Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Otevírací doba 1. května 2024: Nakoupíte na Svátek práce?

Spíš do pláče než do smíchu bude prodavačkám z hypermarketů, projde-li návrh poslance Stupčuka.
Spíš do pláče než do smíchu bude prodavačkám z hypermarketů, projde-li návrh poslance Stupčuka.  (Autor: Daniel Černovský)
Autor: mah, zf - 
10. dubna 2024
09:15

Obchody mohou na Svátek práce 1. května zůstat otevřené. Tento svátek je jedním z pěti, kdy velké obchody mohou zůstat otevřené.

Svátek práce

Svátek práce 1. května má mezinárodní původ. Poprvé byl vyhlášen II. internacionálou v roce 1889 jako připomínka stávky dělníků v americkém Chicagu, kteří požadovali osmihodinovou pracovní směnu.

V Československu dostali lidé na svátek práce volno díky zákonu z roku 1951, kterým tehdejší komunistická vláda přepracovala systém státních svátků, významných dnů a dnů pracovního klidu z prvorepublikového období. Od té doby je 1. květen svátkem nepřetržitě, ačkoli se po Sametové revoluci objevily snahy jej zrušit nebo upravit jeho název.

Kdy mají obchody zavřeno

Obchody s prodejní plochou nad 200 metrů čtverečních musí být zavřené během osmi ze třinácti svátků. Jejich seznam upravuje Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě z roku 2017. Jde o následující dny:

Na co se omezení nevztahuje

Zákon rovněž určuje, že obchody nemusí svou otevírací dobu omezovat v době, kdy je vyhlášen nouzový stav, stav nebezpečí, stav ohrožení státu nebo válečný stav. Zároveň vyjmenovává provozovny, na které se omezení nevztahuje nikdy. Těmi jsou:

  • obchody na vlakových nebo autobusových nádražích, na letištích, nebo ve zdravotnických zařízeních
  • benzinové pumpy
  • lékárny
  • velkoobchody

Kdy mohou obchody zůstat otevřené?

Zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě přikázal velkým obchodům omezit otevírací dobu jen během osmi svátků. Během dalších pěti žádná omezení neplatí. Nakupovat bez omezení tak lze na:

Video  Otevírací doba během svátků  - Videohub
Video se připravuje ...

PetrA Halaskova ( 16. dubna 2024 06:52 )

Dříve to fungovalo neděle zavřené a neumřeli lidí. Tetka stejnak do obchodu a do kaváren chodí jenom že se nudi.Maji být svátky pro celou ČR stejně pravidla. Taky máme právo na volno.

Kamyl ( 10. dubna 2024 09:53 )

Nejvýznamnější křesťanský svátek Velký pátek a Svátek práce otevřeno ,to svědčí o
myšlení českého výkvětu v Parlamentu a pojistce (!) Senátu

Kamyl ( 10. dubna 2024 09:50 )

Pardon,ale nesouhlas tohle se musí sjednotit ... jak si mohli dovolit rozdělit st. svátek na významnější a nevýznamnější ...a totální výsměch svátek práce otevřeno - 1. máj oslavíme prací jak říkali komunisti .. fakt skvěle

Sára ( 10. dubna 2024 09:23 )

A doufejme, že zvítězí selský rozum a nechá se to na čistě na majiteli, kdy chce mít otevřeno ... 👍

Jiří Zvěřina ( 14. dubna 2023 03:11 )

Tohle muselo vymyslet nějaké totální pako a další to schválili...

Zobrazit celou diskusi