Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Slovenský expremiér v potížích: Policie obvinila Fica ze založení zločinecké skupiny

Aktualizováno -
20. dubna 2022
14:28
Autor: ČTK - 
20. dubna 2022
10:41

Slovenská policie obvinila expremiéra Roberta Fica a bývalého ministra vnitra Roberta Kaliňáka z trestných činů založení a zosnování zločinecké skupiny a ohrožení daňového tajemství, uvedl slovenský Denník N. Kaliňáka, který byl v minulosti místopředsedou Ficovy strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) a který nyní pracuje jako advokát, elitní jednotka slovenské policie zadržela. Jde o politickou mstu a o pokus zlikvidovat předsedu nejsilnější opoziční parlamentní strany, reagoval Fico na své stíhání.

Policejní prezidium ČTK informovalo, že při několika akcích bylo obviněno více osob; policie zveřejnila iniciály jmen tří z nich, které se shodují se jmény a příjmeními Fica a Kaliňáka.

List napsal, že případ souvisí s kauzou Očistec. Ta se týká podezření z korupce a ze zneužívání policie v době, kdy byl nyní opoziční Směr-SD u moci. Sociální demokraté odešli do opozice po porážce v parlamentních volbách před dvěma lety.

Fico je nyní poslancem, a má tak podle ústavy imunitu pouze na hlasování a na výroky ve sněmovně a v jejích orgánech. S případným vazebním stíháním zákonodárce ale musí parlament hlasováním souhlasit.

Podle Denníku N a veřejnoprávního Rozhlasu a televize Slovenska byl spolu s Kaliňákem a Ficem obviněn také advokát Marek Para, který je známým obhájcem kontroverzních osob a také svými kontakty s představiteli Směru-SD.

„Konečně přišli na řadu ti, kdo jsou ve struktuře postavení nejvýše. Fico by se neměl skrývat za poslanecký mandát, a vzdát se ho,“ napsala na sociální sítí vicepremiérka Veronika Remišová.

Nynější slovenská vládní koalice si za jeden ze svých hlavních cílů stanovila potíraní korupce a očistu společnosti od nekalých praktik. Po posledních volbách byla v zemi při několika vlnách zatýkaní zadržena a obviněna řada bývalých vysokých úředníků, pracovníků justice včetně soudců, jakož i podnikatelů. Ve zmíněné kauze Očistec jsou stíháni kromě jiných bývalý policejní prezident Tibor Gašpar a další někdejší ředitelé elitních policejních složek.

Video  Sílící extremisté na Slovensku: „Kotlebu nevolí jen nevzdělaní a sociálně slabí,“ říká politolog  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

B615 ( 20. dubna 2022 14:22 )

Polsko oznámilo Evropské komisi a
farmaceutické firmě Pfizer, že odmítá přijímat další vakcíny proti onemocnění COVID-19 a platit za ně. V úterý to uvedl polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski, kterého citovala tisková agentura PAP. Země má na skladě ještě 25 milionů vakcín proti covidu a dalších 67 až 70 milionů dávek má objednaných, jak informoval soukromý zpravodajský kanál TVN24. Niedzielski v rozhovoru pro kanál řekl, že vláda využije klauzuli ve smlouvě zvanou „vyšší moc“, která vládu za výjimečných okolností osvobozuje od závazků a povinností.
„Žádáme Evropskou komisi a hlavní společnosti vyrábějící vakcíny…, aby dodávky distribuovaly v průběhu deseti let a – co je nejdůležitější – aby za ně bylo možné zaplatit až když je přijmeme,“ uvedl polský ministr zdravotnictví..
Dodal, že jednání týkající se nákupu vakcín vedla Evropská komise.

B615 ( 20. dubna 2022 14:22 )

„Bohužel jsme svědky naprosté nepružnosti ze strany výrobců. Neexistuje způsob, jak bychom mohli seriózně změnit podmínky této smlouvy, a navíc, byla podepsána v krizové situaci,“ prohlásil Niedzielski.
Na otázku, zda to znamená, že vakcíny budou do Polska stále přicházet, ministr odpověděl: Koncem minulého týdne jsme už využili klauzuli 'vyšší moc', informovali jsme Evropskou komisi i hlavního výrobce vakcíny, že odmítáme přijmout tyto vakcíny a že také odmítáme platit za ně. Následkem toho může být právní spor, který již vlastně probíhá.“
Na další otázku o případném ukončení smlouvy Polskem zareagoval, že byla podepsána mezi eurokomisí a výrobci vakcín a konkrétně Polsko tedy smlouvu neukončí. "Toto je jen jakési prohlášení o další naší linii řízení," dodal ministr. Niedzielski také řekl, že smlouva Polska jen s jednou společností je za více než dvě miliardy zlotých (0,43 miliardy eur) na letošní rok a za šest miliard zlotých (1,29 miliardy eur) na příští rok. Doplnil rovněž, že Polsko spolu s deseti dalšími státy EU navrhlo, aby eurokomise zmírnila pravidla ve smlouvách na vakcíny proti covidu tak, že státy budou moci použít více peněz na zdravotní péči o uprchlíky. Podle Niedzielského je vzhledem k proudu uprchlíků potřebná větší pružnost ve smlouvách. "Zatím setkání s Pfizerem a eurokomisí nepřinesly žádný výsledek," dodal ministr.

Zobrazit celou diskusi