Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Migranti potřebují pomoc. Lékaři bez hranic museli ale z polsko-běloruské hranice pryč kvůli úřadům

Autor: ČTK - 
9. ledna 2022
17:20

Respektovaná mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic v pátek oznámila, že stahuje své týmy z polsko-běloruské hranice. Jako důvod uvedla, že jim polské úřady během tří měsíců, kdy vrcholila migrační krize, bránily v přístupu k pacientům. Skupiny migrantů podle organizace nadále přežívají v zalesněném pohraničním regionu za teplot pod bodem mrazu a bez přístupu k lékařské a humanitární pomoci, kterou zoufale potřebují.

„Od října jsme opakovaně žádali o přístup do oblasti s omezeným vstupem a ke stanovištím pohraniční stráže v Polsku. To vše ale neúspěšně,“ uvedla Frauke Ossigová, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic pro Polsko a Litvu.

„Víme, že tam jsou stále lidé, kteří hranici přecházejí, ukrývají se v lesích a potřebují pomoct. I když my jsme stále odhodlaní těmto lidem na útěku pomoc poskytnout, ať jsou kdekoliv, v Polsku se k nim nemůžeme dostat,“ dodala. Týmy Lékařů bez hranic nepochodily ani v Litvě a Bělorusku.

Polské úřady původně vyhlásily v pohraniční zóně výjimečný stav a později dalšími předpisy zakázaly humanitárním organizacím, ochráncům lidských práv či novinářům přístup do blízkosti hranic s Běloruskem, odkud se do Polska a dále do Evropské unie snaží od loňského roku dostat tisíce migrantů, původem hlavně z Blízkého východu a Afriky. Při pokusu o překročení hranic přišly podle médií více než dvě desítky lidí o život. Humanitární organizace podezírají Varšavu, že dělá vše pro to, aby zabránila migrantům požádat o azyl v Polsku.

„Situace je nepřijatelná a nelidská“

Lékaři bez hranic se obávají, že politika omezování přístupu humanitárním organizacím a dobrovolnickým skupinám by mohla vést k dalšímu umírání uprchlíků.

„Současná situace je nepřijatelná a nelidská. Lidé mají právo hledat bezpečí a azyl a neměli by být protiprávně zatlačováni zpět do Běloruska,“ zdůraznila Ossigová a varovala, že dokud se k migrantům nebudou moci dostat pracovníci nevládních humanitárních organizací, aby jim poskytli vodu, jídlo, teplé oblečení a lékařskou péči, počet mrtvých se bude pravděpodobně zvyšovat, protože teploty budou nadále klesat.

Varšava, Vilnius a EU obviňují autoritářský režim v Minsku, že migranty nalákal do Běloruska a využil jako hybridní zbraň v odplatě za sankce Evropské unie uvalené kvůli porušování lidských práv a potlačování opozice proti Alexandru Lukašenkovi. Lukašenko obvinění odmítá.

Video  V Bělorusku začal pokus o největší vstup migrantů do Polska  - Twitter polského ministerstva obrany, Twitter polského ministerstva pověřeného koordinováním polských tajných služeb
Video se připravuje ...