Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Podcast: Ničivý jev předvídal o hodiny dopředu. „Lidé neměli fotit, ale schovat se,“ říká lovec bouří

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
26. června 2021
05:00

Ve čtvrtek v noci došlo na Hodonínsku k obří tragédii, kdy masivní tornádo poničilo domy v několika obcích, zabilo nejméně pět lidí a zůstalo po něm dalších 100 zraněných. Lovec bouří Jiří Kouřil o přicházející superbouři věděl již od čtvrtečního rána, dokonce předpovídal, že ze supercel může vzniknout i tornádo. Na místo mířil, ale nedojel. „Nečekal jsem, že to bude takovýhle extrém,“ prozradil pro Blesk Podcast.

Kolem jedné hodiny ve čtvrtek oznámil Jiří Kouřil svým fanouškům a kamarádům na facebooku, že se chystá v noci vyjet na Moravu, protože tam bude bouře s číslem tři - tedy nejsilnější, extrémní stupeň bouřek. Uživatelé sociální sítě ještě vtipkovali, ale o pár hodin později jim ztuhl úsměv. Zkušený lovec bouří předpokládal, že tornádo může v těchto extrémních podmínkách vzniknout, ale tohle nečekal.

„Kolega rozumí modelům, bylo celkem jasný, že dojde k explozivnímu vývoji těch bouřek a že tam budou supercely (typ supermasivní bouře tvořený jednou buňkou - pozn. red.). A že tam to tornádo klidně může být. ESTOFEX (European Storm Forecast Experiment je iniciativa odborníků a nadšenců, kteří mj. předpovídají silné konvektivní bouře v Evropě - pozn. red.) vydal varování, třetí stupeň na Moravu, a to se vědělo, že něco takového tam může být. Podmínky pro to byly příhodné,“ řekl pro Blesk Podcast lovec, jak se chystal ulovit další cennou bouři.

Bylo nám úzko

S kolegou byli již na cestě na Hodonínsko, ale po cestě se zdrželi na dálnici D1 a k tornádu nedoputovali. „Zastavili jsme kousek před tím. Když mi kolega ukázal první fotku, co nám lidé poslali, tak jsem tomu nejprve nevěřil, ale pak ukázal druhou, třetí fotku, pak to bylo všude na sociálních sítích jako lavina. Nám z toho bylo opravdu úzko, nečekali jsme, že to bude takovýhle extrém,“ přiznal Jiří Kouřil s tím, že kdyby to stihli včas, byl by to jeho životní úlovek.

Od tornáda by se ale držel v uctivé vzdálenosti. Bouřky totiž také fotí z větší dálky, neboť chce mít v záběru celý bouřkový mrak i s blesky. Pohybovat se v bouřce by bylo nezodpovědné a nebezpečné. Proto mu přijde extrémně riskantní, že se lidé na Hodonínsku neschovali a vzdušný vír si natáčeli na mobily: „U nás je to samozřejmě hrozně ojedinělá situace. Lidé viděli tornádo, tak vyběhli s mobilem, volají, že vidí tornádo. Při tom tam lítá obrovské množství předmětů, všechno tam lítá. Proto je tolik zraněných lidí. To je podle mě tím. Na sociálních sítích je mnoho videí, takže zdokumentovaný je ten jev výborně, ale na druhou stranu to je strašně špatně,“ povzdechl si fotograf bouří.

Při jakém meteorologickém jevu se skutečně bál o svůj život, po jaké bouři viděl nejvíce zničené okolí a co znamená být lovcem bouří v Česku, se dozvíte v Blesk Podcastu od Jiřího Kouřila:

Video Blesk Podcast: Superbouři na Hodonínsku předpověděl lovec bouří hodiny dopředu. - Jiří Marek, David Malík
Video se připravuje ...

fico ( 26. června 2021 15:55 )

A je to tady. Byla to otázka času, kdy se po bitvě objeví nějaký generál.

gerstl ( 26. června 2021 15:33 )

Ty si pleteš věci . Lovec bouří není meteorolog, který dostává veřejný prostor k varováví obyvatel. Meteorologové vydávají varování před lijáky a vichrem typu, připravte se na náledí, povodeň, ukliďte si věci ze zahrad atd. Ale je rozdíl mezi orkánem a větrným vírem. Tornádo v našich zeměpisných šířkách nepředpokládali. Lovec bouří na FB ano a lidé se mu smáli.
Koho chceš hnát k zodpovědnosti, když místo toho, aby se lidé schovali tak popadli mobily a všechno si u oken natáčeli?
Prostě doba se mění ve všem, budeme muset tornáda přijmout. Profitovat z toho budou zas jen pojišťovny. Řada lidí ale pak opět zjistí, že zrovna na tuhle pojistnou událost se jejich pojistka nevztahuje. A víno samozřejmě výrazně podraží.

wilddog ( 26. června 2021 15:25 )

Předvídal, předpokládal, ale nečekal.. úsměvné. Tak to asi všichni co viděli radar měli dojmy a obavy co se blíží, ale nečekali

wilddog ( 26. června 2021 15:14 )

aha, on předvídal hodiny dopředu a nechal si to utéct, to jo..

xcarodejka ( 26. června 2021 11:45 )

Co by se dělo ve městech? Vydržely by to střechy starších nebo panel.domů: Asi všechny ne. Hustá zástavba je nebezpečná, ale na Jižním Městě jsou stále chutě zastavovat kdeco.

Zobrazit celou diskusi