Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dvojitá krize pekařů: Bez plynu nebude chleba, říká jejich šéf. Řítí se Česko do průšvihu?

Autor: amb - 
24. července 2022
05:00

Drahé energie a zablokované obilí – dvě krize, které svět řeší. Dvojnásobně zasažení jsou pekaři, kteří jsou podle jejich šéfa Bohumila Hlavatého závislí na obou zdražujících se komoditách. „Situace je krizová, rohlíky nejsou z 99 % nic jiného než plyn a pšenice,“ řekl Hlavatý Blesk Zprávám. Obilí se podle něj prodává za světové ceny, mouka byla na začátku měsíce dvakrát dražší než před rokem.

Pokles cen Hlavatý nečeká, pekaři spíš doufají, že cifry za obyčejný rohlík neporostou ještě víc. „Celé to ale bude záviset na tom, jak se situace vyvine na Ukrajině, jestli se podaří odblokovat ukrajinské obilí, aby mohlo být exportováno do severní Afriky. Pokud ano, zlepší se to, pokud ne, bude to čím dál tím horší. Pečivo bez obilí neupečete, chléb z rýže neuděláte,“ varoval Hlavatý.

Rusko s Ukrajinskou v pátek dohodu o exportu obilí uzavřelo, avšak není jisté, jak ji bude dodržovat. Hned druhý den zaútočilo na přístav v Oděse, které se dohoda týká primárně. 

Se zdražováním nesouhlasí ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Obilí podle něj bude možné odkoupit levněji, protože Ukrajina ho má plné sklady a neví, kam ukládat další sklizeň. „Na rovinu si musíme říct, že Ukrajinci mají problémy s obilím a potřebují se zbavit loňské produkce. Takže cena půjde dolů a kdo to rychleji pochopí, bude vítězem,“ uvádl pro Blesk Zprávy ministr zemědělství, který očekává zlevnění mouky i pšenice.

„Že ceny vylétly tak nahoru, to byl podle mne psychologický efekt. Samozřejmě je v tom i cena energií, ale ty ceny ustřelily. Je to válka nervů a kdo ty nervy udrží na uzdě, tak zvítězí,“ dodal Nekula. Podle Hlavatého je ale srovnatelný průšvih jak obilí, tak právě i plyn. Před krizí pšenice tvořila až polovinu ceny produktu, zatímco plyn jen 5 až 10 %. „Teď pšenice zdražila zhruba dvakrát a plyn asi třikrát,“ poznamenal. Přitom ještě neznáme přesná čísla, zvlášť u pekáren s fixovanými cenami.

Z nich některé po skončení fixace zaznamenaly až desetinásobné stoupnutí ceny. „Jedna průměrně velká pekárna v západních Čechách měla denní účet za energii 15 000 korun, nyní se ale dostali na 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.