Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lepra v dovolenkovém ráji Čechů: Epidemiolog Maďar promluvil o přenosu i léčbě

Autor: ČTK, ula - 
8. června 2022
05:00

Na řeckém poloostrově Peloponés se na konci května objevil případ lepry, s tímto vzácným onemocnění se v izolaci v nemocnici ve městě Patras léčí pětašedesátiletá žena. Informovala o tom dnes místní státní televize ERT. Lepra se vyskytuje v některých specifických oblastech zemí amerického kontinentu, Asii a Africe, v Evropě je její výskyt vzácný. Zdrojem onemocnění je pásovec devítipásý, podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) byly nedávno u zrzavých veverek na britských ostrovech pozorovány lepře podobné léze. Podle epidemiologa Rastislava Maďara existuje proti lepře účinná léčba, jen se nemoc musí zachytit včas.

Podle televize šlo o druhý případ v Řecku za několik dní. Server televize CNN v řečtině ale uvedl, že se vyskytl jen jeden případ a některá média o dvou případech informovala proto, že vzorek byl poslán do laboratoře v jiném městě.

Televize ERT napsala, že před několika dny se objevila zpráva o nemocném s leprou v nemocnici Attikon v Aténách. Podle řecké verze CNN tam ale pouze prověřovali vzorek z nemocnice v Patrasu. Tam se podle obou těchto zdrojů léčí pětašedesátiletá žena albánského původu, je v izolaci a její zdravotní stav není vážný.

Národní zdravotnický úřad (EODY) nicméně zatím o žádném případu nákazy leprou v poslední době v Řecku neinformoval. Podle jednoho místního serveru byl v Řecku odhalen jeden případ tohoto onemocnění v roce 2020.

Skvrny na kůži a ztráta citu

Lepra, dříve označovaná jako malomocenství, je infekční onemocnění vyvolané dvěma původci, kteří vyvolávají podobný průběh onemocnění. Říká se jí též Hansenova choroba, podle norského lékaře, který jejího původce, bakterii Mycobacterium leprae objevil. Primárně je postižena kůže, periferní nervový systém, sliznice horních cest dýchacích a oči. Neléčené onemocnění může vést k trvalému poškození kůže, nervů, končetin a očí.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.