Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Obří výpadek eReceptu. Pacienti se nedostali k lékům. Potíže měl i systém na testy a certifikáty

Aktualizováno -
19. ledna 2022
14:38
Autor: trm - 
19. ledna 2022
09:55

Systém elektronických receptů eRecept se od středečního rána potýkal s vážnými technickými potížemi. Lékárníci tak nemohli pacientům vydávat předepsané léky. Podle mluvčí SÚKL se provoz systému povedlo obnovit kolem 13:00, funguje ale s částečným omezením. Lékaři poukazují i na problémy se systémem ISIN, kde se eviduje například očkování nebo testy. Česká lékárnická komora uvedla, že nebylo možné vydávat léky běžným způsobem více než pět hodin a požaduje do budoucna změnu, která by umožnila lék vydat i při výpadku.

„Systém eRecept se nyní potýká s technickými problémy. Na jejich odstranění intenzivně pracujeme,“ napsal dopoledne na sociální sítě Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

Potíže měli jak lékaři, kteří kvůli výpadkům museli předepisovat jen klasické papírové recepty, tak lékárníci. Pokud k nim zašli pacienti, kteří se k eReceptu dostali, lékárny se nedostaly k úložišti. „Momentálně se již několik desítek minut nemůžeme připojit k centrálnímu úložišti eReceptů, takže nemůžeme vydávat léky pacientům,“ řekl TN.cz děčínský lékárník David Gregor ve středu ráno. 

Systém e-receptů sice má záložní úložiště, některé lékárny měly podle komory problémy i s ním. Navíc podle ní neumí vydávat zarezervované recepty nebo prostřednictvím načtení občanského průkazu. Podle lékárníků šlo o jeden z největších výpadků od spuštění e-receptu. Ve 13:00 SÚKL uvedl, že byl provoz obnoven částečně a kolem 13:45 informoval o kompletním obnovení.

Výpadek potvrdil i viceprezident České lékárnické komory Martin Kopecký. „Včera ráno nefungoval systém pro ověřování léků, dnes (ve středu) se od něho nakazil systém eRecept, který od rána také postihují výpadky. Netušil jsem, co ten zmutovaný Omicron dokáže všechno nakazit,“ glosuje na twitteru.

Lékárníci si stěžovali na to, že problémy byly i se záložním řešením. Mluvčí SÚKL Klára Brunclíková ČTK dopoledne sdělila, že záložní úložiště funguje bez problémů a má i všechny běžné funkce. Jen je třeba e-recept v systému zadat do stavu „připravováno“. Podle lékárníků mohl být problém i s papírovými recepty, kterými lékaři e-recepty v době výpadků dočasně nahradili. Na jednom listinném receptu může být napsán jen jeden lék, jinak je neplatný. U elektronických receptů podobné omezení neplatí.

„Pro případy výpadku je nezbytně nutné nalézt řešení. I v situacích, kdy nepůjde elektrický proud, nepůjde internet, musí mít lékárníci možnost vydat lék,“ napsala komora. U lékařů s výpadkem systém počítá, mají možnost vypsat papírový recept. Lékárníci na toto úskalí upozorňovali už od spuštění e-receptů. Pokud pacient přijde jen s alfanumerickým nebo QR kódem, lékárník bez připojení do systému ani nezjistí, jaký lék má předepsaný.

Lékaři povinně předepisují léky elektronicky od roku 2018. Loni jich bylo podle statistik každý měsíc předepsáno od 5,5 do 7,3 milionu. Pacienti si mohou díky tomuto systému léky vyzvednout v lékárně i bez předchozího osobního kontaktu s lékařem, může jim recept poslat v SMS nebo na e-mail. K vyzvednutí pak stačí ukázat kód nebo načíst občanský průkaz. Systém se osvědčil zejména v době pandemie.

Problémy i jinde

Lékaři poukazují i na problémy u Informačního systému infekčních nemocí, kde se evidují i data o testech či očkování. Ministerstvo připustilo částečný výpadek. „Informačním systém infekčních nemocí (ISIN) je funkční, pouze nefungují přístupy uživatelů, kteří se přihlašují skrze certifikát SÚKL,“ řekl iDnes.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

 

 

Video  Jak funguje eRecept? Videonávod k používání aplikace pro pacienty  - SÚKL
Video se připravuje ...

Stano1963 ( 19. ledna 2022 17:41 )

ještě dopište "úspěchy" ministrů ANO v digitalizaci, to bude dlouhý seznam. Dálniční známka, registrace očkování, nedostupnost ARESu atd. Za 8 let nesjednotili státní systémy, takže každý kousek si žije svým životem

1pravda1 ( 19. ledna 2022 12:55 )

Pamatujete jak demoblok byl proti e-neschopence a e-receptu? Jistě ano, nevím ovšem, jak by to v době pandemie dělali jinak - děkujeme pane Vojtěchu za ty dary digitalizace...... prosím pětislepenec, aby zásadně nesahali na elektronické registry, však víme, sáhli na registry vozidel - nefungovali, sáhli na elektronickou agendu úřadu práce a zkolaboval, úřednice to musely zapisovat ručně... Drábek se Šiškou sáhli na elektronické systémy ministerstva práce a soc. věcí ... jeden z nich za to seděl - byli z Top09...... TAKŽE NEŽ TATO VLÁDA FIALOVÉ PERSONÁLNÍ KATASTROFY SKONČÍ - TAK PODLE MÉHO NÁZORU - NA NIC NESAHEJTE

doktormediciny ( 19. ledna 2022 12:50 )

Opavuji zaviroval system

doktormediciny ( 19. ledna 2022 12:49 )

Jesli se zavitoval system, tak vyroky z hantecu na to nemaji vliv...

verka1 ( 19. ledna 2022 12:20 )

Velký problém, pacienti potřebují léky.

Zobrazit celou diskusi