Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Inflace v Česku vyskočila na 8,5 procenta. Podle statistiků se ale drama nekoná

Aktualizováno -
10. listopadu 2023
11:36
Autor: ČTK, swp - 
10. listopadu 2023
09:16

Meziroční růst spotřebitelských cen v říjnu zrychlil na 8,5 procenta ze zářijových 6,9 procenta. Stalo se tak po předchozích osmi měsících snižování tempa inflace. Údaj za říjen je ale ovlivněný tím, že před rokem statistici zahrnuli do výpočtu vládní úsporný tarif na energie jako zlevnění elektřiny. Bez tohoto vlivu by meziroční inflace letos v říjnu byla pod šesti procenty. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). V meziměsíčním srovnání spotřebitelské ceny v říjnu vzrostly o 0,1 procenta.

„Říjnové zrychlení meziročního růstu cen na 8,5 procenta bylo způsobeno především loňským promítnutím úsporného tarifu do cen elektřiny. Pokud bychom tento úsporný tarif do výpočtu nezahrnuli, cenový růst by činil 5,8 procenta,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Ceny zboží v říjnu stouply oproti loňsku o 10,1 procenta. U služeb zaznamenali statistici nárůst o 6,1 procenta.

Na meziroční růst cenové hladiny měly v říjnu největší vliv ceny bydlení. Nájemné v bytech zdražilo o téměř osm procent, vodné o 16,3 procenta a stočné o více než čtvrtinu. Ceny elektřiny statisticky zrychlily meziroční růst na téměř 150 procent, v čemž se ale projevil právě loni započítaný úsporný tarif. Bez tohoto vlivu by cena proudu letos v říjnu byla meziročně vyšší o necelých 25 procent uvádějí statistici.

Druhé v pořadí vlivu byly ceny potravin a nealkoholických nápojů, které podle statistiků stouply o 3,7 procenta. Chleba meziročně zdražil o zhruba pět procent a zelenina o 12,4 procenta, přičemž ceny brambor meziročně stouply skoro o polovinu ve srovnání s loňským říjnem. Zlevnila ale vejce, a to o 6,2 procenta, či cukr, jehož cena meziročně klesla o více než desetinu.

V oddíle rekreace a kultura byly v říjnu vyšší ceny dovolených s komplexními službami, a to o 11,6 procenta. Ceny stravovacích služeb meziročně stouply o téměř devět procent a ceny ubytování o 12,2 procenta.

Anketa

Chystáte se letošní Vánoce šetřit?

Ano, letošní Vánoce budu šetřit, protože musím
Ano,i když bych zatím nemusel
Chystám se utratit přibližně stejně, jako loni
Ne, plánuji utratit víc, než minulé Vánoce

K meziročnímu snížení cenové hladiny v říjnu přispělo zlevňování v oddíle doprava. Ceny automobilů klesly o 4,3 procenta a ceny pohonných hmot a olejů o 7,3 procenta.

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 0,1 procenta. Ceny zboží úhrnem zůstaly na zářijové úrovni, služby zdražily o 0,2 procenta.

Co říkají analytici

„Nepatrný meziměsíční růst inflace a meziroční zpomalení růstu cen valné většiny položek ve spotřebním koši svědčí o tom, že inflace je po odhlédnutí o mimořádné vlivy nadále na ústupu,“ řekl analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. V listopadu se podle něj inflace nejspíš opět vydá směrem dolů. „Faktická inflace očištěná o statistický šum klesla na 5,8 procenta a zůstává na sestupné trajektorii,“ dodal analytik ČSOB Dominik Rusinko.

„Říjnový nárůst meziroční inflace nepředstavuje překvapení a rozhodně neznamená nějaké drama. Nárůst inflace táhly takřka výhradně ceny elektřiny a již v listopadu by se meziroční inflace měla vrátit k sedmi procentům,“ uvedl analytik Generali Investments Radomír Jáč. Podle něho výrazné zpomalení meziročního růstu spotřebitelských cen bude následovat na počátku roku 2024, zejména díky vývoji cen energií pro domácnost a potravin.

Nárůst meziroční inflace je důsledkem loňského zohlednění 'úsporného energetického tarifu'. Je to vlastně jen hra čísel spočívající v dočasném snížení srovnávacího základu loni v říjnu, doplnil analytik Banky Creditas Petr Dufek. Tento efekt vymizí už na začátku příštího roku, kdy ovšem do hry vstoupí skutečná neznámá, a sice nové ceníky zboží a služeb, podotkl.

Uživatel_5522193 ( 11. listopadu 2023 10:31 )

Ono to není žádné drama když vás stát královsky platí, u normálních smrtelníků to je rozhodující
. Tam nejde o koupi auta,ale normálních lidských potřeb,pak vidím tyto výpovědi expertů populistické, nabubřelé a drzé 😩 ostatně jako všechny výpovědi těchto rádoby zástupců lidu u nás.

vinke ( 10. listopadu 2023 12:25 )

Takže se nic v průměru neděje a vlastně se nezdražuje .
Je jen otázka, kolikrát do měsíce si člověk jde kupovat auto a kolikrát chleba, mléko, máslo, brambory , ovoce...

daniel rott ( 10. listopadu 2023 10:40 )

tady je inflace 30% 33let

Zobrazit celou diskusi