Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Odborníci na telefonu radí: Je mi 70 a oplodnil jsem partnerku, na co máme nárok? Další odpovědi!

  • Autor: Radka Růžičková - 
    21. 4. 2023
    05:00

    Otázky na problémy s důchody, špatné zdraví, péči o děti i odměnu za jejich výchovu ve středu zněly nejen na všech telefonních linkách, u kterých seděli odborníci z České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), ale zahltily i redakční chat.

  • 1.Novinkou je výchovné

    Obrovský zájem a řadu otázek vyvolává novinka letošního roku – výchovné. Otázky ale pršely i ohledně ošetřového a možnosti využít dlouhodobé ošetřovné. A přestože zákon už více než rok umožňuje tatínkům využít otcovskou dovolenou, stále se setkávají s neochotou nadřízených uvolnit je z práce. Přinášíme odpovědi na nejzajímavější nebo nejvíce se opakující dotazy.

  • 2.Invalidní důchody

    Odpovídala: Ivana Potměšilová

    Jsem na rodičovské dovolené a objevily se u mě vážné zdravotní problémy. Můžu si požádat o invalidní důchod?

    Ano, o invalidní důchod můžete požádat i během rodičovské dovolené.

    Mám invalidní důchod prvního stupně a těžkou hluchotu. Dostanu druhý stupeň invalidity?

    O stupni invalidity rozhoduje posudkový lékař na základě zdravotní dokumentace. Pokud již pobíráte invalidní důchod pro invaliditu prvního stupně a máte pocit, že došlo ke zhoršení zdravotního stavu, doporučuji prostřednictvím OSSZ uplatnit Žádost o zvýšení invalidního důchodu z důvodu zhoršení zdravotního stavu a další postup je stejný, jako když jste žádala poprvé o invalidní důchod.

    Před třemi lety mi byl přiznán invalidní důchod prvního stupně. Teď mi přišel dopis, že mám doložit dokumenty o zdravotním stavu od lékaře do 8 dnů. Může se stát, že o důchod přijdu?

    Ve vašem případě stanovil posudkový lékař kontrolu zdravotního stavu po třech letech. Na základě výzvy OSSZ je tedy nezbytné doložit zdravotní dokumentace od odborných lékařů. Pokud není možné toto učinit do uvedené doby, doporučuji informovat OSSZ a domluvit si pozdější termín.

    Pokud ani po druhé výzvě nebude zdravotní dokumentace doložená, bude zastavena výplata invalidního důchodu. O výplatě invalidního důchodu bude znovu rozhodnuto po dodatečně doložené dokumentaci a následním posouzení zdravotního stavu posudkovým lékařem.

  • 3.Pozůstalostní důchody

    Odpovádala: Milada Palčejová

    Můj partner (nebyli jsme manželé) zemřel. Máme spolu dvě děti. Mám nárok na vdovský a děti na sirotčí důchod?

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.