Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sexuální obtěžování během fyzioterapie: I zkušená žalobkyně v kritické chvíli „zamrzla“

Autor: ula, ČTK - 
29. října 2021
05:15

Aféra novináře Jiřího Hoška ze Seznam Zpráv, který posílal svým kolegyním nevyžádané fotografie svého přirození a dostal za to výpověď, opět rozvířila v Česku debatu o sexuálním násilí a obtěžování. Jak upozorňuje ředitelka proFem Jitka Poláková, oběti se často potýkají s dlouhodobými dopady na svůj život. Ne všechny oběti se rozhodnou řešit svou situaci trestněprávní cestou, protože často čelí zpochybňujícím dotazům nebo bagatelizujícím poznámkám. Příkladem je případ klientky proFem, státní zástupkyně, která prožila sexuální obtěžování během fyzioterapie.

Nějaké sexuální obtěžování či násilí zažila víc než polovina žen v Česku. Nejčastěji si vyslechly sexuální poznámky či slovní výpady, někdo je osahával či dostávaly nevyžádané erotické fotky a videa. Znásilnění zažilo devět procent žen a dvě procenta mužů. Ukázal to srpnový průzkum, který pro organizaci proFem provedla agentura MindBridge Consulting. Dotazovala se tisícovky lidí nad 18 let.

„Celkem 54 procent žen se v životě setkalo s nejméně jednou formou sexuálního násilí či obtěžování, tedy každá druhá žena nad 18 let. Zároveň zažily dva až tři typy obtěžování či násilí,“ uvedla ředitelka proFem Jitka Poláková.

Oběti sexuálního násilí, ale i sexuálního obtěžování se přitom často potýkají s dlouhodobými a dalekosáhlými dopady na svůj život.

Veřejnost útoky často bagatelizuje

„Naše klientky bojují s takovými dopady, jako jsou úzkosti, deprese, posttraumatická stresová porucha, poruchy příjmu potravy, panické ataky a podobně. Tyto dopady se přitom nevyhýbají ani obětem sexuálního obtěžování, které je však veřejností často bagatelizováno a označováno za zanedbatelnou zkušenost,“ říká Dana Pokorná, vedoucí terapeutických služeb proFem a přibližuje zkušenost jedné z klientek.

Masáž hyždí pokračovala doteky ženina přirození... a zašla ještě dál

Klientka pracující jako státní zástupkyně docházela pravidelně na fyzioterapii, konkrétně na masáže zad a šíje. Po asi čtyřech absolvovaných terapiích jí byla masérka vyměněna za maséra, který v rámci masážní procedury bez upozornění přešel k masáži hýždí, která byla za hranou masáže, neboť jí začal masírovat i vnitřní stranu stehen a opakovaně se dotýkal ženina přirození.

„Naše klientka v tu chvíli úplně ztuhla a nebyla schopna se pohnout ani nic říci. Masér postupoval dále a opakovaně jí vnikal prsty do pochvy. Po uplynutí doby masáže se rozloučil a odešel. Žena ještě nějakou dobu nehybně ležela a nebyla schopna vstát a obléci se. Stále ještě v šoku se po nějakém čase automaticky oblékla, na recepci si domluvila další hodinu masáží dle předepsaného rozpisu a vyšla z budovy. Jak se dostala zpět do zaměstnání si vůbec nepamatuje,“ popsala šokující zkušenost Pokorná. 

Na pracovišti se ženě udělalo nevolno, zvracela a celá se třásla. Kolegyně zavolala jejímu partnerovi a ten ji odvezl domů. Až pozdě večer mu byla schopna říci, co se odehrálo na fyzioterapii. Partner ji podpořil a nabídl jí, že pokud bude chtít, doprovodí ji na polici. Žena vzhledem ke svému povolání, kdy je obeznámena s procesy vyšetřování, vyhotovila trestní oznámení a podala jej přímo na státní zastupitelství.

Zlehčující a nepříjemné dotazy

Vyšetřovací proces pro ni byl velmi náročný, ze strany svých kolegů a následně i policejních vyšetřovatelů čelila nepříjemným otázkám: „Proč jste se nebránila? Proč jste mu rovnou něco neřekla? Jak je možné, že jste se objednala na další proceduru po takovém zážitku?“ Od kolegů zaznělo: „Já nechápu, jak je možný, že ty, která normálně hřímáš na celou soudní síň, jsi nezareagovala?“.

„Ženina reakce zamrznutí byla běžnou reakcí na prožitou extrémně náročnou situaci. Těsně po zkušenosti se sexuálním napadením jednala v šoku, automaticky dělala věci, které byla zvyklá po ukončení běžné masáže udělat, následně na cestu do práce měla amnézii, což je v takových případech též běžný jev a v práci se pak ještě dostavila somatická reakce na prožitý enormní stres,“ vysvětluje terapeutka z proFem.

Taková reakce je však často mylně vysvětlována jako záměrné jednání oběti a ta pak musí čelit zpochybňujícím dotazům nebo bagatelizujícím poznámkám.

„Tím se okolí podílí na sekundární viktimizaci oběti, což je druhotné poškození, které je způsobeno v důsledku necitlivého přístupu blízkého okolí oběti nebo všech dalších aktérů, kteří situaci řeší a často vede k tomu, že oběť takové jednání vůbec neohlásí nebo jí brání v tom, aby vyhledala odbornou pomoc,“ dodává Pokorná.

Je třeba změna legislativy

Znásilnění je podle neziskových organizací nejhorší z forem sexuálního násilí. Podle výsledků dvě pětiny obětí situaci neřeší, zhruba polovina se svěří příbuzným, blízkým či cizím lidem. Odbornou pomoc vyhledá desetina. Experti už dřív poukazovali na to, že znásilnění policii ohlásí zlomek obětí.

Podle zástupkyň proFem i dalších organizací, některých právníků a dalších expertů by se právní definice znásilnění měla v Česku změnit. Doporučují, aby byl trestný sex bez souhlasu, nejen pod násilím. Některé země svou legislativu už takto upravily. Podle právničky proFem Veroniky Ježkové to v posledních letech byly třeba Dánsko, Švédsko či Německo, změnu chystají Nizozemsko či Španělsko. Organizace chtějí o změnu legislativy usilovat v tomto volebním období. Prosazovat chtějí ale hlavně rozšíření služeb a pomoci pro oběti sexuálního násilí.

Chcete pomoci obětem sexuálního násilí a obtěžování? Přispět můžete ve sbírce na Donio Věříme obětem. Vybraná částka poputuje na rozšíření provozu infolinky. Ta zatím funguje pouhé 4 hodiny v týdnu.

Stali jste se oběťmi sexuálního násilí, obtěžování nebo domácího násilí? Obraťte se na proFem nebo další organizace:

proFem:

777 012 555: Infolinka pro oběti sexuálního násilí (út 17-19, čt 19-21)

608 22 22 77: Objednávání na konzultace a informace (po-pá 9-15) a Linka právní pomoci (út 9-12, st 17:30-20:30)

Online poradna (na dotazy odpovídají do 10 dnů)

Rosa:

SOS linka: 602 246 102 (po-pá 9-18)

Tel.: 241 432 466 (po-pá)

E-mail: info@rosacentrum.cz

Acorus:

Tel.: 283 892 772

E-mail: info@acorus.cz

Persefona o.s.:

Tel.: 545 245 996

Mobil: 737 834 345

E-mail: domacinasili@persefona.cz

Video  Sexuální predátor si hledá hodnou oběť. „Důležité je se ozvat,“ říká expertka na sebeobranu.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...