Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Kažimír má opět na krku obvinění z korupce. Ve hře je obálka s 1,17 miliony korun

Autor: ČTK, for - 
24. listopadu 2022
08:57

Elitní jednotka slovenské policie podle listu Denník N opět obvinila z korupce nynějšího guvernéra centrální banky (NBS) Petera Kažimíra. Deník napsal, že jde o stejný skutek, ve kterém stíhání Kažimíra dříve zrušila prokuratura. Kažimír už v minulosti vinu v případu popřel.

Podle dostupných informací se kauza týká období, kdy Kažimír zastával funkci ministra financí. Proti němu vypovídal bývalý šéf slovenské finanční správy František Imrecze, který je stíhán v několika kauzách a který spolupracuje s policií. Imrecze řekl, že mu Kažimír odevzdal obálku, ve které bylo 48.000 eur (1,17 milionu korun). Slovenská média dříve informovala o podezření, že Kažimír jako prostředník peníze předal v souvislosti s daňovými kontrolami soukromých firem.

Z titulu své funkce v čele NBS je Kažimír také členem Rady guvernérů Evropské centrální banky. Slovensko je součástí eurozóny od roku 2009.

Zrušení původního obvinění Kažimíra prokuratura letos v červnu zdůvodnila tím, že při stíhání guvernéra NBS byl porušen zákon. Podle tehdejšího sdělení prokuratury Kažimír čelil obvinění jen na základě svědectví jiné stíhané osoby, v jejíž výpovědích byly podstatné rozpory.

Někdejší dlouholetý místopředseda nyní opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Kažimír zastával funkci ministra financí v letech 2012 až 2019, následně nastoupil do čela NBS. V této souvislosti se vzdal členství ve Směru-SD, v jehož čele stojí expremiér Robert Fico.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi