Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Nové křeslo pro exministra: Ťok míří do Správy železnic. Bude posilou, tvrdí Havlíček

Autor: ČTK - 
22. března 2021
14:47

Bývalý ministr dopravy Dan Ťok (62) zřejmě zamíří do Správy železnic. Současný ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) ho navrhne jako řádného člena správní rady. Nominaci schválil a doporučil začátkem března vládní výbor pro personální nominace a nyní ho projedná vláda. Informovalo o tom dnes ministerstvo dopravy. Ťok byl ministrem dopravy v letech 2014 až 2019.

Bývalý ministr a poslanec za hnutí ANO Dan Ťok by měl ve správní radě, která schvaluje zásadní činnosti organizace, včetně její koncepce, hospodaření nebo organizační struktury, nahradit exnáměstka ministerstva dopravy Tomáše Čočka. Ten v lednu z funkce odstoupil.

Podle ministerstva byl Ťok nominován jako odborník na dopravu a zkušený manažer s dlouholetou praxí. V současné době exministr působí jako vědecký pracovník na fakultě dopravní Českého vysokého učení technického.

„Správa železnic získá výraznou posilu, do služby státu se vrací dopravní odborník s dlouholetou praxí v oboru. Věřím, že tak, jako se podílel na rozhýbání výstavby dálnic, pomůže i s přípravou výstavby vysokorychlostních tratí,“ řekl Havlíček.

Ministrem dopravy byl Ťok od 4. prosince 2014 ve vládě Bohuslava Sobotky a následně ve dvou vládách Andreje BabišeVe funkci člena vlády skončil 30. dubna 2019 a následně rezignoval i na funkci poslance, kterou vykonával od roku 2017. Předtím působil například jako generální ředitel stavební firmy Skanska nebo generální ředitel české a slovenské pobočky společnosti Alstom.

Správa železnic, pro kterou pracuje asi 17.000 lidí, spravuje celostátní i regionální tratě, jež vlastní stát. Od roku 2016 se stará také o nádraží, která koupila od Českých drah.

Video  Havlíček: „Ano, udělali jsme to blbě.“ O chybách vlády, potížích s rozvolněním i mrtvém „psovi“.  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

krtek. ( 22. března 2021 19:41 )

znám jednoho odborníka který nás stál všechny pár mega, sice je ekonom, ale dráze nerozumí .. a poradit si taky nenechá

hafblaf ( 22. března 2021 15:37 )

To bude posila, však už se osvědčil (když se vlaky zastaví, nikoho aspoň nepřejedou)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa