Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Pomoc s obezitou, cukrovkou a sexem od 6 špičkových lékařů: Odborníkům volejte už ve středu!

Autor: Iva Dvořáková - 
2. května 2023
05:00

Český národ tloustne. Nadváhu mají děti, mladiství i dospělá populace. Nejvíc za to může životní styl, kterým většina z nás žije. Mnoho jídla a málo pohybu, jinými slovy velký příjem energie a její nízký výdej.

Tloušťka způsobuje vážná onemocnění a často stojí i za problémy v partnerském životě, to je neoddiskutovatelná pravda. Ale i sama obezita je nemoc. Na to se snaží upozornit někteří odborníci, kteří se s tlouštíky setkávají denně ve svých ordinacích. Jde o obezitology, adiktology, diabetology, psychology nebo specialisty na dětskou nadváhu a obezitu.

Ti všichni tvrdí, že se obezita dá účinně léčit. Už ve středu se jich můžete zeptat na problémy s obezitou, závislostí na jídle, na potíže v sexu i na nemoci, se kterými tloušťka úzce souvisí. Stačí zavolat.

Pomoc se nabízí málo

Léky na obezitu existují, problém je, že se o nich moc neví a lékaři je potřebným nepředepisují. Buď proto, že nejsou poučeni, nebo jim nevěří a raději obézním pacientům doporučí obligátní »míň jíst a víc se hýbat«. Ale to je pro některé osoby s nadváhou velký problém. S úspěšnou redukcí váhy jim může pomoci moderní léková nebo chirurgická léčba.

Bílý sex – noční útok na lednici

Stres, úzkost, samota a prázdnota. To jsou pocity, které mnoho lidí nejen v noci ženou k lednici, kterou pak důsledně vyjídají. Jídlo jim přináší velké uspokojení, radost a slast. V tomto případě diagnóza zní: Závislost na jídle.

Dobrá zpráva je, že se jako jiné závislosti dá léčit v ordinacích např. obezitologů, psychologů nebo centrech pro léčbu nadváhy. Na nejrůznější závislosti (alkohol, léky a drogy) se můžete zeptat osobně už zítra dopoledne.

Tloušťka spouští cukrovku

Obezita s sebou nese mnoho vážných zdravotních problémů. Jedním z nich je onemocnění cukrovkou 2. typu. Ordinace lékařů musí kvůli této diagnóze pravidelně navštěvovat více než milion Čechů, u dalších 2–3 % populace je diabetes přítomen, ale zůstává nediagnostikován. Celkový počet diabetiků se přitom v České republice každoročně zvyšuje přibližně o 20 tisíc, a podle odhadů by tak v roce 2030 mohlo diabetem trpět dokonce 1,3 milionu z nás.

Lidé nemocní s cukrovkou mají často nadváhu nebo jsou přímo obézní. Lékařská doporučení jsou jasná: hubnutí, zdravější strava, více pohybu a méně stresu. A také moderní antiobezitologická léčba. Na ni se zítra můžete podrobně vyptat.

Kdo dosáhne na léčbu?

Na léky na obezitu (antiobezitika) dosáhne každý, kdo má BMI vyšší než 30 nebo BMI vyšší než 27 a některou přidruženou chorobu, jako je cukrovka, vysoký tlak apod. Některé může předepsat jakýkoli lékař (praktik, obezitolog, diabetolog, ale i gynekolog, psychiatr…).

Stokilové děti nejsou rarita, mohou za to rodiče!

Jako velmi vážný problém se jeví zvyšující se hmotnost v dětské populaci. Důvod je prostý. Děti se málo hýbou a hodně jí. Jídlo na ně útočí z reklam, televize i na každém kroku na ulici. U některých dětí je tělocvik a chůze do a ze školy mnohdy jediný pohyb. Zatímco před třiceti lety byla obézní jen tři procenta dětí, nyní je to už přes 16 procent, tedy pětkrát více. K tomu každé desáté dítě trpí aspoň mírnou nadváhou.

Dalším problémem je to, že obezita v dětství zvyšuje riziko závažných onemocnění (vyššího cholesterolu, cukrovky a zvýšeného krevního tlaku, srdeční onemocnění), která se dříve objevovala jen u dospělých. Z lékařských statistik vyplývá, že pouze 10 % obézních dětí se tloušťky navždy zbaví.

Mnoho našich potomků a dospívajících přibralo v době pandemie, někteří i 20 kilo a více. Takže děti vážící metrák už nejsou takovou výjimkou jako v minulosti. Jedno neoddiskutovatelné pravidlo stále platí: Aby dítě zhublo, musí se do procesu zapojit celá rodina!

A POZOR! Zvyšujeme šanci na odpověď

Pro ty z vás, kteří nemohou být na telefonu, připravila redakce Blesku další možnost. Svůj dotaz můžete prostřednictvím chatu napsat odborníkům i na Blesk.cz! Vybrané otázky položíme za vás a jejich odpovědi zveřejníme.

Komu můžete volat?

Téma: Obezita, sex, vztahy

Odborník: PhDr. Laura Janáčková, sexuoložka a psycholožka

Tel.: 225 977 721

Téma: Děti a obezita

Odborník: MUDr. Zlatko Marinov, dětský obezitolog

Tel.: 225 977 722

Téma: Cukrovka a nadváha

Odborník: prof. MUDr. Martin Haluzík, diabetolog a obezitolog

Tel.: 225 977 723

Téma: Moderní léčba diabetu

Odborník: MUDr. Jan Šoupal, diabetolog

Tel.: 225 977 724

Téma: Závislosti nejen na jídle

Odborník: prof. PhDr. Michal Miovský, adiktolog

Tel.: 225 977 725

Téma: Léčba obezity

Odborník: MUDr. Dita Pichlerová, obezitoložka

Tel.: 225 977 726

Video  „Zázračné injekce“ na hubnutí? Obezitoložka pro Blesk o tom, jak fungují a na co si dát pozor  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

prochazkanamoste ( 2. května 2023 12:10 )

Tak úplně nesouhlasím. Pokud má někdo v genech, že tloustne i při pohledu na vodu, tak s tím žádný zdravý životní styl ani pohyb nic neudělá. Stejně, pokud jde o hubnutí problémových partií. Neexistují účinné cviky na jejich zhubnutí.

Samozřejmě nepopírám, že pokud se budu celý den nebo v noci cpát jídlem z fastfoodu a zapiju to litrama koly, výsledek se dostaví 🤣🤣🤣

Ale nic není černobílé a nelze hned každý zdravotní problém přisuzovat nesprávné životosprávě. Ovšem to by všichni ti výživoví poradci a experti na ranní stolici museli jít pracovat 🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi