Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Otevírací doba 28. září 2024 – nakoupíte na Den české státnosti?

Jak nakoupíte 28. září na Den české státnosti?
Jak nakoupíte 28. září na Den české státnosti?  (Autor: Blesk: Karel Kopáč)
Autor: pohu - 
29. září 2023
00:00

Na Den české státnosti, 28. září, si nenakoupíte v supermarketech, hypermarketech a dalších obchodech s plochou nad 200 metrů čtverečních. Otevřené zůstávají pouze malé prodejny, například na nádražích a letištích. Něco na zub si můžete obstarat také na čerpacích stanicích.

Den české státnosti

Každý rok 28. září si připomínáme Den české státnosti neboli svátek sv. Václava, který byl v tento den zavražděn.

Český kníže byl zabit 28. září 935 na příkaz svého bratra Boleslava. Svatý Václav patřil k rodu Přemyslovců a vládl v českých zemích po dobu asi deseti let. Byl oblíbený pro svoji zbožnost, spravedlivost a vzdělanost. Po smrti byl svatořečen a stal se patronem českého národa.

K zavraždění svatého Václava došlo ve Staré Boleslavi, kde se při příležitosti státního svátku koná Národní svatováclavská pouť. Den předem se do Staré Boleslavi převezou ostatky svatého Václava z Pražského hradu. V kostelech po celé zemi se rozezní zvony, které vybízí věřící ke společné modlitbě za český národ.

Svatý Václav je symbolem české státnosti. Důležitost sv. Václava symbolizuje jeho socha na Václavském náměstí v Praze, kde se odehrávaly nejdůležitější okamžiky našich dějin – vyhlášení československého státu, odpor proti sovětské okupaci či klíčové události sametové revoluce.

Den české státnosti se dostal na seznam státních svátků v roce 2000, kdy byl předsedou vlády Miloš Zeman. On osobně však s tímto státním svátkem nesouhlasil. Do roku 2000 se 28. září připomínalo jako památný den.

Obchody mají na svátek sv. Václava zavřeno

Den české státnosti se řadí k svátkům, během nichž musí zůstat zavřené obchody nad 200 metrů čtverečních. Nařizuje to Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě z roku 2017. Omezení otevírací doby se týká osmi státních svátků. Zůstalo jen pět svátků, kdy obchody fungují v běžném režimu.

Omezení otevírací doby 28. září se nevztahuje na:

  • obchody na vlakových a autobusových nádražích či letištích,
  • obchody v nemocnicích a zdravotnických zařízeních,
  • čerpací stanice,
  • lékárny,
  • velkoobchody.

Pokud by byl v době státního svátku vyhlášen nouzový stav, stav nebezpečí, stav ohrožení státu nebo válečný stav, výše uvedený zákon se neuplatní a může zůstat otevřeno. To byl případ loňského a předloňského roku, kdy probíhala pandemie covid-19. Nicméně i tehdy většina velkých řetězců přistoupila k uzavření obchodů.

Na jaké další svátky mají obchody zavřeno

Kromě Dne české státnosti zůstávají obchody zavřené v tyto dny:

Svátky, kdy zůstávají obchody otevřené

Na rozdíl třeba od Německa, kde zůstávají obchody zavřené na všechny státní svátky, bylo v České republice určeno pět významných dnů, kdy zákonné omezení neplatí. Otevřeno zůstává v tyto dny:

Video  Otevírací doba během svátků  - Videohub
Video se připravuje ...

Jiří Zvěřina ( 26. září 2023 10:54 )

Tyhlety svátky s tím otevřeno/neotevřeno mohlo vymyslet jen totální pako...

Zobrazit celou diskusi