Svou práci měl Martin rád, jako pokrývač pracoval několik let. „Ten den ale šlápl do prázdna a zřítil se ze střechy. Měl rozdrcené obě ruce, poraněnou páteř a samozřejmě i míchu,“ popisuje loňské neštěstí pro Blesk.cz Martinova matka Simona Bubníková.

Nejhorší dárek k narozeninám

Celé dva dny lékaři netušili, jestli těžké zranění vůbec přežije. „Pár týdnů jsem byl upoután na lůžko. Čekala mě operace rukou, zad, proleženiny, neustálé zvracení, podvýživa, covid a zánět, kvůli kterému jsem musel několikrát podstoupit drenáž plic,“ vypočítává nemocniční martýrium Martin.

Vzpomíná také na smutný fakt, že k pádu došlo v den, kdy jeho maminka slavila narozeniny. „Místo přání se mamka k večeru dozvěděla, že jsem byl transportován vrtulníkem do liberecké nemocnice s těžkým poraněním,“ popisuje Martin. „Byl to skutečně nejhorší dárek, ale důležité je, že syn žije,“ dodává paní Bubníková.

Postavím se ještě na nohy?

Martin je momentálně v léčebně v Košumberku, kde rehabilituje. Za sebou už má i seznámení s vozíčkem, každodenní cévkování a nespočet operací. „Aktuálně hodně cvičí, chce se znovu postavit na nohy. Zda bude chodit, nevíme, ale Martin je o tom přesvědčený,“ popisuje jeho maminka.

V léčebně bude její syn pravděpodobně do května. Co bude dál, není příliš jisté. „Momentálně řešíme a hledáme bezbariérové bydlení, to je teď nejdůležitější,“ upřesňuje Simona Bubníková, která pro syna založila sbírku na dobročinné platformě Donio. „Aktuálně syn pobírá neschopenku 4 tisíce korun a ta mu prý poběží rok. Budeme také zjišťovat příspěvek na péči,“ dodává.

„Sám nevím, co mě venku čeká. Kvůli úrazu jsem ale přišel o celý příjem. Vybrané finance bych určitě použil na rehabilitace, masáže, pomůcky na cvičení, hygienické potřeby a určitě na vhodné bydlení, a pokud bude nutno, i na paní pečovatelku. S vozíkem jsme kámoši, ale napořád si ho nechat nechci, tak doufám, že se mi to povede,“ uzavírá Martin, který spolu s maminkou děkuje za každou pomoc.

 

Video
Video se připravuje ...

Podstatné úkony první pomoci Videohub

Fotogalerie
5 fotografií