Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoufalá Petra po krachu Bohemia Energy v šoku: Za elektřinu máme dát 30 tisíc!

Autor: Tomáš Koníček - 
16. října 2021
05:00

Krach Bohemia Energy má šílený dopad na běžné odběratele elektřiny a plynu. Petra Martinec z Týnce nad Labem si spočítala, kolik by dala za proud u dodavatele poslední instance. V zimě má mít účet 30 tisíc korun měsíčně!

V domě, kde žije s manželem a dvěma dětmi, má rodina v topné sezoně velkou spotřebu. Využívá pouze elektřinu, topí s ní a ohřívá vodu, a tak se jí hodila nízká cena u Bohemia Energy. „V červnu jsme u nich prodloužili smlouvu. Plyn nás vyšel bez daně na 599 Kč za megawathodinu,“ říká paní Petra.

Kdo je dodavatel poslední instance? Kdo je dodavatel poslední instance? | archiv Blesku

Po zvěstech, že s firmou je něco v nepořádku, se raději s manželem rozhodli přejít k Innogy. „Ještě před krachem Bohemia Energy jsme s Innogy podepsali smlouvu na 790 Kč. Jenže nám řekli, že to administrativně nestihnout vyřídit, a tak je smlouva platná až od 1. prosince,“ vysvětluje.

Pětkrát víc

Dva dny po podpisu přišel krach, a tak rodina spadla k dodavateli poslední instance (DPI) – shodou okolností také k Innogy. Paní Petra si okamžitě našla ceník, začala počítat a zůstala v šoku.

„Zatímco podle domluveného ceníku, který nám začne platit v prosinci, bychom měli v topné sezoně denní spotřebu elektřiny za 166 Kč, tak podle ceny DPI u stejného dodavatele zaplatíme bez daně 786 Kč za den, tedy pětkrát víc! A to až do 1. prosince. Za měsíc je to i s daní skoro 30 tisíc,“ spočítala.

Musíme se odstěhovat

Předražená elektřina donutila rodinu k razantnímu kroku. „Už jsme se rozhodli. Vypneme topení a do doby, než nám klesne cena podle standardního ceníku, se s rodinou přesuneme k příbuzným. Ty šílené peníze jim nemůžeme zaplatit,“ říká žena. Je fakt, že měsíční bydlení třeba i v obyčejném hotelu by je leckde vyšlo levněji.

Proč je cena u DPI tak vysoká?

Je jedna distribuční společnost. Pokud k ní přijde klient Bohemia Energy automaticky jako k DPI, dostane mnohonásobně vyšší cenu, než zákazník, který si u ní sjedná smlouvu třeba na dodávky do úplně nového bytu či domu. Proč tomu tak je?

Video  Krach Bohemia Energy: Co se stane, když dodavatel končí?  - Videohub
Video se připravuje ...

„V situaci, kdy je dodavatel poslední instance nucen nakupovat více elektřiny nebo zemního plynu, než předpokládal, musí nutně nakupovat na krátkodobých trzích za aktuální ceny. Ty ale v současnosti atakují historická maxima,“ vysvětlil ředitel strategie energetické poradenské firmy EGÚ Brno Michal Macenauer. Jeho slova potvrdil Blesku i ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO): „Cena v ochranném režimu bude vždycky vyšší, než je na trhu. To je ten motivační faktor, aby se lidé rychle přihlásili k novému dodavateli.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

hejhej ( 16. října 2021 16:52 )

diskutující: Chovám se k vtíravým stejným způsobem.

hejhej ( 16. října 2021 16:50 )

gemino:
Herec P.Liška a jeho "kolega" se za prachy propůjčí k reklamě i šmejdům, byla to trapná a ubohá reklama.

gemino ( 16. října 2021 16:08 )

A co na to ti dva komedianti, Pavel Liška a Marek Daniel? Ti aby se plazili ulicemi v převlečení. Šašci...

zamlzena ( 16. října 2021 11:42 )

Budeme mít nové poslance, tak se je naučte kontaktovat. Je jejich práce komunikovat s občanem a podávat návrhy v Parlamentu.

IngKecner ( 16. října 2021 11:39 )

Měl by být na místních úřadech specialista na porady občanů.

Zobrazit celou diskusi