (DIA) a ministerstvem vnitra nyní ale řeší potíže několika set uživatelů systému se zobrazením seznamu dětí. „Děkujeme veřejnosti za trpělivost a zároveň se omlouváme za případné nepříjemnosti,“ dodal k tomu ředitel Cermatu.

Video  Měli bychom to ustát! říká šéf DIA o elektronických přijímačkách  - Bára Holá, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Jan Novák ( 12. února 2024 19:31 )

Bureš taky slíbil digitalizaci, ale všechny peníze na to odklonil na dotace pro své firmy.

Zobrazit celou diskusi