Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zdražování v Česku polevuje, inflace dál klesla, předvídají experti. Co zlevnilo?

Autor: ČTK, lig - 
11. června 2023
08:29

Tempo růstu spotřebitelských cen i v květnu pokračovalo ve zpomalování. Meziroční inflace podle analytiků klesla na 10,6 až 10,9 procenta z dubnových 12,7 procenta. Za zvolněním inflace podle nich stálo zejména zlevnění pohonných hmot. Český statistický úřad (ČSÚ) zveřejní informace o květnové inflaci v pondělí.

Podle analytiků Raiffeisenbank inflace nadále ztrácí sílu. „Po meziměsíčním poklesu o 0,2 procenta v dubnu počítáme pro květen s růstem o 0,1 procenta, což je méně, než je pro květen v posledních letech typické,“ uvedli. Protiinflačně podle nich působí ceny pohonných hmot, proinflačně naopak ceny potravin. Meziroční inflaci odhadují na 10,9 procenta.

„Do květnové inflace promluví výrazné zlevňování pohonných hmot, hlavně pak motorové nafty. Sestupnou tendenci pak podle dílčích indikací vykazují i ceny potravin. Přibližnou stagnaci očekávám od cen rekreací a také v kategorii bydlení. Směrem nahoru cenovou hladinu potáhnou stravovací a ubytovací služby a také vybavení pro domácnost,“ soudí hlavní ekonom Cyrrusu Vít Hradil. Podle něj spotřebitelské ceny proti dubnu klesly o 0,1 procenta, meziroční inflace byla 10,6 procenta.

Stejný odhad mají i analytici Komerční banky. Kromě meziměsíčního poklesu cen pohonných hmot a potravin se podle nich na meziroční inflaci projevuje i vývoj cen v loňském roce. „Na pokračující rychlý pokles meziroční dynamiky spotřebitelských cen nadále působila vyšší srovnávací základna loňského roku,“ upozornili.

Generální ředitel crowdfundingové platformy Fingood Vít Endler předpokládá, že inflace zůstala i v květnu nad deseti procenty. „V praxi to znamená, že inflace stále zůstává hlavní překážkou pro další růst české ekonomiky. Firmy sice chtějí růst, rozšiřovat výrobu a nabírat nové lidi, ale kvůli vysokým úrokovým sazbám bankovních úvěrů své investice odkládají. A střadatelé na svých spořicích účtech či termínovaných vkladech pořád reálně prodělávají. To se nezmění minimálně do konce letošního roku,“ uvedl.

V dubnu inflace zpomalila na 12,7 procenta z březnových 15 procent. Za zvolněním inflace podle analytiků stály vývoj srovnávací základny loňského roku a pokles cen potravin.

Video  Fialův poradce o konsolidačním balíčku. Budou zvyšovat daně a na koho dopadnou vládní škrty?  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Petko V. ( 11. června 2023 11:14 )

Tak panu autorovi - jen lži zvládá nic víc. Pracuji sám v obchode a ceny jdou postupně po 5-20kc na horu . Takže vaše inteligence je na bodu mrazu .

luxardo ( 11. června 2023 10:36 )

gram Lež jako věž ! Pravý opak! Např. litr mléka za 26,90 a chleba.který se dá jíst
a není třetí den plesnivý za 42,90 V v Lidlu !!!
Dokonce ceny řetězci EMA , který se specializuje na potraviny s prošlou zárukou
jsou také ceny nevídané.
Uštřit se dá jedině nejíst.

trintin ( 11. června 2023 10:29 )

Nechci nikoho urazit, myslel jsem polévku P R D E L A N K U, smazali mi to, možná půjdu k soudu?

trintin ( 11. června 2023 10:27 )

Zdražil celer, zdražilo hlávkové zelí, zdražily sýry, obyčejný špek je dražší než maso na řízky. Zlevněno je opravdu pouze zboží, kterému končí záruční lhůta a kazící se zelenina a ovoce. Uvařit si z jelit ***anku (v Praze ***ačku), dnes stojí více než želví polévka.

jaramila ( 11. června 2023 09:52 )

Zlevňuje se jen to, co se začíná kazit a čemu končí záruční doba, jinak draho pořád stejně !!! :-/

Zobrazit celou diskusi