Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Fico za mříže? Prokuratura žádá o vazební stíhání expremiéra. Obviněný je i jeho bývalý ministr

Aktualizováno -
22. dubna 2022
20:25
Autor: ČTK - 
22. dubna 2022
16:50

Slovenská prokuratura dnes požádala Sněmovnu o souhlas s vazebním stíháním bývalého premiéra a poslance Roberta Fica, kterého policie dříve v tomto týdnu obvinila z několika závažných trestných činů. ČTK o návrhu informoval mluvčí prokuratury Dalibor Skladan. Na poslance slovenské sněmovny nemůže soud uvalit vazbu bez toho, aby s takovým krokem předem souhlasil parlament.

Spolu se šéfem opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Ficem čelí obvinění kromě jiného ze založení a podpory zločinecké skupiny také bývalý ministr vnitra Robert Kaliňák. Rozhodnutí, zda někdejší dlouholetý místopředseda Směru-SD a nyní advokát Kaliňák skončí ve vazbě, vynese soud podle slovenských médií v sobotu odpoledne. Vazební návrhy prokurátora pro Kaliňáka a obviněné v jiném případu začal soudce posuzovat dnes odpoledne; k soudu byl předveden také exministr. Ve Ficově a Kaliňákově kauze jsou stíhány i další dvě osoby včetně bývalého policejního prezidenta Tibora Gašpara.

Někdejší trojnásobný slovenský premiér Fico obvinění už dříve označil za politickou mstu. V reakci na žádost prokuratury, aby Sněmovna souhlasila s jeho vazebním stíháním, zase uvedl, že to je konec demokracie. „Vymyšlené obvinění je jen cestou, jak dosáhnout vytouženého cíle – zavřít Směru-sociální demokracii a Robertu Ficovi opoziční ústa. Nejjednodušší je zavřít předsedu nejsilnější opoziční strany alespoň na rok, nejlépe do voleb, abych jim vůbec nepřekážel,“ uvedl Fico v prohlášení.

Policie podezírá Fica a Kaliňáka kromě jiného z toho, že v době, kdy byli u moci, zneužívali policii a finanční správu k diskreditaci politických oponentů, mezi nimi už bývalého prezidenta Andreje Kisku a někdejšího opozičního politika Igora Matoviče, který je nyní ministrem financí. Ficova strana skončila v opozici po porážce v parlamentních volbách, které se konaly na konci února 2020. Následně Slovensko zažilo v souvislosti s různými kauzami několik vln zatýkání někdejších vysokých úředníků z Ficovy éry, ale také podnikatelů a pracovníků justice včetně soudců. Někteří ze stíhaných začali spolupracovat s policií, a vyvázli tak s podmínkou.

Žádost o souhlas s vazebním stíháním slovenských poslanců předkládá do Sněmovny podle zákona generální prokurátor. Ten už dříve v průběhu dneška pověřil zástupce šéfa elitní složky prokuratury, aby ve zmíněné záležitosti jednal jeho jménem. Právě elitní složka prokuratury dohlíží na vyšetřování Fica a Kaliňáka.

Video  Fico na sjezdu ČSSD: Když nefunguje bordel, je potřeba vyměnit holky.  - Blesk - Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pindal ( 22. dubna 2022 21:18 )

Jednoho z mála schopných politiků si Slováci zavřou?

Zobrazit celou diskusi