Vedle Elischera čelí stíhání pět Vietnamců. V jednací síni pražského městského soudu dnes vyšlo najevo, že dvěma z nich soud nedokázal doručit předvolání. Jedním z nich je Nguyen Quoc Hung, který byl podle obžaloby Elischerovým přítelem a soudce pro něj lustroval v neveřejných rejstřících některé vietnamské pachatele. Hung byl v minulosti stíhán jako uprchlý. Jeho advokátka Lucie Kýčková sdělila na dotaz předsedkyně senátu Veroniky Cukerové, že neví, kde se její klient nachází, nemá na něj kontakt a naposledy ho viděla počátkem loňského prosince. Podle ní ale žije v Česku.

Soudkyně Cukerová proto musela hlavní líčení odročit. Ještě předtím si ale obžalovaný Elischer vzal slovo, aby vznesl dvě námitky. Uvedl, že vznáší námitku pro údajnou podjatost státního zástupce Vladimíra Pazourka. „Vzhledem k chování jmenovaného státního zástupce v jiné trestní věci, jež je popsáno v rozhovoru s Andrejem Adamovským, který publikoval server Česká justice, lze vyslovit důvodné pochybnosti o tom, že doktor Pazourek jakožto státní zástupce nepřekročí své pravomoci a nebude nepřípustným a nezákonným způsobem ovlivňovat členy soudního senátu, aby dosáhl rozhodnutí ve prospěch obžaloby,“ řekl u soudu Elischer.

Pazourek měl podle Elischera v jiné trestní kauze nad rámec svých pravomocí působit na soud tak, aby rozhodl co nejrychleji a potkávat se se členy soudního senátu mimo pracoviště. „Máme ještě v čerstvé paměti, že státní zástupce zpravidla zůstával po skončení jednání nejdéle v jednací síni, aniž bychom se dozvěděli, o čem se vlastně se soudem bavil,“ dodal Elischer. Další námitku vznesl obžalovaný soudce proti tomu, že obžaloba neobsahuje návrh trestu. Novinářům pak Elischer sdělil, že trvá na své nevině.

Policie muže obvinila před šesti lety. Pražský městský soud ho v roce 2021 nepravomocně potrestal devíti lety vězení, a to za zneužití pravomoci, přijímání úplatků, neoprávněný přístup do počítačového systému a nadržování. Odvolací Vrchní soud v Olomouci ale tento verdikt zrušil – předchozí řízení podle něj provázely podstatné vady, rozsudek je neúplný a existují pochybnosti o správnosti skutkových zjištění.

První hlavní líčení trvalo přes dva roky. Elischer se podrobně hájil, závěrečnou řeč přednášel zhruba pět dní. Neúspěšně si tehdy také stěžoval na soudkyni i státního zástupce. Hlavní líčení u Městského soudu v Praze by mělo pokračovat koncem února.

Fotogalerie
13 fotografií