Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Mimořádné navýšení důchodů kvůli drahotě už v červnu? Expertka varuje: Rozpočet s tím nepočítá

Aktualizováno -
9. ledna 2022
15:04
Autor: for, ČTK - 
9. ledna 2022
14:35

Mimořádné zákonné navýšení důchodů kvůli vysoké inflaci, tedy prakticky drahotě, si v letošním roce vyžádá zřejmě 17 až 17,5 miliardy korun. Navíc pravděpodobně nastane kvůli rychlejšímu růstu cen o měsíc dříve, tedy v červnu. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to uvedla předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) odmítl sdělit, kolik peněz bude jeho ministerstvo požadovat navíc při jednáních o rozpočtu na letošní rok. S výdaji navíc se navíc počítá i kvůli mimořádnému příspěvku na bydlení, které poputuje k lidem postižených eneregetickou krizí. Podle odboráře Josefa Středuly se navíc musí myslet i na další dávky. 

Ministerstvo práce a sociálních věcí zatím počítalo v rámci mimořádné valorizace se zhruba 12 miliardami korun a se zvýšením důchodů od července. „Ta inflace je rychlejší, než se čekalo. Pokud v lednu bude inflace více než 6,6 procenta, potom ta valorizace bude spuštěna už v červnu, původně se počítalo až v červenci,“ uvedla Zamrazilová. Ekonomové v lednu dokonce nevylučují inflaci i vyšší než osm procent.

Podle dosavadního návrhu rozpočtu mělo ministerstvo práce v roce 2022 hospodařit s příjmy 582,2 miliardy a výdaji 740,6 miliardy. Do penzí mělo putovat 524,6 miliardy korun. Mimořádnou valorizaci důchodů nařizuje zákon, pokud růst cen za určité období dosáhl aspoň pěti procent. Přidání má následovat pátý měsíc po měsíci, v němž zvyšování cen pětiprocentní hranici překročilo. „Tady není o čem spekulovat, my to budeme muset udělat,“ podotkl Jurečka v pořadu Otázky Václava Moravce.

Vláda utahuje opasky, na dávky ale rozpočet není připravený

S tím ale připravovaný rozpočet nepočítal, stejně jako i s mimořádnou pomocí ve formě příspěvku na bydlení, který poputuje k lidem, které zasáhla energetická krize. Vláda chce navíc rozpočet zaškrtit alespoň na 300 miliard ze současných 377 miliard schodku. 

Podle Středuly se nemělo zacházet do rozpočtového provizoria, s čímž ale nesouhlasí Zahradilová. „Jestliže by byl rozpočet se schodkem 377 miliard korun schválen a připočteme k tomu ty věci, byli bychom pravděpodobně letos z hlediska schodku rozpočtu na tom hůře než v roce 2021. A dluh by v roce 2022 dosáhl až ke třem bilionům korun. Rozpočtové provizorium je tak mnohem menší zlo než uzákonit výdaje, co byly v rozpočtu s tím, že přijdou výdaje ještě další,“ uvedla. Schodek rozpočtu za loňský rok činil zhruba 420 miliard korun a státní dluh stoupl na 2,5 bilionu korun.

 „Musíme to dostat pod 300 miliard, nebude to za cenu toho, že budeme dělat tupé škrty, které by se dotkly lidí,“ řekl Jurečka na dotaz, zdali se tedy škrty dotknou obyčejných lidí. Nechtěl komentovat, kolik tedy budou dohromady stát všechny další výdaje, které nastanou v rámci adresné pomoci lidem, které zasáhla energetická i inflační krize. 

Počítá ale s výdaji kolem 3 miliard korun na příspěvek na bydlení, ačkoliv ty se mohou také zvýšit. „Může se stát a říkám to zcela otevřeně, že 2,5 ani 3 miliardy stačit nebudou a budeme potřebovat na pomoc lidem a domácností vyčlenit větší částku peněz. Ale my s tím počítáme. Jasně jsme řekli, že jdeme cestou adresného cíleného řešení a konkrétní pomoci, nikoliv plošného rozdávání a odpuštění DPH,“ uvedl. 

Jeho konání opět podpořila Zahradilová. Plošná pomoc v podobě odpuštění DPH u energií na celý letošní rok by připravila státní rozpočet o 25 miliard korun. „Celé to odpuštění šmahem pro celý rok pro všechny by stálo minimálně 25 miliard korun. Takže tady jestli to bude pět nebo šest miliard, tak je to výhodnější cesta pro rozpočet,“ uvedla Zamrazilová.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly je sice adresná pomoc v pořádku, ale pomoc není podle něj dostatečná. „Nestačí jen příspěvek na bydlení, musíme se podívat i na další dávky. Je třeba otevřít diskusi o všech dávkách, které souvisí se špatnou situací lidí,“ uvedl. Jurečka k tomu dodal, že vláda je připravena projednat například i otázku podpory kvůli dopadu růstu úrokových sazeb na domácnosti. Vláda chce podle Jurečky také pravidelně valorizovat klíčové podpory.

Video  Kde vzít na důchody a jak se postavit k daním? V superdebatě Blesku rezonovala i ekonomická témata  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

MAMKA2316 ( 11. ledna 2022 17:48 )

Dotace by neměli dostávat žádné firmy co tu neplatí daně !!!A dále zavést progresivní daň podle USA nebo Rakouska

ANO_nam_bude_lip ( 10. ledna 2022 20:09 )

Vyjadřuješ se československy jako Babiš.

dostojevskij ( 10. ledna 2022 01:20 )

Naprostý souhlas!! politikům náramně vyhovuje, že je zde mezigenerační konflikt!!! Aspoň se zakrývá politická špína!! Lidé, važte si zdraví, milujte své rodiče a děti. je to nyní složité, ale dělejte si radost maličkostmi, nikdy nevíte, zda se nevidíte naposledy!! Nenahrávejme politikům!!!!! Úcta a pokora patří ke stáří, k mládí patří rozmáchlá křídla, elán..........

illenne ( 9. ledna 2022 23:32 )

Karolina Herba Hodně hloupý názor . Stát má myslet také na seniory, mnozí si nemohou ani přivydělat, protože jim to věk a zdravotní stav nedovolí. Tak se laskavě přestaňte do seniorů navážet. Mnozí žijí sami, bez partnera, s jedním důchodem platí stejný nájem jako ti, kteří mají dva důchody. Ale to Vy prostě nechápete

buban ( 9. ledna 2022 22:07 )

To ker:ba naopak,máme zde minoritu,která si pořizuje hafo dětí,aby je sociální dávky pracující majority živily.Jsem zvědavá,která vládní strana ukončí tuto disk.ří.mi.na.ci naru­by.Př­edpo­kládám­,že žádná-bo to by museli zrušit hafo neZiskovek.

Zobrazit celou diskusi