Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Podnikatelé stále častěji nakupují do svých flotil ojeté vozy – jsou k dispozici hned a za nižší ceny

5. února 2024
13:28

Skupina AURES Holdings, provozovatel mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna, v loňském roce prodala rekordních téměř sto tisíc aut. Významný růst zaznamenala i mezi firemní klientelou, podnikateli a živnostníky, kterým jen v České republice vloni prodala o šest procent více aut než o rok dříve.

V prosinci tito zákazníci tvořili dokonce přes patnáct procent zákazníků celé společnosti. Čtvrtina kupuje kombi, další čtvrtina SUV. Užitkové vozy tvoří 13 % celkové poptávky. Nejoblíbenější značkou jsou tradičně Škodovky. Při výběru aut z Mototechny nebo AAA AUTO mohou podnikatelé a firmy nově využít speciální webové stránky pro B2B klientelu. Důležitým benefitem pro všechny zákazníky je také možnost získat prověření aut od společnosti Cebia, která se specializuje na prověřování historie ojetých vozů.

„Stále složitější ekonomická situace nemá vliv jen na běžné občany, ale ovlivňuje i B2B sektor. Mezi našimi zákazníky jsou stále častěji firmy, podnikatelé a živnostníci, kteří do svých flotil zařazují i zánovní a ojeté automobily. To je s ohledem na rostoucí náklady podnikatelských subjektů zcela logický krok, jak ušetřit bez negativních dopadů na jejich podnikání. Největší podíl má tato skupina zákazníků na Slovensku, kde tvoří téměř devatenáct procent. V Česku je to pak bezmála třináct procent, v Polsku necelých deset procent,“ uvedl Petr Vaněček, provozní ředitel AURES Holdings, provozovatele mezinárodní sítě autocenter AAA AUTO a Mototechna.

Meziročně počet prodaných vozů v segmentu B2B vzrostl jen v Česku o 6 %, v Polsku o 8 % a na Slovensku, kde je podíl nejvyšší, o jedno procento. Mírně vzrostlo i procento těch, kteří si auto pořizují na úvěr. „Oblíbeným typem doplnění podnikatelské flotily je i střednědobý nebo dlouhodobý pronájem vozidel. Podnikatelé tak jen v tuzemsku jezdí již s tisícovkou automobilů z naší Mototechny Drive,“ doplnil Petr Vaněček.

Firemní zákazníci, podnikatelé a živnostníci si v českých autocentrech AAA AUTO a Mototechna pořizují z 25 % kombíky, kterých je v nabídce tradičně kolem 3000 kusů, z 25 % SUV, dále hatchbacky (16 %). Velkou skupinu tvoří užitkové vozy (13 %), u nichž prodeje meziročně rostly o 23 %. Další zajímavou skupinou, která získává na popularitě, jsou vícemístné dodávky, u nichž prodeje narostly o 42%. Z prodaných aut v B2B segmentu bylo 26 % aut značky Škoda, 12 % Volkswagen a 7 % Ford. Nejžádanějšími modely jsou Škoda Octavia (8,9 %), Superb (5,2 %) a Fabia (3,7 %). Velký nárůst v poptávce společnost zaznamenala u vozů Škoda Kodiaq (o 44%) a Karoq (o 28%). Z užitkových vozů byly v loni nejprodávanější Peugeot Boxer (nárůst o 154 %), VW Caddy a Citroën Berlingo.

„Obsluhujeme jak firmy do 30 milionů Kč obratu, těch je 45%, ale i korporátní zákazníky s obratem kolem 1,5 miliardy. V segmentu firem tvoří 35 % společnosti s šesti a více zaměstnanci, společnosti s deseti a více zaměstnanci tvoří 20 %. Dvě třetiny firem v segmentu OSVČ mají obrat do tří milionů korun. Pro OSVČ zákazníky je spotřeba hned po ceně nejdůležitější kritérium výběru. Proto máme i kategorii aut s nízkou spotřebou. Pro větší firmy jsou zase důležité odpočtové vozy. Těch nabízíme téměř 3 000,“ uvedl Petr Vaněček.

Podnikatelské subjekty, stejně jako běžní občané, stále častěji využívají i možnosti financování přímo při nákupu v autocentrech AURES Holdings. Jen v Česku jde o téměř 40 % z nich. „Lokálně spolupracujeme se šesti největšími finančními společnostmi, jako jsou Leasing České spořitelny, Essox, Home Credit, Inbank, Moneta auto nebo Cofidis. Můžeme tak všem našim zákazníkům nabídnout spolu s koupí vozu i další služby, jako je financování, zákonné i havarijní pojištění nebo i nejmodernější zabezpečení od GlobalSec,“ doplnil Petr Vaněček.

Podnikatelé nemají čas dlouze vybírat auta a čekat na jeho odbavení na pobočce. V AURESu, tedy v AAA AUTO a Mototechně, proto upravili prodejní proces tak, aby firemní zákazníky mohli odbavit prioritně a vůz jim mohli vybrat na míru. „B2B zákazníka jsme schopni obsloužit jak na pobočce, tak pro větší klienty a pravidelné zákazníky máme tým Key Account Manažerů – specialistů pro řešení firemní mobility. Ten se zákazníkem řeší vše osobně a na míru, u nás nebo u zákazníka ve firmě. Chceme být pro podnikatele a firmy dlouhodobým partnerem. Ne jen pro jeden nákup. Jejich vozy chceme zároveň také vykupovat,“ vysvětlil Petr Vaněček. Zákazníci si mohou vozy z autocenter odvézt ten samý den. V Praze a v Brně jsou podnikatelům a firmám také k dispozici specializovaná dodávková centra.

Samostatnou kapitolou je samozřejmě bezpečnost nákupu vozu. AURES Holdings jako jednička na trhu dlouhodobě upozorňuje na rizika koupě ojetiny. Jejich prověřování věnuje významné úsilí jak po personální stránce, tak z hlediska používaných technologií a zdrojů informací. „Chceme vytvářet tlak na zvyšování standardů výkupu na trhu. Trh je sice již v lepším stavu než před deseti nebo pěti lety, zejména pokud jde o přetáčení tachometrů nebo odcizení, ale podvody jsou nyní mnohem sofistikovanější a vyžadují větší úsilí, zkušenosti a vybavení při jejich odhalování,“ vysvětlil Petr Vaněček. Procento odmítnutých vozů na výkupu AURESu je dlouhodobě kolem 65 %. AURES Holdings se v loňském roce jako lídr na trhu ojetých vozů jako první v oboru spojil s Cebia, největší českou nezávislou společností prověřující automobily, aby zákazníkům poskytl komfortní přístup k rozhodujícím datům o jejich původu a historii. Obě společnosti s více než třicetiletou tradicí již spolupracují řadu let a nyní se domluvily na zpřístupnění dat o vozech pro zákazníky sítě AAA AUTO a Mototechna zdarma, přímo na webových stránkách. „Je to důležitý krok k dalšímu ztransparentnění trhu. Zákazníci získají data o historii vozu, aniž by se museli jakkoliv zavázat k jeho koupi. V AURES Holdings nemáme obavy o kvalitu a bezpečnost nákupu nabízených vozů, nemáme co skrývat. Jsme první prodejce ojetých vozů s bezplatným prověřením všech 14 000 automobilů v naší nabídce od Cebia,“ zdůraznil Petr Vaněček.

Skupina AURES Holdings je letos na trhu již 32 let. Provozuje síť více než 60 poboček v České republice, na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku a Německu. Za dobu své existence na výkupu a prodeji obsloužila již přes 3 miliony zákazníků. Skupina prodá ročně bezmála 100 000 vozů a je tak největším prodejcem ojetých aut ve střední a východní Evropě. Prodává také zánovní vozy pod obnovenou značkou Mototechna. Na západních trzích působí prostřednictvím společnosti Driverama. Společnost AURES Holdings je signatářem Declaration of Support for Women’s Economic Empowerment a pravidelně se umisťuje v žebříčcích CZECH TOP 100 a Českých 100 nejlepších. Pro roky 2017 a 2018 byla držitelem prestižního ocenění Superbrands a umístila se na 2. místě v celoevropské soutěži European Business Awards 2016/2017. Generální ředitelka a předsedkyně představenstva AURES Holdings Karolína Topolová se v roce 2020 umístila v anketě Top Ženy Česka na 1. místě v kategorii manažerek a o rok později v tomto žebříčku vstoupila do Síně slávy. V roce 2022 byla časopisem Forbes vybrána do žebříčku TOP CEO a pravidelně se objevuje v jeho žebříčku nejvlivnějších žen. Skupinu vlastní britsko-polský investiční fond Abris Capital Partners.

Jaromir Kavalek ( 20. února 2024 09:26 )

jsem zvedavej kdy bude mit cez ojeta auta

Uživatel_5776878 ( 5. února 2024 17:38 )

u nás ve firmě už dlouho, mám vw caddy a je to moc fajn auto 👍

Zobrazit celou diskusi