Podle mluvčího akutní psychologickou pomoc přímo zúčastněným poskytují psychologové a krizoví interventi IZS. „Ti také v případě potřeby odkazují na speciální neveřejnou linku první psychologické pomoci Policie ČR. Na místě operuje také pražský tým posttraumatické péče,“ uvedl Červenka. Non stop je k dispozici krizová linka Systému psychosociální intervenční služby pro blízké a pozůstalé, a to na telefonu 227 272 225.

Chatovou podporu spustilo také Centrum Carolina Univerzity Karlovy na webu centrumcarolina.cuni.cz. Pomoc studentům nabídla i Linka bezpečí. Magistrát hlavního města Prahy ve spolupráci s Českým červeným křížem připravují aktuálně speciální telefonickou linku krizové psychologické pomoci pro širší veřejnost.

Společnost In IUSTITIA spustila krizovou linku psychologické pomoci dostupnou na čísle 773 177 636 a 773 177 844„Střednědobá a dlouhodobá pomoc a podpora v komunitě je a bude dostupná, reaguje a organizuje se,“ doplnil mluvčí. Lidé by podle něj měli v případě potřeby sledovat komunikační kanály relevantních organizací v místě svého bydliště.

Střelba na Filozofické fakultě UK v Praze má 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Při večerní tiskové konferenci to řekl policejní prezident Martin Vondrášek. V budově fakulty podle něj byl obrovský arzenál zbraní a střeliva. Policie podle Vondráška pracuje s verzí, že střelec má na svědomí i muže a kojence z Klánovického lesa, kteří přišli o život před šesti dny. Ve čtvrtek po poledni policie obdržela informaci o tom, že 24letý muž z obce Hostouň na Kladensku odjel do Prahy s tím, že si chce vzít život. O 25 minut později byl v obci nalezený mrtvý otec tohoto mladíka, studenta FF UK.