Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Největší dodavatel v Česku zdraží plyn o 10 procent. Sdružení: Rekordní nárůst cen

Aktualizováno -
13. října 2021
11:25
Autor: ČTK - 
13. října 2021
10:15

Nastává to, před čím ekonomové v posledních měsících a týdnech varovali. Největší dodavatel plynu v ČR innogy Energie zvýší od 20. listopadu ceny plynu, u základního produktu Standard v průměru o 10,6 procenta. Měsíční platba v typickém rodinném domě naroste o zhruba 200 korun, pro stávající zákazníky s fixovanými produkty cena zůstane. Důvodem pro úpravu ceníků je podle ní dramatický růst ceny komodity na velkoobchodních trzích. Společnost však podotkla, že proti konkurenci roste cena mírnějším tempem, přičemž stávající zákazníci innogy podle ní profitují z levných nákupů plynu v minulosti. S teplem na tom nebudeme o moc lépe, největší meziroční zdražení tepla za posledních 13 let očekává Teplárenské sdružení ČR. Růst cen podle něj může být dvouciferný. Za vytápění bytu si tak lidé příští rok připlatí i několik tisíc korun. Důvodem je zdražování paliv a emisních povolenek. Některé teplárny budou kvůli vývoji na trhu zvyšovat ceny ještě před koncem letošního roku, většina od začátku ledna, uvedlo dnes sdružení v tiskové zprávě. Výrobci a distributoři, kterých je ve sdružení 44, zásobují teplem přes 1,1 milionu domácností.

Nové ceny plynu se dotknou jen menší části odběratelů innogy, uvedla firma. „Většiny našich stávajících zákazníků se toto navýšení cen vůbec nedotkne, dlouhodobé smlouvy s fixní cenou samozřejmě dodržíme,“ uvedl dnes ředitel skupiny innogy pro maloobchod a marketing David Konvalina. „Ceny plynu u produktu Standard jsme upravovali naposledy loni na podzim, kdy jsme zlevnili o pět procent,“ doplnil šéf skupiny innogy Tomáš Varcop.

Firma innogy je největším dodavatelem plynu v Česku, má 1,1 milionu odběratelů plynu a asi půl milionu odběratelů elektřiny. Pro modelového zákazníka, který na zemním plynu pouze vaří, reprezentuje nový ceník innogy podle společnosti nárůst měsíční platby o 15 korun. Zákazník v bytě si měsíčně připlatí 70 korun a rodině v menším rodinném domě narostou měsíční náklady na ohřev teplé vody a vytápění plynem o 200 korun, uvedlo innogy.

Firma i přes růst velkoobchodních cen doporučuje ceny dodávek energií spíše fixovat. „Na jistotu a stabilitu spojenou s našimi fixovanými produkty se aktuálně spoléhá více než polovina našich zákazníků. Volba spolehlivého dodavatele byla pro zákazníky prozíravým krokem. Zvláště dnes, v době, kdy někteří konkurenti neférově převádějí klienty na několikanásobně vyšší tržní ceny, nebo jim fixní smlouvy vypovídají,“ dodal Konvalina.

A další klíčová zpráva: Firma Bohemia Energy, největší uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR, ukončí činnost a dodávky elektřiny a plynu. Skupina se zhruba 900 000 odběrných míst se rozhodla ukončit podnikatelskou činnost a dodávky elektřiny a plynu zákazníkům společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Zároveň požádá Energetický regulační úřad o zrušení licencí všech výše uvedených společností. Firma o tom dnes informovala ČTK.

Teplo zdraží nejvíce za posledních 13 let

Většina tepláren na kalkulacích cen pro příští rok nyní pracuje. „Z vývoje cen energetických komodit a povolenek je ale evidentní, že nás čeká největší meziroční nárůst cen tepla za posledních 13 let. Dvouciferný nárůst ceny tepla v procentech nebude výjimkou, ale spíše pravidlem,“ uvedl předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR Tomáš Drápela.

Největší nárůst ceny tepla čeká teplárny využívající zemní plyn. Významně menší, ale stále výrazný, bude nárůst cen tepla vyrobeného z uhlí, kde se zásadně projeví nárůst ceny povolenek a v případě černého uhlí také cena samotného paliva, uvedlo sdružení.

Ceny zemního plynu vzrostly proti loňskému roku na čtyřnásobek, uvádí sdružení. Černé uhlí a povolenky, které si větší teplárny musí kupovat na každou vypuštěnou tunu emisí, zdražily meziročně o 100 procent.

