Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Nebezpečná sršeň asijská v Česku: Po hnízdě v Plzni pátrají marně. Nasadí termokamery

Autor: ČTK - 
7. října 2023
16:16

Ochránci přírody zatím v plzeňské čtvrti Skvrňany nenašli hnízdo sršní asijských. Několik jedinců tohoto invazního druhu hmyzu, který loví včely, tam zachytili ve čtvrtek. Byl to první potvrzený odchyt v Česku. Nyní mapují širší okolí nálezu a chystají noční průzkum pomocí termokamer, protože vzhledem k chladnějšímu počasí sršně nelétají. ČTK to dnes řekl Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR), která invazní druhy v Česku sleduje. Kvůli zamezení šíření sršně je podle agentury důležité hnízdo sršní asijských najít a zlikvidovat.

Najít hnízdo je náročné i proto, že se sršeň nachází v zástavbě. „Pokud hnízdo není ve zdi nebo v nějaké izolaci, ale venku, v korunách stromů, tak by mělo být teplejší, a tedy zachytitelné termokamerou,“ uvedl Görner.

Pracovníci z plzeňské pobočky AOPK odchytili šest sršní v ulici Nade Mží v Předních Skvrňanech směrem k zahrádkářské kolonii, krmily se nektarem na pámelníku. Zdrojem potravy a energie pro dospělé sršně je cukr, pro mladé jedince shání bílkoviny, a proto loví včely i jiný hmyz.

Podle toho, kterým směrem létaly, se ochránci přírody snaží určit místo, kde je hnízdo. „Rozšiřujeme oblast, kde hledáme, mohou létat i kilometr od hnízda,“ poznamenal dnes Görner.

Sršeň asijská je o něco menší než sršeň obecná, která se v Česku vyskytuje běžně. Tento druh je zároveň tmavší, podle ochránců jde poznat od sršně obecné i díky žlutě zbarveným koncům končetin. Tato sršeň je nebezpečná hlavně pro včely, které napadá v úlech.

Hnízda sršně asijské mají kolovitý až hruškovitý tvar a vchod z boku. Nejčastěji bývají podle ochránců vysoko v korunách listnatých stromů nebo v lidských stavbách, výjimečně i v zemi. Asijská sršeň létá lépe než sršeň obecná, v letu je rychlejší a obratnější. Není ale agresivnější, dodal Görner. Sršeň je podle něj schopná přežít v Česku zimu a pak zakládat nová hnízda. Odkud se do Česka dostala, budou ochránci zjišťovat, zatím to nevědí.

Sršeň asijská je podle ochránců schopná rychle se šířit, proto je důležité, aby lidé hlásili podezření na její výskyt AOPK ČR. Agentura výskyt sršně ověří a případně zajistí ve spolupráci s hasiči likvidaci hnízd. Lidé mohou výskyt sršně hlásit na e-mail invaznidruhy@nature.cz.

Görner dnes uvedl, že zpráva o výskytu invazního druhu sršně měla velkou publicitu, jen za páteční odpoledne dorazilo na 70 e-mailů s poznatky od lidí z celé republiky, několik i z Plzně. Připomněl, že je vhodné hlášení doplnit fotografií a přesnějším popisem hmyzu, aby bylo možné vyloučit záměnu s jiným druhem.

Hmyz byl podle ochránců před 20 lety zavlečen do Francie se zásilkou zboží z východní Asie, od té doby se šíří západní Evropou. Letos v létě ho objevili i v Maďarsku u hranic se Slovenskem. Dlouhodoběji se sršeň vyskytuje například v Portugalsku, Španělsku, Francii nebo Belgii.

Video  Vyvracíme mýty o sršni obecné. Je mírumilovná a inteligentní!  - Videohub
Video se připravuje ...

krapotkin ( 8. října 2023 08:22 )

Nějak se to začíná vyrovnávat - my do Německa uprchlíky, Němci k nám sršně. O obojí nikdo nestojí.

Zobrazit celou diskusi