Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Janoušek žádá omluvu a peníze od státu: Chce 155 milionů odškodné!

Aktualizováno -
16. června 2023
13:48
Autor: ČTK, simao - 
16. června 2023
13:05

Lobbista a podnikatel Roman Janoušek chce od státu omluvu a odškodnění přes 155 milionů Kč kvůli kauze kolem laboratoře Chambon, ve které byl pravomocně zproštěn obžaloby, píšou Seznam Zprávy. Kvůli kauze mu policie zhruba deset let zadržovala majetek - zlaté cihly a 61,5 milionu korun v hotovosti. Soud rozhodl, že jednání obžalovaných nebylo trestné, následně soud také zrušil zajištění majetku Janouška a dalšího podnikatele Luboše Paška.

Janoušek loni v prosinci předčasně opustil vězení, kde si odpykal zhruba polovinu z trestu 4,5 roku odnětí svobody za nehodu způsobenou úmyslně a pod vlivem alkoholu. Soud mu stanovil sedmiletou zkušební dobu.

Janoušek, jeho obchodní partner Luboš Pašek a další tři lidé vedle toho čelili v kauze Chambon obžalobě z toho, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili.

Společnost Chambon prováděla v letech 2009 až 2011 vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Podle obžaloby k tomu neměla oprávnění, a pojišťovnám tak účtovala za analýzu lidské DNA, která je dražší. Janoušek byl jakožto akcionář Chambonu obžalovaný z podílnictví.

Podle odvolacího senátu ale z důkazů nevyplynulo, že by Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala.

Janoušek nyní žádá odškodnění. Žádost a žalobu poslal Janouškův advokát tento týden na ministerstvo spravedlnosti a Obvodní soud pro Prahu 2.

„Žadatel požaduje odškodné za náklady obhajoby a odškodné za škodu, jež mu měla být způsobena zajištěním majetku po dobu trestního stíhání, a písemnou omluvu,“ cituje server mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepku.

Doručení žaloby potvrdila i mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Z justiční databáze podle serveru vyplývá, že Janoušek žaluje stát o 155,05 milionu korun. Janouškův advokát Lukáš Trojan uvedl, že nemá od svého klienta svolení se k čemukoliv vyjadřovat.

Paškův majetek zajistila policie v červnu 2013 v rámci zásahu na Úřadu vlády ČR, který vedl k pádu kabinetu Petr Nečas (ODS). Janouškův majetek - bankovky v české i zahraniční měně, akcie a zlaté cihly - pak zablokovala v březnu 2017 poté, co byl obviněn právě v kauze Chambon.

Také Pašek už kvůli kauze požádal stát o odškodnění, a to ve výši přes 76 milionů korun. Paškovi policie v uplynulých dnech vrátila 26 kilogramů zlata a přes 25 milionů korun, píšou Seznam Zprávy.

Co je kauza Chambon

  • Obžaloba tvrdila, že společnost Chambon, ve které většina obžalovaných působila, prováděla v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší. 
  • Žalobce tvrdil, že pětice obžalovaných podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažila.
  • Janoušek, který byl akcionářem Chambonu, se podle státního zástupce Alexandra Dadama nechal ve společnosti formálně zaměstnat jako ekonomicko-právní poradce. Od června 2009 do ledna 2011 si nechal vyplatit 62,5 milionu korun. Byl obžalován z podílnictví, protože si podle žalobce nechal posílat peníze z trestné činnosti.
  • Podle předsedy odvolacího senátu Radka Hartmanna z důkazů nevyplynulo, že by společnost Chambon před pojišťovnami cokoli zakrývala. Pojišťovnám podle něj byla jasná podstata prováděných testů.
  • Právníci obžalovaných už dříve uvedli, že v případu nevznikla žádná škoda a v trestním řízení nebyl zjištěn záměr někoho poškodit nebo uvést v omyl. 
  • Městský soud loni v březnu konstatoval, že jednání obžalovaných nebylo trestné. Společnost podle verdiktu měla oprávnění dělat vyšetření z oboru lékařské genetiky i mikrobiologie. Žádný důkaz podle soudu nevyvrátil tvrzení obžalovaných, že pojišťovnám vysvětlili, jaká vyšetření dělají. Ani žádanky pro pojišťovny nebyly zfalšované nebo zatajované.

Video  Roman Janoušek opouští ruzyňskou věznici (20.12.2022).  - Blesk
Video se připravuje ...

nemocna ( 17. června 2023 04:56 )

Přesně tak soudí podle toho kdo kolik vrazí peněz a je jim jedno zda je vinný nebo ne

nemocna ( 17. června 2023 04:51 )

Co že? odstupné? nic bych mu nedala, podvodník, lhář a násilník, vyhýbal se vězení a předstíral že je nemocný neschopný sedět za mřížemi, ale na slunci na koupališti si užíval i bez helmy, berlí a jinak tvrdil že to musí mít, ve vězení by to při sezení vůbec nepotřeboval a že má bolesti no a co bral by léky, ta dívka co jí schválně přejel snad né? a mnohem větší, vytrpěla si mnohem víc, má zničený život ochrnutá na vozíku měl by jí platit po celý život drzoun namyšlený, že mu na to soudce vůbec skočil, mnohem víc by si to odstupné zasloužila ona, jemu nic!

1pravda1 ( 17. června 2023 00:27 )

Podívejte se na páteční Interview na čt 24 - Krejčíř, Redl a spol. - upláceli všechny včetně policie, lékařů atd... bylo mi z toho na blití...

1pravda1 ( 17. června 2023 00:26 )

vlastně by ho mohli ukázat na svobodě, jak si z dělal ze soudu legraci, jistě odhodil helmu i hole.

XLADI ( 16. června 2023 22:33 )

Za to přejetí tý ženský měl dostat maximální sazbu bez předčasného propuštění. Jak ze sebe dělal kripla to byl výkon

Zobrazit celou diskusi