Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Psycholožka Linky bezpečí o střelbě: Jak se s hrůzou vyrovnat?

Autor: lc - 
23. prosince 2023
17:00

Střelba v budově Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze zasáhla celé Česko. Lítost nad čtrnácti oběťmi děsivého masakru vyjadřují lidé na pietních místech i sociálních sítích. Šok z nepochopitelného činu se jen těžko vstřebává. Psycholožka Regina Jandová z Linky bezpečí radí, jak se s následky střelby vyrovnat.

Celá země je paralyzovaná tragédií, ke které ve čtvrtek odpoledne došlo. Jaké pocity jsou z vaší zkušenosti nejčastější?

Po tragédii můžeme zažívat šok, strach, úzkost, bezmoc, lítost, vztek, pocit paralýzy a chaosu. Může se to dít komukoliv, ať už byl v bezprostřední blízkosti tragédie nebo na druhém konci republiky. Tyto pocity můžeme zažívat hned po události nebo s odstupem několika dnů až týdnů. To vše souvisí s přirozenou reakcí naší psychiky na nenormální situaci, kterou jsme zažili.  

Jak se s touto tragédií  má široká veřejnost a všichni, kdo byli činem přímo zasaženi, vyrovnat? Jak prakticky postupovat? Pomáhá mluvit, plakat, pomáhá zapálit svíčku?

Je důležité být k sobě laskaví a vnímat, co v tuto chvíli potřebujeme. Pro někoho je to pláč, potřeba obejmutí, promluvit si s někým blízkým nebo jít zapálit svíčku. Pro podporu je možné využít krizové linky. Linka bezpečí od včerejšího dne posílila odpolední provoz a je připravena pomoci nonstop na telefonním čísle 116 111 dětem a studentům. 

Střelba nejsilněji zasáhla lidi, kteří byli přímo na místě. Jak oni mohou situaci zvládnout?

Zátěž může trvat dlouhou dobu, týdny nebo měsíce, než se naučí s novou situací žít a zvládat ji. Velmi důležité je vyhledat odbornou pomoc (psychiatrickou, psychologickou). 

Tragédie přišla v předvánoční čas, kdy jsou všichni lidé naladěni na lásku, klid, děti zpívají koledy na školních besídkách... Je možné se do sváteční atmosféry vůbec vrátit? Nebude shánění kapra a výroba bramborového salátu najednou optikou tragédie malichernou činností? 

Prožitek tragédie má jistě vliv na vnímání běžných věcí a vede k přemýšlení nad hodnotami. Stejně tak je důležité vrátit se krok po kroku do běžného života, do kterého patří třeba radost ze zdobení vánočního stromku s dětmi nebo vánoční besídky.  

Co může udělat každý z nás, aby se tohle zlo oslabilo?

Ve vzájemnosti je síla. Být si vzájemně blíž a být na sebe laskaví. Naslouchat si a přijímat svůj život s vděčností a pokorou.  

Dá se teď po tragédii najít nějaké pozitivní poselství?

Pozitivní je, že se dokáže celá společnost ve chvílích tragédie spojit, podporovat a fungovat. Vyjádřit solidaritu a pomoc.

TELEFONICKÉ KRIZOVÉ LINKY

Krizová 

Linka bezpečí: 116 111, nonstop, děti a studenti do 25 let včetně

Linka pomoci obětem kriminality a domácího násilí: 116 006, nonstop

krizová linka SPIS pro blízké a pozůstalé: +420 227 272 225

Seznam všech linek najdete ZDE

KAM JÍT OSOBNĚ (Praha):

CKI Bohnice, dospělí, nonstop

CKI RIAPS, dospělí, nonstop

Linka bezpečí funguje nonstop

20:00
23. 12. 2023

Vážení čtenáři, náš online přenos tímto končí. Přejeme vám hezký večer a klidné svátky.

19:15
23. 12. 2023

Zatímco se současný prezident Petr Pavel vydal v sobotu na bohoslužbu za oběti teroru, exprezident Miloš Zeman přidal vzkaz na Facebooku.

18:54
23. 12. 2023

„Zvykli jsme si na život v blahobytu,“ řekl kněz Tomáš Halík v rozhovoru pro Českou televizi. „Jsme v dvakrát tak velkém šoku, protože žijeme v zemi, kde to není běžné. A díky bohu za to.“

Kompletní online

Video  Novinář Forman natočil střelce na střeše univerzity: Než vešel do budovy, zastřelil dívku  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený, aktu.cz
Video se připravuje ...