K dramatické nehodě došlo v létě 2022 na Jičínsku. Thea, podobně jako mnoho dalších dětí, tu a tam stahovala horní část pásu níž a dávala si ho do podpaží. Tím se ale bohužel zároveň sníží i účinnost tříbodového pásu. Thein tatínek Luboš Kreč popisuje, co se tehdy odehrálo. „Bohužel ten den, kdy naše auto havarovalo, to zřejmě udělala. Nevíme to zcela jistě, ale je to pravděpodobné,“ vypráví.

 

Pás ji téměř rozpůlil

„Při nárazu proto tělo zadržel hlavně spodní díl pásu, který ovšem bohužel Theu s ohledem na fyzikální zákony v podstatě přepůlil – došlo k masivnímu poškození střev, páteře i svalové stěny. Jak nám řekla paní doktorka, držela Theu pohromadě hlavně kůže a žíly. Kromě toho utrpěla zlomeninu nohy, paže a také velkou ránu na čele, která připomínala skalp,“ popisuje následky bouračky.

Zůstala na vozíčku

Thea si v nemocnici pobyla dlouhé čtyři měsíce. Následně hned vyrazila na měsíc a půl do léčebny v Košumberku. Nakonec se vše podařilo vyléčit a opravit, bohužel poškození míchy bylo hodně vážné a Thea zůstává na vozíčku i nadále.

 Pravidelně ale cvičí a se situací bojuje. „Rehabilitace je pravidelnou součástí Theina programu, dvakrát týdně k nám domů chodí fyzioterapeutka, zhruba 3x do roka jezdíme na dvoutýdenní pobyt na Slovensko, kde je speciální rehabilitační fitko pro vozíčkáře,“ vysvětluje dále tatínek.

Jak moc těžké bylo pro dnes dvanáctiletou slečnu vyrovnat se s tím, že je upoutaná na vozíček? „Mně to moc nedělalo problém. Hlavně jsem se snažila zaměřit se na ty dobré věci, které mi to do života přineslo, to je podle mě ten hlavní klíčový bod. Hledat na všem spíše ty dobré věci než ty špatné,“ vysvětluje pro Blesk sama Thea.

S celou situací se vyrovnala i díky kamarádům a své sestře Emě. „I když mě často štve, pořád to byla ona, kdo mi pomáhal a byl tam pro mě od samého začátku,“ usmívá se Thea, která nejraději čte a také krásně kreslí.

Vymysleli projekt

S tím souvisí i úspěšný instagramový projekt Thea a táta, který pro svou dceru krátce po nehodě Luboš Kreč vymyslel. „Jednak měl pomoct Thee překonat těžké období, jednak s pomocí pozitivního obsahu a příkladů z našeho života ukázat, že to není konec, že i s těžkým postižením se dá vést krásný, veselý, úspěšný život,“ vysvětluje záměr tatínek.

A plán se skutečně podařil, vždyť projekt má přes osmdesát tisíc sledujících! „A když nám píší lidé, že jsme je inspirovali, že jsme jim dodali odvahu a chuť, tak to potěší dvojnásob. Chceme jít příkladem a být takovým pozitivním vzorem,“ vysvětluje dále pan Luboš.

Součástí projektu je i eshop, na němž si lidé mohou vybrat třeba tričko vyzdobené Theinými obrázky. Výtěžek z prodeje jde na další rehabilitace. „Nechceme jen stát s nataženou rukou, chceme lidem za jejich podporu něco nabídnout, být aktivní, protože tak vnímáme i naši situaci – kdybychom nic nedělali, zdaleka bychom nedošli tam, kde jsme,“ uzavírá Luboš Kreč.

S veselou myslí se s naším povídáním loučí i Thea, která se už teď nejvíc těší na letní prázdniny, kdy jak sama říká, konečně nebude škola. A všem, kdo cestují autem, tahle statečná slečna vzkazuje: „Užívejte si života, protože žijeme jen jednou, ale v autě se pořádně připoutejte!“

Na co dát pozor při poutání starších dětí?

  • Vždy své ratolesti poutejte!
  • Bezpečnostní pás musí být nejen zapnutý, ale také dotažený, aby efektivně chránil. Pozor, jedná se o častou chybu, když se děti poutají samostatně. „Určitě je potřeba kontrolovat způsob, jakým jsou starší děti připoutány. Ne vždy se jim to podaří, ale nevědí to,“ říká k tomu dopravní expertka Stanislava Jakešová.
  • Zimní bundy pod bezpečnostní pás rozhodně nepatří!
  • Pás musí být veden přes klíční kost, hrudní kost a přes kosti pánevní. Pozor na uvolnění a křížení v místě, kde se pás zapíná.
  •  Pás nesmí vést dítěti přes či v těsné blízkosti krku a nesmí být překroucený.
  • Hlavová opěrka musí být nastavena tak, aby její vrch byl alespoň dva prsty nad úrovní hlavy.
  • Při výběru hraček na dlouhé chvíle při cestování pamatujme, že by hračky měly být měkké, aby v případě dopravní nehody nezpůsobily zranění. Pozor na pevné hračky!

Pás nesmí vést dítěti přes či v těsné blízkosti krku a nesmí být překroucen.
Autor: Tým silniční bezpečnosti

 

Video
Video se připravuje ...

Jací jsou Češi řidiči? A jak předejít nehodám při návratu z dovolené, radí šéf BESIPu. Pavlína Horáková

Fotogalerie
19 fotografií