Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bohemia Energy: Krach! 900 tisíc zákazníků přišlo o dodavatele elektřiny a plynu, co dělat?

Aktualizováno -
13. října 2021
18:29
Autor: ČTK - 
13. října 2021
11:00

Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Skupina se zhruba 900 000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zároveň požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Firma o tom informovala ČTK. Prahou vlastněné společnosti PRE a Pražská plynárenská jsou připraveny zajistit dodávky pro zákazníky končící skupiny Bohemia Energy. Firma dnes také zavřela své zákaznické centrum v Paláci Archa v Praze v ulici Na Poříčí. Zástupci vlády se situací kolem ukončení činnosti firmy Bohemia Energy zabývají od úterý, řeší, jak minimalizovat dopady na lidi, řekl ČTK Babiš.

Firma uvedla, že zákazníci se nemusí obávat, že by zůstali bez energií, dodávky jim zajistí takzvaný dodavatel poslední instance - tj. hlavní dodavatel na daném distribučním území. Podle společnosti je důvodem přetrvávající extrémní růst energií na velkoobchodních trzích.

„Bylo to nejtěžší rozhodnutí, které jsme museli udělat. Bohemia Energy jsme založili před více než 15 lety a naším posláním bylo být vždy spolehlivým a výhodným dodavatelem energií. Důvěra více než milionu zákazníků byla ohromným závazkem a posouvala nás neustále kupředu k poskytování co nejlepších služeb,“ řekl dnes majitel skupiny Bohemia Energy Jiří Písařík. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu přes 600 000 zákazníků, plyn pak necelým 300 000. Pro zákazníky společnosti Amper Market, která do skupiny také patří, hledá Bohemia Energy podle oznámení řešení.

V provozu jsou infolinky, kde vám poradí s přechodem k jinému dodavateli

Bohemia Energy uvedla, že prioritou celé skupiny je nyní poskytnout součinnost zákazníkům při přechodu k novému dodavateli a najít pro ně nejvhodnější možné řešení. Nadále mohou využít kontaktní infolinky či e-maily a zároveň jsou průběžně aktualizovány webové stránky jednotlivých společností se všemi potřebnými informacemi, uvedla firma.

Dnes oznámený konec skupiny Bohemia Energy se také týká zhruba 700 zaměstnanců. „Se všemi bude rozvázán pracovní poměr z organizačních důvodů dle zákoníku práce,“ sdělila ČTK mluvčí firmy Hana Novotná.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či dokonce násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům. Před několika dny opustila Bohemia Energy také slovenský trh, kde měla její firma Slovakia Energy zhruba 300 000 odběrných míst. Zdůvodnila to právě vývojem velkoobchodních cen energií a také státní regulací cen. Také odběratelé tamní Slovakia Energy si mohou vybrat nového dodavatele, nebo zajištění dodávek ze zákona převezmou určené firmy, kterými jsou největší hráči na trhu.

Video  Z „Fialovy drahoty“ se lidé zapotácí: Ekonomové promluvili nejen o zdražení energií  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Energetický regulační úřad (ERÚ) na svém webu vysvětluje, co je dodavatel poslední instance. „Pokud Váš dodavatel energie fakticky ukončí činnost v důsledku neschopnosti finančně zajistit dodávku svým zákazníkům, nastupuje místo něj dodavatel poslední instance. Ten má povinnost Vás okamžitě informovat o zahájení dodávek elektřiny a plynu, cenách a podmínkách dodávek,“ uvedl 

Je tu jedno velké ale. „Dodavatel poslední instance nenastupuje u zákazníků, jejichž spotřeba plynu za posledních 12 měsíců přesáhla 630 MWh. Tito zákazníci si musí nového dodavatele zajistit bezodkladně sami,“ zmiňuje ERÚ.

Zákaznické centrum je z technických důvodů zavřené

Firma Bohemia Energy uzavřela své zákaznické centrum v pražském Paláci Archa. Podle vzkazu umístěného u vchodu je centrum zavřené z technických důvodů. 

U zákaznického centra největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku v Praze 1 se dnes okolo 12. hodiny začali scházet zákazníci společnosti. Z místa ale odcházeli s nepořízenou. U zákaznického centra nebyly kromě oznámení o jeho uzavření z technických důvodů žádné informace. Někteří lidé se proto snažili z místa dovolat na zákaznické linky společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle osob, které ČTK oslovila, byly linky okolo poledne obsazené.