„Pro vývoj cen tepla jednotlivých dodavatelů bude zásadní, jak se jim podařilo nakoupit paliva a povolenky. Teplárny obvykle nakupují část paliva i povolenek dopředu, ale nárůst cen je tak extrémní, že ani ti nejopatrnější se zvýšení ceny tepla nejspíš nevyhnou,“ uvedl Drápela.

I teplárny, které mají dlouhodobé smlouvy na dodávky plynu za pevnou cenu, se však mohou dostat do složité situace. “Jsou už první případy, kdy dodavatel plynu není schopen dostát svým závazkům a dlouhodobě nasmlouvané dodávky plynu ze dne na den ukončí,„ uvedl Drápela. Teplárně v takovém případě nezbývá, než koupit plyn na trhu za několikanásobně vyšší cenu.

Video  Z „Fialovy drahoty“ se lidé zapotácí: Ekonomové promluvili nejen o zdražení energií  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Zasáhnout u nákupu povolenek může vláda

U tepláren, které si musí nakupovat povolenky, by růst cen tepla mohla zmírnit vláda. Podle nedávno schválené novely zákona o podporovaných zdrojích může výrobcům vrátit až tři čtvrtiny nákladů na povolenky. “Senát doplnil přechodné ustanovení, že se tak může stát už za letošní rok,„ upozornil Drápela. Ministři by ale museli schválit nařízení stanovující, jaký podíl nákladů se bude vracet a zajistit notifikaci veřejné podpory u Evropské komise.

Výrobci a distributoři tepla zásobují teplem přes 1,1 milionu domácností, v nichž žijí tři miliony obyvatel. To je každá čtvrtá domácnost a skoro třetina obyvatel ČR. Vedle toho teplárenské společnosti ve více než 125 městech a obcích, kde působí, zásobují teplem školní, zdravotnická, kulturní i sportovní zařízení, obchodní a administrativní centra, provozovny živnostníků i průmyslové podniky. Na celkové dodávce tepla ze soustav zásobování teplem v ČR se členové sdružení podílejí zhruba dvěma třetinami.

Teplárny také vyrábějí množství elektřiny, které pokryje běžnou spotřebu všech domácností v ČR, většinu z toho v kombinované výrobě elektřiny a tepla.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů tak zdražují o desítky procent či dokonce násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům. V posledních dnech evidují největší dodavatelé energií typu ČEZ, PRE, E.ON nebo innogy obrovský zájem od zákazníků některých menších dodavatelů, některé firmy hovoří až o tisících nových poptávek denně.

Video  Zdražování energií: Jak chtějí politici zkrotit skokově rostoucí ceny?  - Blesk TV a Mall TV
Video se připravuje ...

O krachu Bohemia Energy čtěte ZDE >>>

jajas ( 13. října 2021 14:14 )

Přesně! Naše země, která je tak nějak uprostřed holt musí udržovat dobré vztahy se zeměmi jak na západě tak na východě, kde mají, nota bene, energie pro život důležité. Ale to ne, prostě Rusko ne....no tak si budeme zase kopat uhlí a topit uhlím? Zajímavé, že to těm "odborníkům na slovo vzatým" stále nedochází a ať se už jdou s tou zelenou evropou zahrabat......

hejhej ( 13. října 2021 13:01 )

Konečně přestanou zaměstnanci Bohemia Energy obtěžovat telefonem. Konečně můžu smazat 20 nežádoucích od této firmy. Chovali se odporně stejně jako šmejdi s dekama a hrncema, získavali tel. č. podvodným způsobem.

deratizater ( 13. října 2021 12:55 )

Za blbost se platí ,postavili jsme si ropovod a plynovod z Ruska s kterým jsme uzavírali dohody o cenách plynu a ropy. Po majetkovém převratu jsme trubky prodali Německu a to nyní diktuje ceny energií. Maďaři si nyní vyjednali s Ruskem dodávku plynu za třetinovou cenu na 15 let což je pro jejich ekonomiku a občany skvělá věc. Naší rusofobní psychopati v politických stranách místo toho aby se o to pokusili taky tak počítají kolik ruských diplomatů by ještě mohli vyhodit. Blaho národa mají na háku.

rubi ( 13. října 2021 12:17 )

Kam tedy přejít z BE ?

frantacizek ( 13. října 2021 11:59 )

to vychází jinak cca o 200Kč na domácnost navíc měsíčně, tzn. 2400Kč pro běžnou domácnost navíc plošně..

Zobrazit celou diskusi