„Máme ukončit smlouvu a nemáme kde. Dluží nám spoustu peněz, ale firmu není kde kontaktovat,“ řekl ČTK jeden ze zákazníků Bohemia Energy.

Problémem se zabývá také vláda

Podle Babiše existovaly signály, že je firma v problémech. Zástupci kabinetu s dalšími zainteresovanými subjekty podle něj situaci řešili v úterý i dnes, odpoledne jednání pokračují. Premiér považuje za důležité, že dodávky elektřiny nejsou ve stávající lhůtě ohroženy, je ale potřeba řešit, jak minimalizovat finanční dopady na lidi.

O věci Babiš jedná s vicepremiérem a ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem (za ANO), náměstkem ministra Reném Nedělou, zástupci Energetického regulačního úřadu (ERÚ), hovořil i s generálním ředitelem ČEZ Danielem Benešem.

Havlíček: Je to selhání komerčního subjektu

Ministr Havlíček ke konci činnosti Bohemia Energy Blesk Zprávám vzkázal: „Je to selhání komerčního subjektu v důsledku spekulací a celoevropského růstu cen energií.“  

„Máme pro tyto případy zákonné nástroje, nikdo nepřijde o dodávky energií, všichni přejdou pod dodavatele poslední instance. Nic to nemění na skutečnosti, že naše vláda dotáhne kompenzace pro všechny domácnosti a firmy na bázi energošeků a snížení DPH,“ dodal Havlíček.

O možnosti snížit DPH na energie už dříve hovořil Babiš. Pomocí takzvaných energetických šeků pak chce kabinet podle dřívějšího Havlíčkova vyjádření přispět na výdaje za zdražující se elektřinu zhruba 800 000 nízkopříjmových rodin. Zaplatit jim plánuje kolem poloviny částky za zvýšené náklady.

Šest měsíců na změnu dodavatele. Bez sankce

„Novou smlouvu s jakýmkoliv dodavatelem je nutné uzavřít do šesti měsíců. Případný odběr elektřiny nebo plynu je po tomto období považován za neoprávněný a hrozí nejen přerušení dodávek energií, ale i vymáhání náhrady za vzniklé škody a případně i odmontování elektroměru nebo plynoměru,“ vypočítává ERÚ.

„Včasná změna dodavatele je výhodná i finančně, protože ceníky dodavatele poslední instance mají vyšší ceny než běžné nabídky dodavatelů,“ uvádí úřad.

Kdo je Váš dodavatel poslední instance?

Elektřina:

  • jižní části ČR: E.ON Energie, a.s.
  • hl. m. Praha a blízké okolí: Pražská energetika, a.s.
  • zbytek ČR (střed a sever): ČEZ Prodej, a.s.

Plyn:

  • Jihočeský kraj: E.ON Energie, a.s.
  • hl. m. Praha a blízké okolí: Pražská plynárenská, a.s.
  • zbytek ČR (střed a sever): innogy Energie, s.r.o.

krtek. ( 13. října 2021 17:32 )

Pavel Liška má po žížalkách, doufám že mu někdo nedá na budku

Stano1963 ( 13. října 2021 13:35 )

jeho vzor Babiš také nechal některé vytunelované firmy padnou i s dluhy vůči bankám. Oligarchové se pojistili a nechali si zákony napsat tak, aby jim vše prošlo bez trestu

Stano1963 ( 13. října 2021 13:33 )

firma vsadila na vysoký zisk, ten skončil, tak to zabalila. Tento cenový šok chytří předpovídali již dřív, když Rusové začali dodávat novým plynovodem do Číny

dedulda ( 13. října 2021 12:42 )

když eu rozhodne tak pak budeme platit jako mourovatí hlavně jak jsme v té zlodějské partě

ingmarie ( 13. října 2021 11:56 )

Už padají další ekonomické oběti Babišovy vlády neschopných nemehel. Nemehla neuměla predikovat ani , že večer zapadne slunce , natož že extrémně zdraží energie . Což by vytušilo i pětileté dítě před lety .

Zobrazit celou diskusi